In gesprek met… Anya Niewierra + Winactie

© Annemiek Mommers

Voorheen interviewden wij de auteurs altijd tijdens ons eigen evenement, Koukleum meets auteurs, maar sinds Covid-19 is dit natuurlijk niet meer mogelijk. Daarom zullen we dit, in de toekomst, digitaal gaan doen.

Vandaag is het feest in boekenland want ‘De Camino’, de nieuwste thriller van Anya Niewierra is vandaag verschenen. Wij vonden het tijd worden om weer eens gezellig in gesprek te gaan met Anya. Wij vroegen ons onder andere af waar ze nu schrijft, aangezien haar schrijfhuisje in Frankrijk staat. Zijn jullie ook benieuwd? Lees dan gezellig mee.

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Anya Niewierra?

Ik heb verschillende identiteiten. Afhankelijk van het moment en de rol die ik dan vervul. Voor mijn man Frans ben ik vooral zijn lieve vrouw, voor mijn twee volwassen kinderen ben ik ‘de Mam’, voor mijn 82-jarige moeder ben ik ‘mie Kink’, voor mijn collega’s bij Visit Zuid-Limburg ben ik ‘Anya, onze directeur’, voor de gasten van ons bedrijf De Witte Lelie ben ik ‘de eigenaresse’, en voor lezers van spannende romans ben ik de auteur van de thrillers Vrij uitzicht, Het dossier, Het bloemenmeisje en De Camino.

Ook voel ik me met meerdere plekken verbonden. Ik ben in 1964 geboren in Kerkrade en daar opgegroeid en met die plaats ook nauw verbonden. Maar met 18 trok ik de wijde wereld in en woonde vervolgens op vele plaatsen in binnen- en buitenland. In 2000 kocht ik een vervallen huisje in de Pyreneeën, waar ik veel ben. Sinds 2012 woon ik in Mechelen in het Zuid-Limburgse heuvelland.

Vandaag is je nieuwste thriller ‘De Camino’ verschenen, kun je ons in het kort vertellen waar dit boek over gaat?

Over de 44-jarige chocolatier Lotte Bonnet. Ze woont in het Zuid-Limburgse Vijlen en is sinds een jaar weduwe. Ze was twee decennia gelukkig getrouwd met Emil, een voormalig vluchteling uit Bosnië, totdat hij een jaar eerder geheel onverwacht zelfmoord pleegde tijdens het lopen van de Camino. Wanneer Lotte dan elf maanden na zijn dood naar Bosnië reist om zijn as uit te strooien, ontdekt ze dat Emil gelogen heeft over zijn identiteit. Ze schakelt daarop een advocaat uit Sarajevo in voor nader onderzoek. Deze vermoedt al snel dat een voorval op de Camino leidde tot de wanhoopsdaad van Emil. Lotte wil het mysterie ontrafelen en gaat vervolgens zelf de Camino lopen. Ze start in het desolate Massif Central. De barre tocht heeft een helend effect, maar ze is niet alleen. Iemand volgt haar, iemand die niet wil dat ze de waarheid over Emil ontdekt…

Het boek gaat feitelijk over de vraag in hoeverre de plek waar je leeft en de mensen waar je mee omgaat van invloed zijn op je denken en handelen. De Camino was voor dat experiment ideaal, omdat je al lopend tot je eigen kern komt en de landschappen die je passeert en de pelgrims die je ontmoet sterk van invloed zijn op je emoties.

Bij de verschijning van je vorige boek ‘Het bloemenmeisje’ mochten wij aanwezig zijn bij de bijzondere boekpresentatie in de Gemeentegrot in Valkenburg. Hoe vier je deze keer de verschijning van je nieuwste boek?

Niet. In verband met de beperkingen rond COVID-19 was het niet mogelijk om een mooie lancering te doen. Zo zonde, maar het is niet anders. 

Zoals wij, en vele anderen, weten staat je schrijfhuisje in Frankrijk. Nu zijn wij natuurlijk benieuwd waar je hebt geschreven aan ‘De Camino’ aangezien Covid-19 het reizen natuurlijk onmogelijk maakt.

Inderdaad. Ik ben al sinds juni 2020 niet meer in de Pyreneeën geweest. Ik heb het boek geschreven op mijn heuvel in Zuid-Limburg en ik ben een paar keer in mijn eentje naar Zeeland geweest, in een vakantiehuisje aan het strand in Zeeuws-Vlaanderen en heb daar geschreven. Ging echt goed. Ik verliefd geworden op Zeeuws Vlaanderen. Zo mooi daar. 

Je vorige boek ‘Het bloemenmeisje’ won de Hebban thrillerprijs 2020. Legt dit de lat voor jou extra hoog om een nog beter verhaal te schrijven?

Nee, ik denk daar niet over na. Ik ga helemaal op in de research en in het verhaal dat ik wil vertellen. De buitenwereld dringt dan niet tot me door. Ik leef in een cocon. Mijn boeken zijn onderling ook niet met elkaar te vergelijken, want elk boek is anders qua setting, qua personage, qua opbouw en qua tempo.

2021 is ook het heilige Camino jaar. Wist je voordat je ging schrijven al dat je boek tijdens dit Heilige Camino jaar zou verschijnen? En heeft dit voor extra inspiratie gezorgd tijdens het schrijven?

Nee, toen ik in 2018 het idee voor dit boek kreeg, wist ik dat niet. Ik hoorde er pas later van, tijdens een vergadering van de European Federation Saint James Way, waar wij met Visit Zuid-Limburg lid van zijn. En nee, het leidde niet tot extra inspiratie. Die haalde ik vooral uit het lopen van de Camino in de zomer van 2019. Ik liep de Camino als research, omdat ik merkte dat ik het boek niet kon schrijven zonder zelf te weten hoe het is om pelgrim te zijn. Het lopen van de Camino was een van de rijkste ervaringen in mijn leven, ofschoon het ook afzien was. De pijntjes die Lotte ervaart tijdens het lopen van de Camino, zijn mijn pijntjes.

Het eerste boek wat je schreef was ‘Zuid-Limburg  toen… en nu’. Dit boek gaat over de veranderingen in Zuid-Limburg tussen 1885 en 2010. Kunnen we ooit nog zo’n boek van jouw hand verwachten?

Niet over Zuid-Limburg. Ik wil al schrijvend juist los komen van mijn werk bij Visit Zuid-Limburg. Maar het kan goed zijn dat ik een ander non-fictie onderwerp een keer oppak.

Heeft het boek ‘Zuid-Limburg toen… en nu’ jouw schrijfambities aangewakkerd? Of had je die ambities al altijd?

Ja, dat boek leerde me dat het schrijven me gemakkelijk af ging. 

Je bent naast het schrijven ontzettend druk met je baan als directeur van de Zuid-Limburgse VVV (Visit Zuid-Limburg). Waar haal je de tijd vandaan om de thrillers te schrijven?

Het is een kwestie van focus. Ik doe veel dingen niet, zoals tv kijken of shoppen. Ook kan ik goed wegkijken van rommel die thuis rond slingert. En ik leef teruggetrokken wanneer ik niet werk en heb dan weinig sociale contacten. Dat is als tegenhanger van mijn drukke baan waar ik juist continue op de barricades sta. Een mens zoekt ergens toch naar balans.  

Je bent vorig jaar bij ‘Koukleum meets auteurs’ geweest en toen vertelde je dat je erg veel tijd besteedde aan research. Ben je nu al research aan het doen voor een nieuw boek? En zo ja, kun je een klein tipje van de sluier lichten?

Ja, inderdaad. Ik zit alweer vol in de research voor mijn zesde boek en ik heb het verhaal al gedeeld met mijn uitgever, Luitingh-Sijthoff. Ze zijn enthousiast. Maar, ik wacht nog even met het communiceren van het onderwerp, totdat ik de eerste 20.000 woorden heb geschreven. Dan voelt het voor mij pas zeker dat ik ook bij dit thema blijf.

We kenden Anya natuurlijk al een beetje, onder andere van haar bezoekje aan ons evenement ‘Koukleum meets auteurs’, maar nu hebben we haar weer wat beter leren kennen en hebben we nog meer respect voor haar gekregen, want de Camino lopen doe je niet zomaar even. Wil je ook al lezend op reis over De Camino? Dan hebben we goed nieuws…. We hebben een mooie winactie voor jullie…

Wij mogen maar liefst drie fysieke exemplaren van ‘De Camino’ verloten. Hier willen wij LS Amsterdam natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘De Camino’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel dit interview + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over dit interview + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over dit interview + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over dit interview + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over dit interview + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 1 juni 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaars bekend maken.

Succes!

8 thoughts on “In gesprek met… Anya Niewierra + Winactie

  1. Ik doe graag mee voor mijn moeder die wilt dit boek zo graag. En ik gun het haar zo graag voor Corona was ze van plan de camino zelf te gaan lopen maar helaas toen kwam Corona. Ik hoop dat ik haar dit kan gunnen ☺️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge