Ilse Ruijters – De onderkant van sneeuw

onderkant van sneeuw

Informatie die te lezen is op de achterflap: Hoe ga je verder met je leven nadat je per ongeluk een meisje van drie hebt doodgereden?
Ik trapte op de rem, die ik allang niet meer onder controle had, mijn vingers klauwden in het stuur. Ik spinde in een zee van sneeuw, rond en rond en rond en rond, terwijl mijn adem stokte. Die hobbel waar ik net overheen gereden was, dat was toch niet… Dat kon toch niet… Ik durfde niet te denken wat mijn lijf al had begrepen.
Irene probeert met veel pijn en moeite de draad weer op te pakken nadat ze per ongeluk een peuter heeft doodgereden, maar het verleden achtervolgt haar: ze ontvangt een anonieme bedreiging, waarin staat dat ze nog voor het eind van het jaar zal leren hoe het voelt om je dochter te verliezen. Wie in haar omgeving probeert haar gek te maken, of is ze zélf niet meer te vertrouwen na ‘de moord’ die ze heeft gepleegd? Waar ligt de grens tussen goed en kwaad, en hoe ver ga je om je eigen dochter te redden? Irenes beklemmende strijd leidt haar tot in de diepste krochten van haar psyche, steeds verder weg van haar familie, vrienden en haar ‘oude ik’. 

De cover geeft me gelijk het gevoel alsof er iets met een kind gebeurd is, doordat de spiegeling in het water recht op staat. Dit blijkt dus ook te kloppen. Daarnaast heb je een gevoel alsof er een schijnwereld (de spiegeling in het water) en een echte wereld is. Wat dus eigenlijk ook zo is, door de wereld waarin Irene zich bevindt en de ware wereld. De cover spreekt me gelijk aan.

De onderkant van Sneeuw is een ijzersterk debuut van Ilse Ruijters. Deze psychologische thriller gaat over Irene Visser, die de 3 jarige Maja doodrijdt als ze de oortjes van haar telefoon zoekt in het handschoenenvakje.
Om een nieuw begin te maken en deze afschuwelijke gebeurtenis achter hun te laten verhuizen Irene, haar man en 2 kinderen naar een nieuw dorp. Echter ontvangt Irene een bedreiging waardoor Irene de weg kwijt raakt en haar omgeving bang is dat Irene doordraait.
Irene vraagt zich af wie ze nog kan vertrouwen.
Irene gedraagt zich echter ook erg als slachtoffer wat mij toch regelmatig het gevoel gaf dat ze een schop onder haar kont verdient. Dit gegeven geeft wel duidelijk weer dat ik ontzettend in het boek zat en meeleefde met de gebeurtenissen. Ik had eigenlijk heel lang het idee dat iemand anders verantwoordelijk was voor de bedreigingen. Dit maakte het einde behoorlijk onverwachts wat altijd goed is vind ik. De hoofdpersonen in het boek worden goed omschreven en je krijgt een goed idee van hoe alle personen in elkaar zitten.
Ik zal zeer zeker het volgende boek van Ilse Ruijters ook gaan lezen.

Gegevens van dit boek:
Titel: De onderkant van sneeuw
Auteur: Ilse Ruijters
Uitgeverij: The house of books
Aantal pagina’s Paperback: 256
Aantal pagina’s E-book: 412
ISBN Paperback: 9789048822072
ISBN E-book: 9789048822089
Prijs Paperback: € 17,50
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & Ako.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge