In gesprek met… Barbara de Smedt

Ondertussen is Barbara de Smedt bij veel mensen bekend. Dus vonden wij het tijd worden om deze Belgische, in Portugal wonende, auteur eens aan de tand te voelen. Zou ze nog een leuke primeur voor ons hebben? Natuurlijk! Welke lezen jullie hieronder. Lezen jullie weer mee?

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Barbara de Smedt?

Ik werd geboren in Antwerpen in 1976, ben getrouwd en heb twee kinderen waarvan er een het huis al uit is. Net voor de eerste lockdown verhuisde ik met de rest van het gezin naar Portugal. Je kan me hier dagelijks lange wandelingen zien maken met mijn hond Luìs.

Gisteren is je nieuwste thriller ‘Roadtrip naar Nergens’ verschenen. Kun je ons in het kort vertellen waar het verhaal over gaat?

Het is een zomerse thriller met roman-elementen over Michelle Deckers, een jonge vrouw die een hele zware periode achter de rug heeft en spontaan besluit op roadtrip te vertrekken. Door haar verleden heeft ze het moeilijk om mensen te vertrouwen en daar wil ze aan werken, ze wil als een betere versie van zichzelf terugkeren. Helaas komt ze onderweg de verkeerde mensen tegen en loopt het allemaal een beetje anders. En dan is er ook iets met een libelle…

Waar heb je je inspiratie, om dit boek te schrijven, vandaan gehaald?

Ik vertrok zelf drie jaar geleden ook op roadtrip. Samen met mijn man en dochter trok ik een schooljaar lang per camper langs de Europese westkust. De route liep dus van België, over Frankrijk naar Spanje en uiteindelijk Portugal.

Je debuut ‘Blauw’ heb je samen met Joke vander Aa geschreven. Je tweede boek ‘Alleen’ heb je alleen geschreven. Was het een bewuste keuze om solo als schrijver verder te gaan?

Ik heb gelukkig geen keuze moeten maken want ik doe beide nog steeds. Joke en ik schrijven momenteel aan onze tweede feelgood roman van J.B. Ocean!

Je thriller ‘Alleen’ is erg goed ontvangen, heeft dit voor extra druk gezorgd bij het schrijven van ‘Roadtrip naar Nergens’?

Ja en nee. Bij ‘Alleen’ had ik erg veel stress omdat ik mezelf voor het eerst bloot gaf als auteur. Ik kon me niet achter een pseudoniem of een co-auteur verstoppen. Anderzijds had niemand verwachtingen van me, simpelweg omdat niemand me kende. 🙂 Dat is nu wel anders. Lezers die verwachten dat ze opnieuw ‘Alleen’ gaan lezen, maar dan anders, gaan bedrogen uitkomen. ‘Roadtrip’ is echt een heel ander boek. Dus ja, ik heb wel wat stress nu, haha!

Je boeken zijn uitgebracht bij Hamley Books, ook bekend vanwege de mooi layouts en covers. Kun je ons vertellen hoe je bij Hamley Books terecht gekomen bent en heb je als auteur ook inspraak in de lay-outs en covers?

Wij hebben enorm veel inspraak, in die mate zelfs dat wij als auteur zelf suggesties doen waarmee het design team aan de slag kan. Bij elke versie wordt onze feedback gevraagd, echt super is dat. Bij Hamley ben ik terechtgekomen toen Joke en ik ‘Blauw’ in eigen beheer wilden uitbrengen. Via enkele bloggers die ons boek hadden gelezen kwamen we in contact met Sandra die ons een contract aanbood.

Je woont tegenwoordig in Portugal. Heb je er nooit aan gedacht om je boeken in het Portugees uit te brengen? Of hoop je dat je boeken in het Portugees vertaald gaan worden?

Dat zou heel fijn zijn! Maar een vertaling is een investering voor een uitgeverij, daar moet dus een draagvlak voor zijn. We zullen zien… Ik heb in ieder geval wel leuk nieuws over ‘Alleen’: die verschijnt in september in het Engels.

Je debuut ‘Blauw’ was een roman. Hierna heb je de thriller ‘Alleen’ geschreven. Nu komt er wederom een thriller uit. Ga je je nu echt focussen op thrillers of kunnen we in de toekomst ook nog andere genres van jouw hand verwachten?

Mijn eerstvolgende boek wordt de feelgood roman van J.B. Ocean, daarna komt er nog een thriller en in de toekomst ook nog een literaire roman, maar dat gaat nog even duren.

Hamley Books heeft aangekondigd dat ze vanaf september ook E-book only uitgeverij Just Read beginnen met korte verhalen, novelles en boeken. Ga jij hier ook voor schrijven, of blijf jij alleen voor Hamley Books schrijven, zodat je boeken ook fysiek verschijnen.

Ik stoei met een ideetje voor een reeks, maar ben er nog niet uit via welk platform ik dit wil uitbrengen. Het is in ieder geval een kanshebber voor Just Read.

Heb je al nieuwe ideeën of ben je al bezig met een nieuw verhaal, waar wij ons op mogen gaan verheugen? En zo ja… kun je ons hier al iets over vertellen?

Het duurt nog even voor hij verschijnt, maar ik kan aan de hand van enkele kernwoorden alvast een tipje van de sluier lichten over de nieuwe feelgood van J.B. Ocean: zomer, Antwerpen, Tinder, foodies, vriendinnen, humor. Bij deze hebben jullie een primeur. 😉

Dat waren onze vragen aan deze gezellige auteur. Bedankt Barbara! Hopelijk vonden jullie het net zo leuk als ons. Wij adviseren jullie dan ook om snel naar de dichtstbijzijnde boekhandel te rennen en ‘Roadtrip naar nergens’ te kopen. Wij kijken zelf ook erg uit om dit nieuwste boek te gaan lezen en daarna zal onze recensie op 23 juli volgen op onze website. Wij doen natuurlijk ook bij dit boek weer mee aan de blogtour die rond dit boek gehouden wordt.

‘Roadtrip naar nergens’ online bestellen? Dat kan via Bol.com, Bruna en/of Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge