Hetty Kleinloog – De zusjes

Voor een goede Nederlandse detective ben ik altijd te vinden. Dus toen wij dit eerste deel in deze gloednieuwe serie zagen staan in de aanbiedingsfolder van uitgeverij Marmer, hoefden wij ook niet lang te twijfelen. De cover en korte inhoud spraken ons erg aan, dus hebben wij een mailtje gestuurd naar de uitgeverij. Niet veel later kregen wij een berichtje terug dat wij een recensie-exemplaar konden verwachten. Hier willen wij uitgeverij Marmer natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterlap van dit boek: De tweelingzussen Lisa en Kat Kauffmann zijn eigenaar van een bedrijfsrecherchebureau in hartje Amsterdam. Waar Lisa – opgeleid aan de politieacademie – de regels volgt, kleurt Kat – van origine journalist – nog al eens buiten de lijntjes. Hoewel hun gespannen relatie een soepele samenwerking in de weg staat, blijken ze juist door hun zussenband de meeste ingewikkelde misdrijven op te kunnen lossen.

Lisa Kauffmann staat bij de kassa om haar boodschappen te betalen, maar haar pinpas weigert: te weinig saldo. Als ze er daarna thuis achter komt dat haar sieradenkistje leeg is en ze ook het lievelingsmedaillon van haar overleden moeder niet meer kan vinden, is het haar duidelijk. Lisa ontdekt de locatie waar haar verslaafde tweelingzus zich bevindt en is nog maar net op tijd om haar van de dood te redden. Wanneer Kat uit het ziekenhuis wordt ontslagen, brengt Lisa haar naar een afkickkliniek en ze neemt zich voor nooit meer iets met haar twaalf minuten jongere zus te maken te hebben.
Maar daar komt verandering in als vader Kauffmann voor hun verjaardag – Kat is inmiddels weer thuis en clean en Lisa zit financieel aan de grond – een gift geeft om Kauffmann Bedrijfsrecherche nieuw leven in te blazen, op voorwaarde dat ze het samen runnen.

Tijdens een bedrijfsetentje is Lisa getuige van een aanslag op de directeur en daarmee is de eerste opdracht een feit. Wanneer Kat, die het niet zo nauw neemt met de grenzen van de wet, haar zus probeert bij te staan in deze zaak, stapelen de problemen zich op.

De cover

Op de cover is de magere brug in Amsterdam te zien. Aangezien het verhaal zich in onze hoofdstad afspeelt, vind ik dit tafereel goed bij het verhaal passen. De zin ‘Hoewel Lisa Kauffmann niets meer met haar verslaafde tweelingzus te maken wil hebben, worden de vrouwen na een moordaanslag gedwongen samen te werken’, die op de cover staat maakt mij nieuwsgierig. Daarnaast zijn er verschillende roze details die ‘op’ de cover liggen (voelbaar zijn). Dit vind ik een erg leuk detail. De cover zou mij zeker opgevallen zijn.

De auteur

Hetty Kleinloog is auteur, tekstdichter, scenario- en toneelschrijver. Ze schrijft onder andere voor muziektheatervoorstellingen en televisieseries als ONM, SpangaS, De Spa en De Kameleon. In 2014 publiceerde ze de jeugdroman Vuurwerk. Volle bloei (2018) is haar geslaagde literaire debuut en het eerste deel van de Volle-trilogie. Het tweede deel, Volle kracht, verscheen in 2019. Ook schreef Hetty de kerstnovelle Een goede kerst, dat zich net als de Kauffmann-serie afspeelt in Amsterdam.

Het verhaal

Lisa Kauffmann is in het dagelijks leven eigenaar van een bedrijfsrecherchebureau. Als ze in een winkel staat en wil betalen geeft haar pinpas aan dat ze te weinig saldo op haar rekening heeft staan. Stom verbaasd gaat ze naar huis en ontdekt daar dat het sieradenkistje, waar het lievelingsmedaillon van haar overleden moeder in hoort te zitten, weg is. Dan is het haar eigenlijk direct duidelijk wat er aan de hand is… Haar tweelingzusje Kat, die verslaafd is, is bij haar binnen geweest en heeft haar bestolen. Via via ontdekt ze de locatie waar haar zusje zich ophoudt en gaat verhaal halen. Als ze er aankomt kan ze haar zus nog net redden. Lisa heeft twee besluiten genomen: Ze moet haar zus helpen. Daarom brengt ze Kat naar een afkickkliniek. Daarnaast wil ze nooit meer iets met haar zus te maken hebben. Ze heeft al voor genoeg ellende gezorgd.
Enige tijd later als Kat ontslagen is uit de kliniek en Lisa financieel aan de grond zit, besluit vader Kauffmann het bedrijfsrecherchebureau een boost te geven en heeft hij een fikse gift voor Lisa. Hij stelt er wel één voorwaarden aan. De tweeling moet het bedrijf samen gaan runnen…

Als Lisa, tijdens een etentje, getuige is van een aanslag op een directeur van een goedlopend bedrijf is de eerste opdracht voor Kauffmann & Kauffmann bedrijfsrecherche een feit. De zussen zetten alles op alles om te achterhalen wie de dader is. Maar al snel stapelen de problemen zich op aangezien Kat zich op glad ijs bevindt en het niet zo nauw neemt met de grenzen van de wet. Kunnen de zussen deze zaak oplossen en tot een goed einde brengen?

Boektrailer

Mijn mening

Ondanks dat Hetty Kleinloog al een tal van titels op haar naam heeft staan is dit pas haar eerste thriller en mijn eerste kennismaking met deze auteur. Dat Hetty een echte duizendpoot is konden jullie eerder al lezen in ‘In gesprek met… Hett Kleinloog‘. Na dit interview was ik erg nieuwsgierig naar ‘De zusjes’, want ik ben een grote fan van Nederlandse thrillers en leer ik graag, voor mij, nieuwe auteurs kennen.

In de proloog is te lezen hoe een man een vrouw, op een boot, probeert te verkrachten. De vrouw weet zich uiteindelijk te verdedigen en slaat de man met een harpsluiting neer. De boot kapseist en de vrouw probeert naar de kust te zwemmen… Deze proloog is spannend en je merkt al direct dat Kleinloog een beeldende schrijfstijl heeft. Ik sla snel de bladzijde om, want ik had meteen het gevoel dat dit een spannend verhaal kon worden.

Kleinloog heeft de tweelingzussen Lisa en Kat als menselijke personages gepresenteerd. Lisa is gedreven in haar werk en ze probeert alles via het bekende boekje te doen en Kat is daarin tegen het personage dat daar haaks op staat, heeft een verslaving en is een echte flapuit. De personages zijn zo herkenbaar en dit doet de verhaallijn echt ten goede.

Ik dacht op een bepaald moment dat ik wist hoe het verhaal in elkaar zat, maar toch zat ik er met mijn gedachten helemaal naast. Kleinloog weet mij met een aantal twists weer helemaal een andere kant op te sturen en het einde zag ik dan ook totaal niet aankomen.

Natuurlijk kan ik niet wachten om het vervolg te lezen en ben ik benieuwd wat de zussen Kauffmann dan weer voor een zaak voor hun kiezen krijgen. Gelukkig hoef ik niet zo lang te wachten want in november verschijnt het vervolg ‘Nachtwerk‘.

Stadswandeling

Ben je een dagje in Amsterdam en nieuwsgierig naar alle plekken waar dit verhaal zich afspeelt? Uitgeverij Marmer heeft samen met Hetty Kleinloog deze stadswandeling gepresenteerd. Je komt via romantische hofjes en historische gebouwen langs Lisa Kauffmanns lievelingsrestaurant en het hoofdkwartier van Kauffmann & Kauffmann bedrijfsrecherche. Het start- en eindpunt van de wandeling is de Boomstraat. De wandeling duurt ongeveer 50 minuten. De stadswandeling is hier te downloaden.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan ook zeker onderstaand leesfragment.

De-zusjes

Gegevens van dit boek:
Titel: De zusjes
Auteur: Hetty Kleinloog
Serie: Kauffmann & Kauffmann
Uitgever: Marmer
Aantal pagina’s paperback: 288
Aantal pagina’s e-book: 288
ISBN paperback: 9789460684647
ISBN e-book: 9789460687396
Prijs paperback: € 15,00
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge