Hugo Luijten – Undercover: Ramkraak

Yes! Zei ik heel hard toen ik de aankondiging van ‘Ramkraak’, het tweede deel in de Undercover-serie, zag. Zonder twijfelen wist ik dat ik dit verhaal graag wilde lezen, aangezien ik ‘Alles of niks‘, het eerste deel, met veel plezier had gelezen. Ik was dan ook razend benieuwd naar dit vervolg. Na een mailtje naar de uitgeverij kregen wij positief antwoord en niet lang na verschijning viel er een recensie-exemplaar op onze mat. Hier willen wij uitgeverij Lannoo natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Wanneer agent Bob Lemmens uit het veld gehaald wordt door zijn superieuren, moet hij een collega gaan begeleiden bij een nieuwe undercovermissie. De taak lijkt eenvoudig voor een flik met zijn ervaring, tot de infiltrant spoorloos verdwijnt in de Limburgse grensstreek. Als de plofkraken steeds gewelddadiger worden en de man onvindbaar blijft, begint er voor Bob een race tegen de klok.

Volgt Bob zijn instinct of de instructies van zijn teamleiders? En bovenal, kan hij nieuwe slachtoffers voorkomen?

De cover

Op de cover is het silhouet te zien van een AT’er. Zo te zien is hij net bezig met een arrestatie. Op de achtergrond is een auto te zien met de koplampen aan. Voor mijn gevoel is het avond of nacht. Ik vind de cover pakkend en ook goed bij het verhaal passen. Ik weet zeker dat deze cover mij opgevallen zou zijn in bijvoorbeeld de boekhandel.

De auteur

Hugo Luijten is schrijver en woont in Antwerpen. Hij publiceerde eerder al de beklijvende thrillers Verast (2018), De Brexitmoorden (2019) en Het jaar van de slang (2020). In 2021 werd hij genomineerd voor de Gouden Strop met Undercover – Alles of niks. Daarnaast won hij de Zilveren Strop voor het beste korte verhaal Handbagage.

Het verhaal

Als Bob Lemmens, undercoveragent in het dagelijks leven, uit het veld wordt gehaald door zijn meerdere wil Bob het liefste weer zo snel mogelijk het veld terug in. Maar het team is het daar niet mee eens. Bob krijgt een andere taak, hij mag een collega gaan begeleiden die als undercover op pad wordt gestuurd. Deze taak zou Bob makkelijk af moeten gaan, aangezien hij een berg aan ervaring heeft, maar als de infiltrant plotseling van de radar lijkt verdwenen, start voor Bob een race tegen de klok. Als de plofkraken in de Limburgse grensstreek steeds gewelddadiger worden, en de infiltrant vermist blijft, weet Bob dat hij een zware kluif krijgt aan deze zaak.
Bob moet alles op alles zetten om zijn hoofd boven water te houden en nieuwe slachtoffers te voorkomen.

Mijn mening

Sinds een tijdje, eigenlijk nadat ik ‘Undercover: Alles of niks‘ gelezen heb, ben ik een beetje verslaafd geraakt aan Undercover. Of het nu de televisie-serie is, of deze boekenreeks, ik ben fan. Ik kon dus niet wachten om dit nieuwste deel te gaan lezen.

Ook in dit deel is Bob Lemmens natuurlijk weer het hoofdpersonage. Bob is net uit het veld gehaald en zijn nieuwe opdracht lijkt heel simpel. Begeleid een nieuwe undercover agent. Deze rol, als coco, ziet Bob helemaal niet zitten, maar Nick, zijn meerdere, staat erop. Bob zal zich er toch overheen moeten zetten en aan de slag gaan als coco van Kerim, de nieuwe undercoveragent.

Waar we als lezer, in het vorige deel, het vooral met Bob moesten doen, komt in dit vervolg ook Ferry, die wij uit de televisieserie kennen, om de hoek kijken en begint er weer een spannend kat en muisspel. Ook verschillende personages, waar wij in ‘Undercover -Alles of niks’ kennis mee konden maken, hebben nu wederom een toffe rol gekregen in dit vervolg.

Wat ik extra leuk vind, is dat het verhaal zich hier in de grensstreek afspeelt. Zo zijn er scenes die zich in Geleen afspelen, maar ook Heerlen, Maaseik (B) en Geilenkirchen (DE), spelen een rol in het verhaal. Zo zitten Bob en Kerim, in het begin van het verhaal, op een terrasje op de markt in Sittard. Doordat ik hier zelf vaker heb gezeten kon ik het mij beeldig voorstellen. Daarnaast heeft Luijten een goede beeldende schrijfstijl en ook het dialect dat is meegenomen in het verhaal zorgt ervoor dat ik mij echt thuis voelde. Maar ook als je als lezer niet thuis bent in de Limburgse taal, is het goed volgbaar. Want even verderop in het verhaal wordt duidelijk wat er bedoeld wordt met de gebruikte Limburgse woorden.

Het verhaal is opgedeeld in verschillende episodes. Maar binnen deze episodes wisselen de locaties, waar het deel zich afspeelt, vaker. Maar Luijten heeft dit boven elk stuk goed aangegeven waar het zich afspeelt. Hierdoor was het verhaal erg goed te volgen. De episodes waren aan de lange kant, echter had ik daar deze keer geen problemen mee. Ik kon het boek maar moeilijk aan de kant leggen en wilde eigenlijk constant verder lezen…

Het vorige deel ‘Undercover – Alles of niks’ was, voor mij persoonlijk, één van de betere boeken van 2021. En dit vervolg kon wel eens in mijn lijstje van de beste boeken die ik dit jaar gelezen heb, komen. Ik ben in ieder geval groot fan van deze serie. Laat deel drie maar komen!

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit verhaal? Lees dan zeker ook onderstaand leesfragment.

Ramkraak

Gegevens van dit boek:
Titel: Ramkraak
Serie: Undercover
Auteur: Hugo Luijten
Uitgever: Lannoo
Aantal pagina’s paperback: 227
Aantal pagina’s e-book: 288
ISBN paperback: 9789401480727
ISBN e-book: 9789401480734
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge