Het leed dat Apotheek en zorgverzekering heet

Afbeelding van analogicus via Pixabay

Op onze website schrijven we niet zo snel een persoonlijk artikel, maar soms moet het gewoon even. Nu is zo’n moment aangebroken. Zoals sommigen van jullie weten hebben we beiden gezondheidsproblemen, waardoor we helaas ook medicatie moeten nemen. Ik, Veronique, gebruik al een heel aantal jaren Durogesic pleisters (werkzame stof Fentanyl).

Nu kwam ik begin deze maand in de apotheek om mijn Durogesic pleisters op te halen en toen begon helaas de ellende… De assistente deelde mij mede dat ik de Durogesic pleisters zelf zou moeten betalen… Uhm wat?!? En wat kost dat grapje? Zo’n 60 euro per doosje van 5 pleisters. Je moet weten met 5 pleisters doe ik 15 dagen. Dus dat betekent 120 euro per maand…. Even extra betalen omdat ik ziek ben… Ik kon ook de Fentanyl pleisters krijgen… Die worden gewoon vergoed. Het probleem is echter dat ik deze in het verleden al vaker geprobeerd heb en dat deze steeds loslaten en ik dus vaak iedere dag een nieuwe pleister aan het plakken was, wat dus betekend dat de Fentanyl niet werkt en ik dus eigenlijk gewoon niks meer kan…. Jippie. Geweldige keuze…. De assistente had een oplossing. Ik kon de Fluticason (Flixonase) neusspray op de huid sprayen, laten drogen en dan de pleister plakken. Dat zou het plakken van de Fentanyl op de huid bevorderen.

De verzekering

Zoals je begrijpt had ik hier niet al te veel vertrouwen in, dus ik probeerde mijn ziektekostenverzekering VGZ te bellen. Na een half uur in de wacht gestaan te hebben, werd ik toch wel ongeduldig en heb ik een chat opgestart op hun website. Daar reageerde wel iemand. In eerste instantie gaf ze aan dat, mits er medisch noodzakelijk opstaat, je het medicijn gewoon kon krijgen, maar aan het einde van het verhaal zegt ze wel dat ik het dan zelf moet betalen… What the F*ck? Betaal je daar zoveel verzekering voor….?

De arts

Doordat ik er zo klaar was, had ik mijn onvrede geuit op Facebook, daar zei een buurmeisje, werkzaam in de thuiszorg, dat zij de pleisters deden fixeren. Hmm dat zou nog een optie zijn, maar mij hadden ze, in het verleden, verteld dat ik de pleister nooit helemaal mocht afplakken om broeien en te snelle werking van de pleister te voorkomen… Dus de arts maar even bellen. Afplakken mocht alleen de randen… Dan laat het midden dus nog los… Dus ik gaf aan anders maar een ander medicijn te willen proberen. Daarvoor moest ik toch echt even langs komen om de voor en tegens te bespreken. Eigenlijk kwam het er gewoon op neer, dat er niks anders is in deze sterkte wat ze me veilig kunnen voorschrijven waar ik nog heel wat jaartjes mee door zou kunnen want overige medicatie zou meer bijwerkingen en minder lang werken. Dus tja… en nu… Toch de Fentanyl met Fluticason maar uitproberen… Vanmorgen mocht ik de eerste pleister plakken. Eerst de Fluticason op de huid gespoten. Laten drogen…. (eeuwig laten drogen) daarna de pleister geplakt… En ik denk een uur later had vooral mijn trui profijt van de pleister, want hij plakte volledig aan mijn trui en niet meer op mijn huid. Dus opnieuw sprayen en een nieuwe pleister plakken…

Toch maar weer de verzekering bellen

Dan toch nog maar weer de verzekering bellen. Of ik dan het Z-index nummer van de Durogesic pleisters had… Uhm nee niet bij de hand. Dus opgehangen, opgezocht en weer terug gebeld… De volgende medewerker aan de telefoon. Ja ze kon me helpen. Ik uitgelegd wat het probleem was… Als er medisch noodzakelijk op het recept staat, dan vergoed de verzekering het aan de apotheek, al gaat het eerst van het eigen risico af. Echter ik ben zo verzekerd dat ik het eigen risico meeverzekerd heb, want dat heb ik toch ieder jaar op, dus dat betaal ik gewoon in de premie mee… Dus geen enkel probleem voor mij dat het eerst van het eigen risico af gaat…. Mijn volgende vraag. Vergoeden jullie het medicijn ook aan mij? Nee alleen maar aan de apotheek. Argghhhh.

Wat nu?

De apotheek weer gebeld…. Die zijn dus niet bereid om de medicatie te declareren bij de verzekering. Zij leveren alleen nog het preferente medicijn af. Dus de apotheker aan de telefoon gevraagd…. Tjee wat een *piep*. Het is dus gewoon een ordinaire centenkwestie…. Ik wist uit de tijd dat ik zelf nog in de apotheek werkte, dat apothekers een boete krijgen als ze niet preferente middelen afleveren. Omdat de directie van Service apotheken nu besloten hebben dat ze meer centen willen hebben, wordt daar de klant, in dit geval ik dus, de dupe van. Ik kan hier zo boos om worden. Toen ik nog in de apotheek werkte had ik inderdaad ook zo’n werkgever die iedere 5 cent extra verdienen belangrijk vindt. En blijkbaar zijn apothekers hierin nog geen cent veranderd.

Ik heb ondertussen een klacht ingediend bij de zorgverzekering en ga in gesprek met een andere apotheek in de hoop dat zij wel nog bereid zijn om, indien noodzakelijk, een medisch noodzakelijk medicijn af te leveren, zonder gedoe.

Het komt nu op mij over, alsof ik het medicijn voor mijn plezier neem. Ik zou die kl*te Durogesic liever helemaal niet nemen, en zou ook liever net als die apotheker, die bang is dat hij zijn Jaguar, Porsche of Mercedes een jaar langer moet rijden, gewoon gezond willen zijn met een dikke bankrekening, maar helaas. Ik hoop dat de verzekering positief gaat reageren op de klacht die ik ingediend heb, of dat de BENU apotheek inderdaad de pleisters wel indient bij de verzekering. Ik hoop voor andere mensen die medicijnen met een MEDISCH NOODZAKELIJK indicatie hebben, niet dezelfde ellende krijgen als mij, want dat gun je niemand. Je neemt de medicatie zodat je nog wat extra’s kunt, maar daar wordt door zowel, verzekering als apotheek heel makkelijk overheen gestapt…

4 thoughts on “Het leed dat Apotheek en zorgverzekering heet

  1. Ik zit nu al meer dan 2 jaar in de ziektewet en ik heb geen apotheek, maar als oud-apotheker wil ik graag met je meedenken. Ik ga er vanuit dat je mijn mailadres kunt lezen, stuur me maar een mail.

  2. Pff, wat vreselijk voor je dit.
    Een vriendin van mij gebruikt een bepaald medicijn voor haar suikerziekte en dat word sinds 2021 ook niet meer vergoed.
    Ze heeft andere (vervangers) geprobeerd maar reageert gewoon het beste op haar medicijn wat ze gewend is maar ja die kost haar 150 euro per maand.
    Je vraagt je dan echt af, waar betaal ik mijn ziekenfonds nog voor?

    1. Pff je vriendin zit dus in hetzelfde schuitje. Het is toch belachelijk dat ook zij zoveel per maand moet betalen. Ik ben bang dat ik daar uiteindelijk ook niet onderuit kom, maar eigenlijk wil ik het gewoon uit principe niet, maar het erge is dat ik daar alleen mezelf mee heb. Ik heb nog een klacht ingediend bij de zorgverzekeraar. Ik heb nog een heel klein beetje hoop dat zij er iets mee gaan doen, maar aan de andere kant betwijfel ik het. Wens je vriendin sterkte ermee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge