In gesprek met… Anita Kok + Winactie

Voorheen interviewden wij de auteurs altijd tijdens ons eigen evenement, Koukleum meets auteurs, maar sinds Covid-19 is dit natuurlijk niet meer mogelijk. Daarom zullen we dit, in de toekomst, digitaal gaan doen.

Nadat Bryan met veel plezier haar boek ‘Venijnig Spoor‘ gelezen had, vonden wij het tijd worden om nader kennis te maken met deze auteur. Lezen jullie mee?

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Anita Kok?

Ik ben opgegroeid in Castricum. Na jarenlang gewerkt te hebben in de psychiatrie, waaronder enige tijd in het Franstalige en Duitstalige gedeelte van Zwitserland, ben ik als trainer en later als coördinator psycho-educatie veertien jaar werkzaam geweest in de vrouwenopvang. Toen mij dat niet meer beviel, ben ik de kunstacademie gaan volgen en heb mij gevestigd als beeldend kunstenaar. Daarnaast geef ik teken- en schilderles en creatieve workshops (www.koktales.com voor meer info). Schrijven doe ik daarnaast heel graag. Er zijn een aantal korte verhalen van mij gepubliceerd en eind november is mijn debuut gelanceerd, de thriller ‘Venijnig spoor.’

Ik ben getrouwd met Henk en wij hebben twee volwassen kinderen. Tim van drieëntwintig, hij studeert geschiedenis en Nanique van twintig, zij studeert toeristisch management. Wij wonen met onze kat Simba in Heemskerk.

In november vorig jaar verscheen je debuut ‘Venijnig spoor’. Kun je ons iets vertellen over dit verhaal?

Het boek gaat over Hannah. Zij verhuist samen met haar man Matthijs en hun tweeling Mees en Merlin naar een tuindersgebied. Een biologische kwekerij opzetten, is hun grootste wens. Een nieuwe start op een mooi plek. Echter de tuinders zijn heer en meester in dit gebied en zitten hier niet op te wachten. Hannah houdt zichzelf voor dat de gemeenschap tijd nodig heeft om hun gezin te accepteren. Maar ze heeft het gruwelijk mis.

Haar leven neemt een verschrikkelijke wending wanneer er iemand wordt vermoord. Hannah is verdachte in de moordzaak. Ze pleit onschuldig te zijn en doet er alles aan om achter de waarheid te komen. Als er echter gevaar dreigt voor haar naasten ziet ze geen uitweg meer. Geeft ze de strijd op? Of komt Hannah achter de weerzinwekkende waarheid?

Je boek is, door het lezend publiek, erg goed ontvangen. Had je dit succes zelf verwacht?

Nee, dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Zo’n eerste boek is enorm spannend. Het schrijven zelf is al een rollercoaster, waarbij ik veel hulp heb gekregen van Elly en haar team, maar ook van Marelle Boersma en mijn mede boek 10-ers Anke Verbraak en Anita Kroef. Maar als jouw boek dan eindelijk de wijde wereld ingaat kan je er niets meer aan veranderen, moet je het loslaten. Toen de eerste berichten kwamen dat mensen ervan genoten hadden, was ik zo blij en opgelucht. Maar het blijft, ondanks de goede reacties, spannend wat mensen ervan vinden. Als er weer een recensie komt, durf ik ‘m vaak niet meteen te openen.

Je woont sinds een aantal jaar zelf in een tuindersgebied. We nemen aan dat je daar ook je inspiratie vandaan gehaald hebt, maar staan de tuinders sceptisch tegenover biologisch telen? Of is dit iets wat in je eigen fantasie ontstaan is?

Natuurlijk staan niet alle tuinders daar sceptisch tegenover. Ook in dit gebied zijn er tuinders die biologisch telen, gelukkig maar. Maar er zijn ook tuinders die er van overtuigd zijn dat bloemen telen zonder vergif niet gaat lukken. En niet omdat ze het niet willen, maar het niet kunnen. Ik ben geen bloementeler, dus ik weet niet of dat zo is. Ik zie alleen dat er heel veel vergif gebruikt wordt in de bloemensector en dat wist ik niet voordat ik hier ging wonen. En ik denk veel mensen niet.

Weten de omliggende tuinders dat jij de thriller ‘Venijnig spoor’ geschreven hebt?

Ja, de meeste mensen weten dit. Het heeft ook in verschillende huis aan huisbladen gestaan en ik word er ook wel op aangesproken. De meeste reacties zijn zeer positief. Veel mensen zijn trots dat er een boek geschreven is over het gebied waar zij wonen. Ze herkennen ook plekken hier en dat is heel leuk.

Je schrijft dat het zeer zeker geen aanklacht is maar ben je niet bang dat dit wel zo ervaren wordt, net door het nawoord en de cijfers die hier genoemd worden?

Ik was daar eerlijk gezegd wel wat huiverig voor in het begin. Maar ik vind dat angst een slechte raadgever is en en ik wilde dit boek graag schrijven zonder oordeel te vellen. De cijfers die ik noem zijn waar en in mijn boek staat ook de bevlogen kant van de tuinders, de passie die zij hebben voor hun vak. Het zijn twee kanten van de medaille en de lezer mag zelf ermee doen wat hij/zij wil.

Je boek is verschenen bij Godijn Publishing. Hoe ben je bij hen terecht gekomen?

Ik ben Elly tegengekomen op de boeklancering van ‘Bonuszoon’ geschreven door Antoinette Kalkman. Ik vond haar aardig en competent. En Antoinette was ook heel tevreden. Dus dacht ik toen ik een idee had, ik stuur het naar haar. En daarvan heb ik nog geen moment spijt gehad.

Jij kreeg de kans om Venijnig spoor, tijdens BOEK 10 van Godijn Publishing te presenteren. Normaal wordt dit gedaan tijdens een groot evenement, maar deze keer was dit via een livestream. Hoe heb jij deze dag beleefd?

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik het niet jammer vond dat we niet naar het theater gingen. Dat vond ik wel. Maar dat is ook logisch. Maar Elly, Alice en Ankie hadden die dag top voorbereid. En ik had een ontzettend leuke ochtend in Hoorn. Daarna gingen Elly en Alice het hele land door om bij alle auteurs op bezoek te gaan. Dat was natuurlijk super bedacht van de dames.

Wat zijn je verdere ambities op schrijversgebied. Zijn er al filmproducenten bij je aan het aankloppen om de filmrechten te kopen van Venijnig spoor?

Haha. Ja joh, ik moet ze van mij afslaan. Was het maar waar! Dat zou wel heel erg leuk zijn. Mijn geschreven boek op film zien, wie weet ooit!
Ik wil vooral beter worden in het schrijven. De beelden die ik in mijn hoofd heb, de gevoelens die daarbij komen, krijg ik soms nog niet zo op papier als ik het zou willen. Met die zoektocht ben ik voorlopig nog wel bezig.
Wat nog een grote wens van mij is om een kinderboek te schrijven en te tekenen. Een prentenboek over Tobias, een grote rode kater en zijn vriend, een grijze muis. Dat boek zit al zo lang in mijn hoofd, daar moet ik eens tijd voor maken.
Verder heb ik duizenden ideeën voor thrillers. Nu nog de tijd om ze allemaal te schrijven.

Je bent een echte creatieve duizendpoot als we je website Koktales bekijken. Daar is een veelzijdig aanbod in creatieve workshops. Heb je zelf een bepaalde voorkeur qua materiaal waar je het liefst mee werkt? En waarom?

Mijn hart ligt bij het fijnschilderen. Met olieverf. Gedetailleerd werk dat realistisch echt is. Henk Helmantel is daarbij mijn grote voorbeeld. Maar ik kan ook erg genieten van het werk van Erik van Elven en Yvonne Heemskerk. Met olieverf krijg je het mooiste resultaat vind ik. En fijnschilderen is echt meditatief voor mij. Nu het atelier verbouwd wordt en ik niet kan schilderen mis ik het enorm. Het is mijn uitlaatklep.

Ben je ook alweer bezig met een nieuw boek? En kun ook een tipje van de sluier lichten? Want wij hebben erg genoten van Venijnig spoor en kijken dus zeker uit naar nieuw werk van jouw hand.

Ik heb een nieuwtje! Er komt een klein vervolg van Venijnig spoor! Hopelijk dit jaar. Over de zus van Hannah, Sascha. Verder ben ik nu druk bezig met mijn tweede thriller. Dit gaat over een Mindfulness retraite van een stel vijftig plus vrouwen. Ik heb er ontzettend veel lol in om al die verschillende karakters uit te werken en met elkaar in contact te brengen. De onderliggende spanning, de verbanden met het verleden die er zijn. Heerlijk!

Wij hebben Anita in ieder geval weer wat beter leren kennen en kijken uit naar het nieuw schrijfwerk waar ze het over heeft. We willen haar ook hartelijk bedanken voor haar openhartige en leuke antwoorden. Heb jij ‘Venijnig spoor’ nog niet gelezen? Dan hebben wij hieronder leuk nieuws….

Wij mogen vier e-books van ‘Venijnig Spoor’, geschreven door Anita Kok, verloten. Hier willen wij Godijn Publishing natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Venijnig Spoor’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel dit interview + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over dit interview + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over dit interview + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over dit interview + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over dit interview + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 3 april 2021. De maandag hierop volgend zullen we de winnaars bekend maken.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge