Hetty Kleinloog – Moederweelde

Een nieuw deel in de Kauffmann & Kauffmann-serie betekent voor mij feest! Ik kijk er elke keer naar uit. Dus toen wij deze nieuwe titel in de aanbiedingsfolder zagen staan, kon ik het niet laten om een recensie-exemplaar van deze gloednieuwe titel aan te vragen. Gelukkig kregen wij groen licht, dus viel, rond de verschijningsdatum een exemplaar in onze brievenbus. Uiteraard willen wij uitgeverij Marmer hier hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De nieuwe directeur van het Rijksmuseum, Amanda Nelom, krijgt de schrik van haar leven wanneer ze een dreigbrief ontvangt. Daarin staat dat binnen tien dagen een van de schilderijen uit de collectie vernietigd zal worden. Lisa en Kat Kauffmann krijgen de zeer vertrouwelijke opdracht om uit te zoeken wie er achter deze misselijke zaak zit, zodat een grote ramp voor het museum voorkomen kan worden.
Tegelijkertijd hebben de zusjes ook zo hun persoonlijke problemen. Kat wil nieuwe vrienden maken en ontdekken wat haar seksuele identiteit is. Lisa voelt haar biologische klok tikken en haar kinderwens groeit, terwijl haar vriend Eric toch duidelijk te kennen heeft gegeven daar niet in mee te willen gaan.

De cover

Op de cover is het Rijksmuseum in Amsterdam te zien. Voor het gebouw is water te zien. In het water staat de titel van het boek. Ik vind de cover goed bij het verhaal passen en hierdoor erg goed uitgedacht. Wat ik altijd mooi vind is als de letters ‘op’ de cover liggen, dat is bij dit boek ook het geval. Dat maakt voor mijn gevoel de cover toch net even iets anders. Ik hou ervan!

De auteur

Hetty Kleinloog is auteur, tekstdichter, scenario- en toneelschrijver. Ze schrijft onder andere voor muziektheatervoorstellingen en televisieseries als ONM, SpangaS, De Spa en De Kameleon. Volle bloei (2018) is haar geslaagde literaire debuut en het eerste deel van de Volle-trilogie, in 2019 gevolgd door het tweede deel, Volle kracht. In mei 2021 verscheen De zusjes, het eerste deel in de spannende detectiveserie Kauffmann & Kauffmann, gevolgd door Nachtwerk in dat najaar. Recent verscheen deel drie: Moederweelde. De boeken zijn zeer lovend ontvangen door pers, boekhandelaren en andere lezers. De Kauffmann & Kauffmann-serie speelt, net als Hetty Kleinloogs novelle Een goede kerst, in hartje Amsterdam.

Het verhaal

Amanda Nelom is sinds kort de nieuwe directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Als ze een dreigbrief ontvangt met de mededeling dat er, binnen tien dagen, een schilderij uit hun collectie vernietigd zal worden, besluit ze de hulp in te schakelen van Kauffmann & Kauffmann bedrijfsrecherche.
Lisa en Kat, de zusjes Kauffmann, nemen deze zaak aan, want het Rijksmuseum, dat kan hun bedrijfje wel eens een boost geven. Ze moeten hun beste beentje voor zetten om een grote ramp voor het museum te voorkomen.
Lisa en Kat hebben op datzelfde moment ook hun eigen problemen. Kat weet niet goed wat ze aan moet met haar seksuele verlangens en Lisa heeft ruzie met haar biologische klok. Want één ding is zeker: ze wil graag een kind. Maar haar vriend Eric heeft haar duidelijk proberen te maken dat dat voor hem niet zo nodig hoeft.
Krijgen ze zusjes Kauffmann alle ballen hoog gehouden? En kunnen ze de dreigingen bij het Rijksmuseum wegnemen en de dader pakken? De race tegen de klok is begonnen.

Mijn mening

Een nieuw verhaal in de Kauffmann & Kauffmann-serie, geschreven door Hetty Kleinloog. Ik sta vooraan in de rij. Want de eerste twee delen ‘De zusjes‘ en ‘Nachtwerk‘ heb ik met erg veel plezier gelezen. Daardoor kon ik niet wachten om te lezen hoe het met de zusjes Kauffmann gaat.

In de proloog is te lezen hoe een man in zijn kelder bezig is. In eerste instantie begreep ik niet goed waarmee. Nu, na het lezen van het verhaal, kan ik het beter plaatsen: hij is aan het experimenteren met het vernietigen van een schilderij. Zijn vrouw mag van hem niet naar de kelder komen, zij staat boven aan de trap en is blijkbaar ook erg nieuwsgierig of het allemaal lukt. Zoals aangegeven wist ik, in eerste instantie, niet goed wat ik van deze proloog moest denken. Op zich is dat een goed teken, want hierdoor sla ik snel de bladzijde om om verder te lezen. Ik wil en moet weten wat er aan de hand is.

Hierna komen de bekende personages weer in beeld. Waaronder uiteraard Lisa en Kat, de zusjes Kauffmann. Het voelt meteen weer erg vertrouwd. Dit is mede te danken aan de setting. Het verhaal speelt zich af in Amsterdam en bepaalde stukken uit het verhaal zag ik zo voor me. Dit is uiteraard altijd erg fijn.

Het onderwerp is deze keer het Rijksmuseum. Ik moet eerlijk bekennen dat ik persoonlijk niet veel van kunst en schilderijen af weet, laat staan dat ik ooit in het Rijksmuseum ben geweest. Echter Kleinloog weet het verhaal zo te schrijven dat je als lezers, als je over dit onderwerp niet veel weet, ook nog iets leert. Dit was erg fijn en het verwondert mij eerlijk gezegd dat ik het op dat gebied ook nog erg interessant vond. Dat had ikzelf niet verwacht, aangezien kunst normaal gesproken een ver van mijn bed show is.

In januari, toen ‘Moederweelde’ verscheen, werden wij door uitgeverij Marmer én Hetty Kleinloog uitgenodigd voor de Kauffmann & Kauffmann-tour door de Jordaan in Amsterdam. Wij mochten samen met een kleine groepje boekhandelaren deelnemen aan deze tour. Onze leidster was Hetty zelf uiteraard en wij kregen vele interessante plekjes uit de Kauffmann & Kauffmann-serie te zien. Zo startten wij de tour bij café De Blaffende Vis en via de kleine straatjes van de Jordaan, kwamen wij uiteindelijk terecht bij Restaurant Luna. Ons verslag van deze geweldige dag is hier te lezen. Het was een dag die wij niet snel zullen vergeten.

Wat een boek altijd extra speciaal maakt is als het boek gesigneerd is door de auteur. Hetty was, tijdens de Kauffmann & Kauffmann-tour, zo vriendelijk om ook voor ons een krabbel in het boek te zetten. 🙂

Door deze bijzondere tour kon ik mij natuurlijk nog beter in de locaties en personages uit dit boek verplaatsen. Echter zonder de tour zou dit ook geen probleem zijn. Het is te merken dat Kleinloog ook scenarioschrijfster is voor onder andere SpangaS, want de beeldende schrijfstijl bezit ze als een van de besten. Ik zag mij al zo door de Jordaan of het Rijksmuseum zwerven.

‘Moederweelde’ is een erg leuk en bijzonder verhaal. Ook als je, net als mij, niks met kunst hebt. Daardoor wordt het verhaal net interessant om te lezen, aangezien je dingen leert en met een andere blik naar het Rijksmuseum gaat kijken. Erg leuk! Hopelijk mogen de zusjes Kauffmann nog veel zaken oplossen en mogen wij daarbij over hun schouders meekijken.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit verhaal? Lees dan ook zeker onderstaand leesfragment.

Moederweelde

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het twintigste boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Moederweelde
Serie: Kauffmann & Kauffmann
Auteur: Hetty Kleinloog
Uitgever: Marmer
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 320
ISBN paperback: 9789460686115
ISBN e-book: 9789460687150
Prijs paperback: € 17,50
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge