In gesprek met… Arjan Alberts

© Daan Brand

Normaal ondervragen wij de auteurs altijd tijdens ons eigen evenement, Koukleum meets auteurs, maar door Covid-19 is dit natuurlijk niet mogelijk. Daarom zullen we dit, in de toekomst, digitaal gaan doen.

Natuurlijk kennen we allemaal de bestsellers ‘Natan Z.‘ en ‘Alex B.‘. Maar wie is de auteur Arjan Alberts nu eigenlijk? Arjan neemt deze week het stokje, of de pen, over van Angelique Haak en wij mochten hem een aantal vragen stellen. Lezen jullie weer gezellig mee?

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Arjan Alberts? 

Hallo, ik ben Arjan Alberts, 45 jaar, jurist en auteur van de thrillers Natan Z. en Alex B. die in respectievelijk 2019 en 2020 de ThrillZone Award kregen voor de beste Nederlandstalige thriller. Ik ben opgegroeid in Lopik, een klein dorpje tussen Schoonhoven en IJsselstein (nabij Utrecht), de regio waar Natan Z. en Alex B. zich beide deels afspelen. Ik heb strafrecht en internationaal recht gestudeerd in Utrecht en werk vanaf 2000 bij het ministerie van justitie, tegenwoordig als gevangenisdirecteur. Als kind heb ik heel veel gelezen en op de middelbare school wilde ik al schrijver worden.

‘Alex B.’ is je laatste nieuwe boek. Kun je ons in het kort vertellen waar het verhaal over gaat?

Er zijn in het boek drie verhaallijnen die gedurende het verhaal steeds meer met elkaar verweven blijken te zijn. Suus werkt in een tbs-kliniek en probeert via tbs’er Alex B. te achterhalen waar de moordenaar van haar broertje en moeder zich bevindt. Deze Natan Z. zit ondergedoken in een oude boerderij en alleen de net afgestudeerde jurist Jurre van Loon (tweede verhaallijn) kent de locatie. Een groot advocatenkantoor heeft hem benaderd om deze seriemoordenaar te verdedigen. Gaandeweg het verhaal wordt langzaam duidelijk waarom juist Jurre dit moet doen, maar dan is er voor hem geen weg meer terug. Via de derde verhaallijn maken we kennis met plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Reinier de Graaf die samen met forensisch arts Helga van Leeuwen de moord op de minister van justitie probeert op te lossen. Dan sterft er nog een topambtenaar op lugubere wijze en vermoedt Reinier dat er binnen het justitie departement mogelijk een zuiveringsactie gaande is. Alles draait daarbij om een oud dossier waarvan de puzzelstukjes vanuit de perspectieven van Jurre, Suus en Reinier langzaam in elkaar geschoven worden.

Je hebt bij Xander uitgevers een nieuw contract getekend, kun je een tipje van de sluier lichten, wat we in de toekomst nog kunnen verwachten van jouw hand? 

Er komt een derde tbs-thriller. Over de inhoud kan ik niet veel meer zeggen dan dat enkele personages uit Natan Z. en Alex B. terugkeren en dat het verhaal zich waarschijnlijk in Zuid-Limburg gaat afspelen. Voor jullie dus een thuiswedstrijd;-)

Daarnaast heb ik een contract getekend voor een nieuw project. Ik heb dit eerder uitgewerkt en de opzet voor het verhaal dit najaar aan mijn uitgever laten lezen. Die was zo enthousiast dat we daar ook meteen afspraken over hebben vastgelegd. Het is een historische thriller die deels gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.

Natan Z. werd erg goed ontvangen. Legde dat de lat extra hoog voor je bij het schrijven van Alex B.?

Natuurlijk is het spannend of je met een tweede boek het succes kan evenaren, maar tijdens het schrijven was ik daar geen moment mee bezig. Ik werkte midden in de winter aan Alex B. op een afgelegen locatie in de Franse Alpen.

Precies daar waar Natan Z. zich afspeelt en misschien zat ik juist daarom wel in een goede flow. Twintig dagen afzondering en non-stop schrijven en Alex B. stond op papier. En dan is natuurlijk de grote vraag of het voor de lezer allemaal zo in elkaar valt als dat je het bedacht hebt. Als schrijver kun je je boek immers nooit zo lezen als de lezer dat doet en toch is dat nou juist de kern van schrijven. De kunst van het schrijven is het visualiseren van wat de lezer gaat beleven.

Wat is je drijfveer om over deze onderwerpen te schrijven? 

Een specifieke drijfveer heb ik niet. Ik zou over heel veel onderwerpen willen schrijven, maar hier weet ik toevallig veel vanaf en daardoor komt de inspiratie bij het schrijven vanzelf. Bij andere onderwerpen zou ik meer research moeten doen. Wat ik overigens heel leuk vind, maar het vraagt wel veel meer tijd en die heb ik op het moment niet.

Je schrijft je boek in zeer korte tijd, heb je het boek op dat moment wel al helemaal in je hoofd zitten, of bedenk je dat op het moment van schrijven? 

Bij Natan Z. ben ik gewoon begonnen met schrijven. Toen het verhaal al bijna af was heb ik een nieuw personage gecreëerd en helemaal door het verhaal heen geweven. Dat nieuwe personage was nodig voor het tweede deel. Het personage was namelijk Alex B.

In het tweede deel, dat ook als stand alone gelezen kan worden speelt Alex B. een belangrijke rol. De thriller Alex B. had ik van te voren helemaal uitgedacht en toch is daar tijdens het schrijven nog een belangrijke wijziging in gekomen. Ik sloot een hoofdstuk af en toen realiseerde ik me dat het een heel natuurlijk moment was om een ander personage uit Natan Z. terug te laten komen. Het past op dat moment gewoon heel goed. Dat is het mooie van schrijven, je kunt op elk moment alle kanten op.

De boeken Natan Z. en Alex B. wordt in principe een trilogie, al is Alex B. ook losstaand te lezen. Was dit al vanaf het begin de planning om er een trilogie van te maken? 

Een trilogie was oorspronkelijk niet de bedoeling, maar ik heb wel heel bewust een aantal elementen ingebouwd waar ik in een volgend boek mee verder zou kunnen. Overigens sluit ik niet uit dat er na het derde deel nog iets volgt. 🙂

Is het schrijven voor jou een uitlaatklep, aangezien het werk als gevangenisdirecteur toch best intensief kan zijn?

Nee het is schrijven is geen uitlaatklep. Ik heb veel plezier in het schrijven, net als in mijn werk. Voor allebei zou ik wel meer tijd willen hebben.

Je woont op een boerderij, is dat altijd een droom voor je geweest? Heb je vroeger wel eens de gedachte gehad om als boer de kost te verdienen?

Haha wat een leuke vraag! Mijn opa en oma hadden een boerderij met twintig koeien, schapen, geiten en kippen. Ik was daar elk weekend, had er mijn eigen groentetuintje en wilde later ook boer worden. En naast alle andere dingen die ik doe ben ik dat uiteindelijk ook geworden.  Want we wonen niet alleen op een boerderij, maar hebben ook heel veel dieren waaronder paarden. En op mijn vrije dagen doe ik wat een hobbyboer doet, ik mest de stallen uit, voer de dieren en verbouw mijn eigen groente. Overigens heb ik mijn herinneringen aan de boerderij van mijn grootouders gebruikt voor Alex B. Bepaalde kamers en ruimtes in de boerderij waarin Natan Z. zich verschanst heeft komen uit de boerderij waar ik in mijn kinderjaren veel speelde. Zo ziet Jurre aan het einde van een gang deuren met daarop leeuwenkoppen.

Door Covid-19 heb je geen boekpresentatie kunnen houden voor je tweede boek, hoe was dit voor jou, het is toch een feestelijk moment als je boek uit komt. Heb je dit nu op een andere manier gevierd?

Het was natuurlijk heel jammer dat de boekpresentatie niet door kon gaan. We hadden iets heel moois in gedachten. Het plan was om in het conferentiecentrum van de vrouwengevangenis in Nieuwersluis de boekpresentatie te organiseren. Misschien kunnen we dat nu met deel drie doen. Of misschien toch bij jullie in de buurt op een locatie in Zuid-Limburg. 🙂

Hopelijk hebben jullie, net als ons, net zo genoten van dit interview. En wij hebben Arjan weer wat beter leren kennen en wij kijken uit naar het derde deel in deze reeks. Wij hopen jullie ook? We willen Arjan bedanken voor zijn openhartigheid en het beantwoorden van onze vragen. Volgende week maken we kennen met Heleen Smit, de auteur van ‘Op het verkeerde moment’ en komen we meer te weten over ‘In de knel’, haar nieuwe boek dat eind maart verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge