In gesprek met… Annemarie Snels + Winactie

Wie de auteurs, in thrillerland, een beetje volgt, zal haar ondertussen vast kennen: Annemarie Snels. Ze stormde in 2020 boekenland binnen met haar thrillerdebuut ‘Waterval‘, die vele lovende reacties kreeg. Nu is ze terug met haar tweede thriller ‘Herstart’. Bryan mocht hem al lezen en is razend enthousiast. Klik hier voor zijn recensie. Wij waren toch wel benieuwd naar de auteur achter deze spannende thrillers en besloten om haar eens aan de tand te voelen. Lezen jullie weer gezellig mee?

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Annemarie Snels?

Ik ben 50 jaar, mama van Joep (15) en Lieke (12) en getrouwd met Koen (53). Ik ben geboren in het dorpje Wouw en woon sinds mijn vijfde jaar in Roosendaal. Alhoewel ik al vanaf mijn kindertijd ‘een boek wilde schrijven’, ben ik pas op mijn 47ste serieus aan mijn droom gaan werken. Mijn thrillerdebuut Waterval is in 2020 uitgekomen. Ik werk drie dagen per week als communicatiemedewerker/tekstschrijver bij een communicatieadviesbureau, ik zing bij een popkoor (alt) en ik ga graag naar het theater en op vakantie. En natuurlijk lees ik graag, het liefst thrillers en waargebeurde verhalen over moord en ontvoering.

Je tweede thriller ‘Herstart’ is verschenen. Waar gaat het verhaal over?

Herstart gaat over de jonge weduwe Maud. Ze is drie jaar geleden haar man en haar twee kinderen verloren tijdens een auto-ongeluk. Ze wil in de Biesbosch een nieuw leven opbouwen en begint er B&B Libje! (Fries voor Leef!). Er komen vijf gasten aan voor een weekje rust en ontspanning: Sebas en zijn twee tieners Thieu en Fleur, de Amsterdamse studente Merel en bioloog/vogelaar Rik. Ze hebben allemaal zo hun geheimen en die hebben invloed op de vakantiesfeer. Dan raakt Fleur vermist en is de hele B&B in rep en roer, of toch niet? En dan is er ook nog een onbekende figuur die alle gasten vanaf een bootje in het riet nauwlettend in de gaten houdt. Het is maar de vraag of Maud de herstart kan maken die ze voor ogen heeft.

De rode draad: Wat blijft er over van je toekomst als het verleden genadeloos in je nek hijgt?

Je thrillerdebuut ‘Waterval’ is erg goed ontvangen door lezend Nederland, legde dit de lat extra hoog voor het schrijven van ‘Herstart’?

Ja, toch wel. Ik hou niet van hokjes en al helemaal niet van het hokje ‘eendagsvlieg’. Met Herstart wil ik wel een soort van bewijzen dat ik echt een auteur ben. Die druk voel ik wel.

‘Herstart’ speelt zich af in de Biesbosch, heb jij zelf iets met deze plek?

Het is een prachtig natuurgebied dat zich uitstekend leent als setting voor een thriller. Ik heb het drie jaar geleden ontdekt tijdens een korte gezinsvakantie. We zijn er met een klein motorbootje doorheen gevaren. Er zijn zoveel plekken waar je een lijk kunt verbergen ?. Later heb ik er nog een rondvaart met een fluisterboot gedaan, speciaal om de natuur, de kleur van het water en de vogels in Herstart beter te kunnen beschrijven.

Je hebt pas een schrijfworkshop gewonnen bij Peter Römer. Hoe was dit voor jou?

Fantastisch. Zeventig enthousiastelingen meldden zich aan voor zijn schrijfclinic. Ik was een van de vijf gelukkigen die werden ingeloot. Het was geweldig. Ik ben fan van Baantjer. Peter Römer is echt leuk, vertelt grappige anekdotes en is heerlijk benaderbaar. En oh ja, ik heb ook nog het nodige geleerd van de manier waarop hij zijn personages karakteriseert. ? Natuurlijk heb ik hem Waterval cadeau gedaan. Hij is hem meteen gaan lezen. Na anderhalve week kreeg ik zijn reactie: “Ik heb het met plezier gelezen! Goed gedaan.” Ja, dan ben ik toch wel trots.

Heb je qua schrijven een groot voorbeeld, en zo ja wie is het en zou je met diegene ook samen een boek willen schrijven?

De combinatie van een plotdenker als Agatha Christie en de schrijfsnelheid van George Simenon lijkt mij ideaal. Ik heb alle boeken van Nathalie Pagie en ik ben fan van Griet op de Beeck als schrijfster en als (nuchter) mens. De twee boeken van Peter Möhlin & Peter Nyström heb ik verslonden. Ik betwijfel of ik geschikt ben om met iemand samen een boek te schrijven. Dat je van elkaar afhankelijk bent wanneer wie wat schrijft, ik denk dat dat niets voor mij is. Laat mij maar lekker schrijven in mijn eigen wereld, op mijn tempo.

Lees je zelf ook graag thrillers? En zo ja lees je ze dan ook als je zelf een boek aan het schrijven bent?

Ja, ik lees ze graag. Niet van die hele zware kost, maar meer de luchtige, snel geschreven thrillers. Ook als ik zelf schrijf, kan ik prima een thriller lezen. Dat bijt elkaar niet. Het is bijvoorbeeld niet zo dat ik tijdens het lezen ideeën of invalshoeken tegenkom die ik in mijn eigen verhaal van dat moment verwerk. Bij mij heeft het tijd nodig om ideeën en invalshoeken te laten landen en er mijn eigen draai aan te geven. Andermans thriller inspireren me dus wel, maar niet meteen.

In eerdere interviews gaf je aan dat je ook graag een jeugddetective-serie wilde schrijven. Kun je hier al iets over vertellen of zit dit verhaal alleen nog in je hoofd?

Wat in het vat zit verzuurt niet, maar ik ben bang dat die serie nog moet wachten. Zolang er nog spontaan ideeën voor een thriller in mijn hoofd oppoppen, blijf ik dat genre trouw. Wie weet ben ik er volgend jaar wel aan toe om me op een jeugdboek(serie) te focussen. Het idee alleen al geeft me energie, dus die serie komt er. Ooit.

Hoe schrijf jij je boek? Heb je van te voren alles al puntsgewijs uitgewerkt of merk je vanzelf waar het verhaal je heen brengt?

In principe weet ik waar het verhaal begint en eindigt. En ja, ik heb een plot in mijn hoofd, maar ik weet inmiddels dat ik daar flexibel mee om moet gaan. Ik sla zijwegen in en soms kloppen er spontaan personages aan die een heel andere schwung aan het verhaal geven. Dat vind ik het leuke van schrijven, dat ik mezelf kan blijven verrassen.

Wij zijn natuurlijk razend benieuwd of je al met een derde boek bezig bent?

Mijn derde boek komt in oktober uit als e-book bij Books & Butterflies. Het heet Kansloos en speelt zich af op De Kanaaleilanden en in Normandië. Met Kansloos ben ik vorig jaar runner up geworden van de Thrillende Schrijfwedstrijd van Hamley Books.

Ondanks de tweede plek wordt het manuscript toch een boek. Daar ben ik natuurlijk superblij mee. Ondertussen schrijf ik aan thriller vier met de werktitel In Duigen. Dit speelt zich af in Zuid-Limburg waar ik afgelopen jaar op zomervakantie was.

Wij willen Annemarie natuurlijk hartelijk bedanken voor de leuke antwoorden. Wij hebben haar weer een beetje beter leren kennen. Wij hopen jullie ook? En als echte Limburgers zijn wij natuurlijk erg benieuwd naar haar boek dat zich in Zuid-Limburg af gaat spelen. Ben jij nieuwsgierig geworden naar haar nieuwe thriller ‘Herstart’? Vergeet dan niet om hieronder mee te doen aan de winactie.

Wij mogen, namens Kabook uitgevers, één fysiek exemplaar van ‘Herstart’, geschreven door Annemarie Snels, verloten. Hier willen wij Kabook uitgevers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Herstart.’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel ons interview + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over dit interview + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze interview + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over dit interview + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over dit interview + winactie een duimpje en deel het bericht.

Per woonadres 1 inzending. Meerdere inzendingen per adres worden verwijderd.

Deze winactie loopt tot en met 22 april 2022. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

3 thoughts on “In gesprek met… Annemarie Snels + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge