Hugo Luijten – Verast

Ik zag in de najaarsfolder van uitgeverij Lannoo dat het boek ‘Verast’ geschreven door Hugo Luijten zou verschijnen. Ik had eerder nog nooit wat gelezen van Hugo Luijten, maar het verhaal sprak mij ontzettend aan. Dus nadat ik ook nog een persmail ontving over dit boek, wist ik dat ik dit boek wilde lezen en kreeg ik het vrij snel na verschijning in huis. Hier wil ik uitgeverij Lannoo dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In een Antwerpse megabioscoop kost een rampzalige brand tientallen mensen het leven. Gaat het om een terroristische aanslag? Een bendeafrekening? En welk politiek belang heeft burgemeester Denaeyer, die zich voortdurend met de zaak bemoeit? De politie tast in het duister en de uitgebluste commissaris Stef Cools lijkt wel de laatste persoon die geschikt is om het onderzoek in deze kolkende chaos te leiden. En dan wordt hij een persoonlijk doelwit…

Cover

Op de cover zie je een brandende zippo aansteker. De titel Verast staat hier groot boven. Ik vind de cover erg goed gekozen. Ik denk dat de cover mij ook zeker opgevallen zou zijn in de boekhandel of bibliotheek.

De auteur

Hugo Luijten is historicus en schrijver en woont in Antwerpen. Naast romans schrijft hij regelmatig columns en artikelen voor kranten, vakbladen, online magazines en radioprogramma’s. Hij publiceerde eerder al de verhalenbundel ‘Baby C’ (2015) en de oorlogsroman ‘Offer voor een verloren zaak’ (2017). ‘Verast’ is zijn eerste thriller, waarin hij de inmenging van media en politiek grondig onder de loep neemt.

Het verhaal

Er is brand geweest in een Antwerpse bioscoop en commissaris Stef Cools moet deze onderzoeken. Er zijn hier tientallen doden bij gevallen. Het is al snel duidelijk dat het hier om een misdaad gaat. Maar het is niet duidelijk met welk doel. Eerst wordt gedacht dat het om een bendeafrekening gaat. Maar als de brandstichter telefonisch contact op neemt met Cools en laat merken dat er een racistisch motief is, wordt meteen duidelijk dat er meer aanslagen zullen volgen.  Kan de uitgebluste commissaris dit onderzoek wel tot een goed einde leiden?

Mijn mening

Hugo Luijten was, voor mij, een nog onbekende schrijver en dit bleek ook nog eens zijn thriller debuut, dus dubbel feest. Een nieuwe (nou ja, voor mij nieuw) schrijver leren kennen en een thriller debuut. Heerlijk. De korte inhoud sprak me al heel erg aan, dus ik begon enthousiast aan dit boek.
Waardoor ik al meteen een goed gevoel bij het verhaal kreeg was door de ietwat knorrige commissaris Cools, die het liefst ook nog zijn eigen zin deed. Heerlijk. Ik krijg dan meteen flashbacks naar de boeken over Hannah Maes, ook zo’n heerlijk eigenwijze commissaris. Maar dit is dan ook meteen de enige vergelijking tussen deze twee personages. Je leest in het verhaal dat er in het verleden iets gebeurd is, waardoor Cools niet meer zo gedreven is als hij was, en je komt als lezer pas later in het verhaal erachter wat er destijds gebeurd is.

Wat ik ook goed gedaan vond, door Luijten is dat hij de politiek een grote rol laat spelen en dat hierdoor het onderzoek op een bepaalde manier beïnvloed wordt.
Dit is echt weer zo’n boek waarbij je weer zelf mee kunt puzzelen wie de dader is en op een bepaald moment kreeg ik inderdaad een gevoel bij een persoon en deze bleek ook de dader te zijn. Waardoor ik hierop kwam… goede vraag… ik denk een soort gevoel doordat ik heel veel thrillers lees en kleine aanwijzingen die Luijten (on)bewust achter gelaten heeft.

Als je van een eigenzinnige rechercheur en levensechte karakters houdt, waarbij niet alles volgens de regels gaat, dan kan ik je dit boek zeer zeker aanraden. En ik hoop dat Luijten ook een vervolg gaat schrijven waarbij Cools een hoofdrol krijgt. 

Commissaris Cools zou zelfs niet misstaan tussen de verschillende Belgische politieseries die hier thuis erg populair zijn en waarbij deze beslist ook favoriet zou worden.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar ‘Verast’ en commissaris Cools? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op Bol.com.

Luijten bij Krings

Hugo Luijten komt a.s. zaterdag 24 november 2018 bij Boekhandel Krings voor een interview en om te signeren. Hij is aanwezig van 14 uur tot 15:30 uur. Ik ga er waarschijnlijk met Bryan naar toe. Kom jij ook?

Gegevens van dit boek:
Titel: Verast
Auteur:  Hugo Luijten
Uitgever: Lannoo
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s E-book: 368
ISBN paperback: 9789401455640
ISBN E-book: 9789401456517
Prijs paperback: € 20,99
Prijs E-book: € 15,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge