Hetty Kleinloog – Nachtwerk

In de folder van uitgeverij Marmer stond het tweede deel in de Kauffmann & Kauffmann-serie aangekondigd. Aangezien ik het eerste deel ‘De zusjes‘ met veel plezier had gelezen, was ik erg nieuwsgierig naar het vervolg. Na een mailtje naar de uitgeverij kregen wij goed nieuws en rond de verschijningsdatum viel er dan ook een recensie-exemplaar op onze deurmat. Hier willen wij uitgeverij Marmer natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De tweelingzussen Lisa en Kat Kauffmann zijn eigenaar van een bedrijfsrecherchebureau in hartje Amsterdam. Waar Lisa – opgeleid aan de politieacademie – de regels volgt, kleurt Kat – van origine journalist – nogal eens buiten de lijntjes. Hoewel hun gespannen relatie een soepele samenwerking in de weg staat, blijken ze juist door hun zussenband de meeste ingewikkelde misdrijven op te kunnen lossen.

Als verzorger Arthur Korenman ’s ochtends vroeg dood in het olifantenverblijf wordt aangetroffen, schakelt de directeur van Artis Kauffmann & Kauffmann Bedrijfsrecherche in. Lisa en Kat Kauffmann ontdekken al snel dat Korenman op het spoor was van diefstal en illegale handel in exotische dieren. Maar wat heeft een agressieve olifantenbul daarmee te maken?
Terwijl Lisa zich vol op de zaak stort, wordt Kat afgeleid door een datingfraude waar haar buurman Harrie slachtoffer van is. Volgens Lisa besteedt Kat daar veel te veel energie en tijd aan – hun bedrijf verdient er immers geen cent mee – en de irritaties tussen de tweelingzussen lopen hoog op.
Wanneer in de dierentuin opnieuw een dode valt, is duidelijk dat ze te maken hebben met een dader die nergens voor terugdeinst. Lisa zal de hulp van Kat hard nodig hebben, maar komt die nog op tijd?

De cover

Op de cover is een avondfoto te zien van een echt Amsterdams tafereel. Brug 46 is mooi verlicht en op de achtergrond zijn de ouderwetse grachtenpanden te zien. Aangezien ik graag thrillers lees die zich afspelen in Amsterdam zou deze cover mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel! Vind ik de cover bij het verhaal passen? Niet echt, en dat vind ik jammer. Ik denk dat het beter gepast zou hebben als bijvoorbeeld de ingang van Artis op de cover stond.

De auteur

Hetty Kleinloog is auteur, tekstdichter, scenario- en toneelschrijver. Ze schrijft onder andere voor muziektheatervoorstellingen en televisieseries als ONM, SpangaS, De Spa en De Kameleon. In 2014 publiceerde ze de jeugdroman Vuurwerk. Volle bloei (2018) is haar geslaagde literaire debuut en het eerste deel van de Volle-trilogie. Het tweede deel, Volle kracht, verscheen in 2019. Ook schreef Hetty de kerstnovelle Een goede kerst, dat zich net als de Kauffmann-serie afspeelt in Amsterdam. De zusjes (2021), het eerste deel in de Kauffmann & Kauffmann-serie, werd zeer lovend ontvangen en was zo succesvol dat het tweede deel, Nachtwerk, ook hetzelfde jaar verscheen. In juni 2022 staat het derde deel van de serie gepland.

Het verhaal

Als ’s morgens vroeg, in Artis, verzorgen Arthur Korenman dood wordt aangetroffen, twijfelt de directeur van deze Amsterdamse dierentuin niet lang en besluit om Kauffmann & Kauffmann Bedrijfsrecherche in te schakelen. Lisa en Kat Kauffmann zijn vastbesloten om deze mysterieuze zaak op te lossen. Want wat deed Korenman, in het holst van de nacht, in de dierentuin? Ze ontdekken al snel dat hij onderzoek deed naar de diefstal van exotische dieren. Maar heeft dit er iets mee te maken?
Lisa stort zich volledig op de Artis zaak, maar haar zus Kat wordt, volgens Lisa, teveel afgeleid van de zaak, doordat haar buurman Harrie slachtoffer is geworden van datingfraude. De irritaties tussen de twee zussen loopt hoog op want Lisa is van mening dat ze met Kat’s onderzoek naar die internetoplichters geen geld in het laatje brengt. Maar Kat wil haar buurman alleen maar helpen.
Als er kort daarna een nieuwe dodelijk slachtoffer te betreuren valt weten de zussen zeker dat hier meer aan de hand is. Ze hebben te maken met een dader die nergens voor terugdeinst. Lisa heeft de hulp van Kat deze keer harder nodig dan normaal. Maar kunnen ze deze zaak wel tot een goed einde brengen?

Mijn mening

Zoals ik hierboven al aangaf is dit het tweede deel in de Kauffmann & Kauffmann-serie. Deel 1 was echt smullen, dus ik was natuurlijk ook benieuwd of deel 2 hier goed op zou aansluiten. 🙂

In de proloog is te lezen dat, in Tanzania, een man door zijn vroegere vrienden uit een jeep is gegooid vlakbij een groep hongerige leeuwen. Zijn laatste minuten zijn geteld en hij overdenkt zijn leven in Amsterdam. Deze proloog maakt mij nieuwsgierig want wat heeft dit met Artis te maken, aangezien het verhaal zich daar afspeelt. Ik sla snel de bladzijde om, om verder te lezen.

Vanaf het eerste hoofdstuk komen de bekende personages weer in beeld, zoals bijvoorbeeld Lisa & Kat Kauffmann, maar ook buurman Harrie, die wij uit het eerste deel kennen, komt veelvuldig aan bod. Leuk, het voelt meteen vertrouwd. Dit vind ik altijd een voordeel bij het lezen van een serie. Maar ondanks dat dit het tweede deel in de Kauffmann & Kauffmann-serie is, is ‘Nachtwerk’ ook goed als stand alone te lezen. Echter ben ik wel van mening dat je dan een stukje mist over bijvoorbeeld de band tussen de zusjes Kauffmann en dit is dan toch weer jammer. Dus heb je de mogelijkheid om het eerste deel, ‘De zusjes’, eerst te lezen? Dan zeg ik direct doen!

Zoals ook in het eerste deel het geval is, heeft Kleinloog de personages als echte personen neer weten te zetten. Lisa is de drijvende motor achter de zaak, en haar zusje Kat daarin tegen is net het tegenovergestelde en vindt, in dit verhaal, de problemen die haar buurman Harrie heeft belangrijker. Heerlijk, ik hou van personages die op het randje wandelen. Daar kan ik echt van genieten. Dit komt ook door de beeldende schrijfstijl die Kleinloog heeft. Ik had het gevoel dat ik zelf in Artis wandelde.

Kleinloog heeft zichzelf met ‘Nachtwerk’ weer overtroffen. Ik heb genoten en kijk dan ook uit naar juni 2022, dan verschijnt het volgende deel in deze geweldige serie.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit verhaal? Lees dan zeker ook onderstaand leesfragment.

Nachtwerk

Gegevens van dit boek:
Titel: Nachtwerk
Serie: Kauffmann & Kauffmann
Auteur: Hetty Kleinloog
Uitgever: Marmer
Aantal pagina’s paperback: 256
Aantal pagina’s e-book: 256
ISBN paperback: 9789460684746
ISBN e-book: 9789460687310
Prijs paperback: € 15,00
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge