In gesprek met… Aline van Wijnen + Winactie

Voorheen interviewden wij de auteurs altijd tijdens ons eigen evenement, Koukleum meets auteurs, maar sinds Covid-19 is dit natuurlijk niet meer mogelijk. Daarom zullen we dit, in de toekomst, digitaal gaan doen.

Het was de planning dat Aline afgelopen april bij ons Koukleum meets auteurs evenement aanwezig zou zijn, echter dit kon toen geen doorgang vinden door Covid-19. Ondertussen staat er alweer een nieuw boek aan de deur te kloppen en vonden we het toch echt tijd worden om Aline enkele vragen te stellen. Lezen jullie mee?

Voor de mensen die je nog niet kennen, wie is Aline van Wijnen?

Ik ben 42, werk als administratief medewerker en woon in Almere met mijn grote liefde Jeroen en onze kat Jade. Dat ik me ook schrijfster mag noemen, daar ben ik trots op. Boeken zijn mijn passie, zowel het lezen als het schrijven – dat is altijd zo geweest en ik hoop dat het altijd zo zal blijven. Tot nu toe zijn er drie feelgoodromans van mij uitgegeven: Halsoverkop, Liefde met gebruiksaanwijzing en Bestemming geluk. Het geheime kistje van Elle is mijn vierde boek en mijn eerste historische roman.

A.s. vrijdag 19 februari verschijnt je boek ‘Het geheime kistje van Elle’. Kun je ons in het kort vertellen waar het boek over gaat?

Als Janna’s oma Elle overlijdt helpt Janna haar ouders om oma’s huis uit te ruimen. Janna weet niet veel over haar Franse oma: die was zwijgzaam en nogal op zichzelf. Haar verrassing is dan ook groot als ze een kistje met vreemde voorwerpen op zolder vindt: een metalen ring, een davidster en een document in een onleesbare taal. Vrijwel tegelijkertijd besluit Janna’s man haar te verlaten en krijgt ze een paar weken verlof op haar werk. Aangemoedigd door haar vriendin gaat ze naar Parijs om daar te proberen iets over haar oma’s verleden te ontdekken. Door wat ze in Parijs te weten komt, gaat ze verder zoeken en komt in contact met een nieuwsgierige journalist die haar overhaalt om naar Wit-Rusland te gaan waar haar oma vermoedelijk in werkelijkheid vandaan komt. Het is een verhaal over de Tweede Wereldoorlog, de Jodenvervolging en het verzet. Kortom, een heel ander boek dat mijn lezers tot nu toe van mij kennen.

Hoe heb je de research voor het boek ‘Het geheime kistje van Elle’ gedaan? Aangezien het toch veel historische feiten zijn waar je onderzoek naar hebt moeten doen.

Internet is een fantastische vraagbaak: de meeste antwoorden staan binnen een paar seconden op je scherm. Als ik, zoals schrijvers in het verleden, dagenlang in de archieven had moeten doorbrengen, dan was dit boek waarschijnlijk nog niet klaar geweest. Ik heb altijd veel boeken over de oorlog gelezen, dus die basiskennis had ik al, maar nu heb ik me extra in bepaalde onderwerpen verdiept. Ik heb alles wat er te vinden was gelezen over het drama in het Wit-Russische plaatsje Glusk in december 1941. Archiefbeelden over het verzet op YouTube gekeken, artikelen gelezen en met een journaliste in Glusk gemaild toen ik even vastzat. Bovendien zijn mijn man en ik naar Parijs geweest om de plaatsten te bekijken die in het boek worden genoemd. Dat was eigenlijk het leukste deel van de research, dat wil ik wel vaker doen!

Heb je een bepaalde reden waarom je over dit onderwerp bent gaan schrijven?

Ja. Omdat ik het gewoon niet kan bevatten hoe die gruwelijke dingen in de oorlog überhaupt konden gebeuren. Hoe een gek als Hitler aan de macht kon komen en het Duitse volk hem had gevolgd. Hoe gewone mensen zoals jij en ik de andere mensen konden mishandelen en vermoorden. Nog niet eens zo lang geleden ook nog, we hebben het niet over de Middeleeuwen. Zoals Ella in mijn boek zegt: ‘Hebben mensen dan door de eeuwen heen niets geleerd? Zijn de geschiedenislessen voor niks geweest?’

Het verhaal over de razzia in Glusk heb ik als kind gehoord, het zou zo maar kunnen dat dat de reden van mijn interesse in de oorlog is. Zoiets maakt wel indruk. Bovendien was mijn favoriete juf een voormalige verzetsstrijder. Ik heb haar op mijn tiende ‘’geïnterviewd’’. Jammer genoeg kan ik me haar verhalen nu niet meer goed herinneren, maar ze hebben ongetwijfeld bijgedragen aan het ontstaan van dit boek.

Blijf je met schrijven nu in dit genre schrijven, of kunnen we hierna weer een feelgood van jouw hand verwachten?

De afwisseling van deze twee genres vind ik heel leuk. Een historische roman vereist veel research en het is vaak een zwaarder verhaal.  Daarna is het fijn om een luchtiger, eigentijds verhaal te schrijven. Ik heb nog genoeg ideeën om boeken in beide genres te schrijven en ik hoop dat het mij wordt gegeven.

Je hebt een tijd geleden met Gaby Rasters op ‘Best of Romance’ een briefwisseling gehad. Wij vonden dit erg leuk om te lezen. Hieruit bleek ook dat jullie goede vriendinnen zijn en ook jullie manuscripten vaker onderling bespraken. Hebben jullie er nooit over gedacht om samen een boek te schrijven?

Die briefwisseling was heel leuk om te doen! Maar dat zijn korte stukjes in tegenstelling tot een boek. Gaby is een lieve vriendin en een talentvolle schrijfster, maar als ik een boek schrijf, dan doe ik het liever alleen, helemaal in mijn eigen bubbel. Ik maak wel eens een grapje dat ik dan onder een steen leef: ik verlies me volkomen in het verhaal en weet niet wat er om me heen gebeurt. Die bubbel koester ik, een boek met iemand anders schrijven zou ik gewoonweg niet kunnen. Ik laat zelfs niemand het manuscript lezen tot de eerste versie af is.

Je hebt in het verleden een schrijfwedstrijd gewonnen, waardoor het boek ‘Halsoverkop’ uitgegeven werd. Had je dit van te voren verwacht, en had je verwacht dat je ondertussen zo succesvol zou worden?

Succesvol? Het is hoe je het bekijkt, haha. Er zijn nog steeds genoeg lezers die nog nooit van mijn boeken hebben gehoord. Maar ik besef volkomen dat ik iets heb bereikt waar vele aspirant-schrijvers van dromen: uitgegeven worden door een gerenommeerde uitgever. Daar ben ik heel dankbaar voor. En het is een feit dat die schrijfwedstrijd een deur in de schrijfwereld voor mij heeft geopend. Natuurlijk had ik niet verwacht dat ik die wedstrijd zou winnen. Gehoopt, dat zeker wel. Het moment waarop ik het goede nieuws heb gehoord is een van de gelukkigste momenten in mijn leven.

Heb je wat schrijven betreft nog ideeën die je nog zou willen uitproberen, bijvoorbeeld een thriller of waargebeurd verhaal schrijven?

Tot een paar jaar geleden wist ik nog niet dat ik ooit een historische roman zou schrijven, dus ik sluit niets uit. Maar voorlopig houd ik het graag bij deze twee genres: er valt daar nog veel te ontdekken en er is genoeg ruimte voor mij voor verbetering. En thrillers, daar ben ik dol op. Als ik een roman lees, beschouw ik het bewust en onbewust als leerproces. Dan schrijf ik in mij leesdagboek wat ik goed vind aan dat boek, wat mij opvalt. Niet om te kopiëren natuurlijk, maar ik leer er wel van. Bij thrillers doe ik dat niet, het is gewoon lekker lezen. Dat laat ik voorlopig zo.

Je boek ‘Bestemming geluk’ werd later uitgegeven dan in eerste instantie gepland was, Het geheime kistje van Elle’ komt ook iets later dan gepland. Schopt dit jouw planning niet in de war?

Het is een kwestie van schakelen. En doorschrijven. Bestemming geluk heeft best pech gehad met een uitstel van 7 maanden, bij Het geheime kistje van Elle valt het gelukkig wel mee. Bovendien was een audioboek al vanaf eind december beschikbaar op Storytel en de vele fijne reacties van de luisteraars maakten een hoop goed.

Waar kunnen we jou het ’s nachts voor wakker maken?

Nou, doe dat liever niet! Ik slaap de laatste tijd heel slecht, dus als het even wil lukken, slaap ik liever door. Maar als ik toch wakker ben, dan lees ik graag een goed boek. En om helemaal stout te zijn, doe dan maar een koker Pringles erbij. En een glaasje wijn. Dat compenseert het slaapgebrek enigszins?.

Wij zijn weer wat meer te weten gekomen over Aline en hopen dat ze nog veel boeken gaat schrijven en zo te lezen blijft ze dat gelukkig doen. Wij hopen dat jij net zo genoten hebt van haar antwoorden als ons.

Wij willen Aline in ieder geval hartelijk bedanken voor haar openheid en leuke antwoorden.

‘Het geheime koffertje van Elle’ verschijnt 19 februari en is nu reeds te reserveren. Wij kijken er in ieder geval erg naar uit om dit boek te gaan lezen.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘Het geheime kistje van Elle’, geschreven door Aline van Wijnen, verloten. Hier willen wij Uitgeverij Boekerij natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

 • Stuur een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘Het geheime kistje van Elle.’ en vermeld in het mailtje je volledige voor- en achternaam, je adresgegevens en of je extra stappen (Zie hieronder) gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

 • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel ons interview + winactie op Facebook.
 • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
 • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over dit interview + winactie.
 • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze interview + winactie.
 • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over dit interview + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
 • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over dit interview + winactie een duimpje en deel het bericht.

Deze winactie loopt tot en met 20 februari 2020. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes!

5 thoughts on “In gesprek met… Aline van Wijnen + Winactie

 1. Klinkt heel goed!! Ik heb jullie een mail gestuurd en op Insta gepost en ik ga jullie ook volgen door me toe te voegen aan de emaillijst!

  Succes allemaal en bedankt

  Maartje (Maartje.1234)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge