Het geheim is eindelijk onthuld: Mariëtte Middelbeek is Linda van Rijn!

In de boekenwereld gaat er een aantal jaar de vraag rond wie er toch achter het pseudoniem Linda van Rijn schuil gaat. Gisteravond, 21 april 2022, was het tijd om daar achter te komen en waren wij uitgenodigd bij de onthulling in het Koetshuis van Kasteel Groeneveld te Baarn. Natuurlijk wilden wij hier, met veel plezier bij aanwezig zijn en stapten wij gistermiddag goedgemutst in onze Koukleum-mobiel om de reis van maar liefst 2,5 uur af te leggen. Maar dit hebben wij graag over voor zo’n bijzondere avond.

Eenmaal aangekomen bij Kasteel Groeneveld spotten wij al snel Wendy en Aline, onze collega’s van Vrouwenthrillers. Na een praatje werd er druk vanaf een tafeltje gezwaaid en bleek dat Christien van Boekbabbels en Jeanet van Jeanets boekenwereld te zijn. Het feest was dus begonnen voor wij überhaupt een glimp hadden opgevangen van de ster van de avond, maar wat is er nu leuker om de mensen, waarmee je contact hebt op de digitale manier, ook eens in het echt te ontmoeten.

Na de praatjes, een drankje en een nootje was het tijd om een verdieping hoger te gaan waar een mooie ruimte ingericht was voor de officiële onthulling, waar Sara van Gisbergen van uitgeverij Marmer al snel naar ons toekwam om ons de hand te schudden. Super leuk om kennis te maken. De avond werd aan elkaar geklets door Sara van Gorp, een goede vriendin van ‘Linda’. En eerlijk is eerlijk, wat deed ze dit op een super leuke manier.

Nadat Sara iedereen welkom geheten had, kwam natuurlijk de vraag of iemand een vermoeden had wie er achter de naam Linda van Rijn schuil ging. En, volgens mij, waren wij diegene die de langste rit gemaakt hadden om bij deze onthulling aanwezig te zijn, want Sara ging meteen naar de mensen die helemaal uit Landgraaf kwamen, om te vragen of ze een idee hadden. Het was al bekend dat Linda ook onder haar eigen naam schreef en we hadden Aline natuurlijk al gezien, dus één plus één is twee, dachten wij, wellicht zat Aline achter de naam Linda van Rijn, maar we zaten er natuurlijk helemaal naast.

Bij zo’n belangrijke avond mag de uitgever zelf natuurlijk ook niet ontbreken. Dus al snel werden Marc en Karin, de uitgevers, op het podium gevraagd. Marc kwam eerst aan het woord en vertelde onder andere hoe de naam Linda van Rijn ooit ontstaan is. Altijd erg leuk om te weten, want hoe bedenk je een naam, voor iemands tweede leven… Het idee voor Linda van Rijn, is trouwens aan de keukentafel bedacht. En de naam komt van Linda de Mol en Rembrandt van Rijn. Twee, toch wel bekende Nederlanders. En ik denk dat de naam Linda van Rijn ondertussen ook niet meer weg te denken is uit de Nederlandse geschiedenis.

Ook Karin kwam natuurlijk aan het woord en omdat ze ook de redactrice van Linda van Rijn is kwam ze met enkele leuke teksten uit de verschillende boeken van Linda, waar uit blijkt hoe ze schrijft. De soms dubbele ontkenning, maar ook de droge humor die niet ontbreekt in de boeken, zijn in die paar zinnetjes al feilloos aan te voelen.

Uiteindelijk kwam ook de ‘man van…’ aan het woord. Heel voorzichtig, zodat niet per ongeluk al de verkeerde naam gebruikt werd. ‘De man van…’ is Erik. Erik vertelde onder andere, wat wij heel grappig vonden, dat ‘Linda’, als ze op vakantie gaan, altijd haar laptop bij zich heeft. Een normale vakantieganger zou, terwijl ze bijvoorbeeld in Amerika rondrijden, de omgeving bekijken en naar de Grand Canyon kijken, maar ‘Linda’ kijkt naar haar scherm, en schrijft, terwijl ze de Grand Canyon maar heel even bekijkt. Zelfs als Mark gaat duiken heeft ‘Linda’ altijd zoiets van ga maar, dan kan ze nog even wat schrijven. Maar eenmaal bekend wie ‘Linda’ was, gaf ze aan dat ze zelf ook niet graag doet duiken en er zelfs een beetje bang voor is… dus dan is schrijven een mooi alternatief. Zeker voor haar schare trouwe fans. En ze moet ook wel, want afgelopen jaar heeft deze auteur maar liefst 5 boeken geschreven.

En dan is het langzaam zo ver…. Wie gaat er achter de naam Linda van Rijn schuil… De kinderen Nora en Casper hebben bedacht dat zij het bekend gaan maken. Allereerst zeggen ze dat hun mama Linda van Rijn is… maar na even wat influisteren van Sara van Gorp onthullen ze dat achter de naam Linda al jarenlang Mariëtte Middelbeek schuil gaat.

Sara gaat nog in gesprek met Mariëtte, onder andere waarom ze nu toch besloten heeft om zich bekend te maken. En ze hadden dit eigenlijk twee jaar geleden al willen doen, maar toen gooide een of ander virus roet in het eten. Ze werd ook regelmatig gevraagd of ze niet wilde komen signeren in de boekhandel en soms kreeg ze de vraag of zij Linda van Rijn was, en om dat dan te ontkennen, voelde toch een bepaald moment niet meer zo goed. Ook heeft ze via social media veel contact met fans en het blijft toch leuk om die ook te ontmoeten. Dus voor haar werd het nu tijd om zich bekend te maken. En ik denk dat het voor haar ook fijn is om gewoon de echte waardering voor haar werk te krijgen. In ons ‘In gesprek met… Linda van Rijn‘ gaf ze inderdaad al aan dat ze wellicht in de toekomst bekend ging maken wie er achter Linda van Rijn schuil ging. Dat is dus nu gebeurd.

Er werd ook al verteld dat ze binnenkort door het hele land gaat om de boekhandels te bezoeken en zo haar schare fans te ontmoeten. Dit is natuurlijk extra leuk en fijn dat dit nu weer mogelijk is.

Na de onthulling mochten we Mariëtte nog enkele vragen stellen en hadden wij ook de gelegenheid om haar een kleinigheidje te geven. Want wie houdt er nu niet van chocolade. 😉

Rond 22 uur werd het voor ons toch tijd om richting auto te gaan en weer aan het ritje richting Landgraaf te beginnen, maar voordat we naar huis gingen, werden we nog verrast met Linda’s nieuwste boek Ciao Bella, gesigneerd door Mariëtte, en Mariëtte’s laatste boek ‘Anna’ gesigneerd door Linda :).

Rond middernacht waren wij moe maar enthousiast over zo’n goed georganiseerde avond en gezellige avond weer thuis. Wij willen Marc, Karin en Sara van uitgeverij Marmer, Sara van Gorp en Mariëtte Middelbeek hartelijk bedanken voor de mooi verzorgde avond en de verrassing waar we mee naar huis gingen. Het was de ‘verre’ reis meer dan waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge