Henriëtte van ’t Wout – Uit de rij

Bryan zag op Facebook het boek ‘Uit de rij’ voorbij komen en na de korte inhoud gelezen te hebben, stootte hij mij aan en zei dat dit wel eens een boek voor mij zou kunnen zijn. Nadat ik ook de korte inhoud gelezen had, was ik overtuigd. Dit was inderdaad een boek voor mij en ik heb dan ook gelijk de uitgever gemaild. En per kerende post ontvingen we dan ook een boek in de brievenbus. Hier willen we Scholten uitgeverij dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Daniël is een jongen als alle anderen. Tot hij verplicht een Davidster op zijn jas moet dragen. Het is oorlog en de Duitsers willen alle Joden in de Hollandse Schouwburg verzamelen. Met een klop op zijn schouder wordt Daniël tijdens een wandeling uit de rij gehaald…

De cover

Op de cover staat een oude foto. De foto ligt op hout en erachter staat ook hout. Op de foto staat de jonge Daniël. Door een echte foto op een cover te plaatsen, wordt mijn aandacht altijd meteen naar het boek getrokken, omdat ik dan eerder het idee heb dat het een non-fictie boek is.

De auteur

Henriëtte van ’t Wout is getrouwd en moeder van vijf dochters. Daarbij werkt ze in de wijkverpleging. Schrijven heeft ze altijd erg leuk gevonden. Dat begon toen ze nog maar net alle letters had geleerd. Toen knutselde ze al kleine boekjes in elkaar om er verhaaltjes in te krabbelen. Zo heette haar eerste boekje Het vogoltje, want spelling had ze nog lang niet onder de knie.

Op de basisschool schreef ze schriften vol met zelf- verzonnen verhalen en op het voortgezet onderwijs werd Nederlands haar favoriete vak. Zelfs tijdens haar beroepsopleiding kon ze de verleiding niet weerstaan om van haar scriptie een boeiend verslag te maken. ‘Uit de rij’ is uiteindelijk haar debuut.

Mijn mening

Ik zag ‘Uit de rij’ voorbij komen op sociale media en was meteen nieuwsgierig. Ik ben altijd benieuwd naar verhalen die over de tweede wereldoorlog gaan, dus dit boek trok ook meteen mijn aandacht. Wat meteen opvalt is dat het klein, en handzaam is en het een hardcover betreft. Het boek is bedoeld voor de jeugd, maar ook ik heb dit boek met veel plezier gelezen.

De titel verklapt eigenlijk al een deel van het verhaal, echter blijft natuurlijk de vraag hoe en wanneer wordt Daniël uit de rij gehaald. Daniël is een Joodse jongen die zich niet anders voelt als zijn vriendjes. Tijdens de tweede wereldoorlog merken Daniël en zijn ouders al snel veranderingen die op hun van invloed zijn. Zo mag Daniël niet meer naar school, mogen ze niet meer naar het park enz. Dit wordt steeds erger, tot aan de Jodensterren aan toe. Echter zijn vriendje Appie wil wel nog steeds met hem spelen en Appies moeder staat ook nog steeds voor Daniël klaar.

Als het te gevaarlijk wordt, moet het gezin onderduiken. Echter worden ze ontdekt en Daniël en zijn moeder worden door de Duitsers naar de Schouwburg vervoerd. De vader van Daniël is op dat moment niet thuis. Daniël wordt door een verpleegster meegenomen naar de crèche waardoor hij soms buiten de schouwburg mag gaan wandelen en zijn moeder soms mag bezoeken. Op een bepaald moment wordt Daniël uit de rij gehaald tijdens het wandelen en begint zijn reis langs verschillende onderduikadressen.

Dit verhaal geeft duidelijk weer, wat de oorlog met een Joodse jongen doet en dat dit invloed heeft op de rest van zijn leven. Daarom is het ook zo belangrijk dat dit steeds onder de aandacht blijft en er op scholen aandacht aan besteed wordt. Ik denk met dit boek, lezen jongeren het op een eenvoudige manier en krijgen ze een goed beeld van de situatie tijdens de tweede wereldoorlog.

Doordat er ook foto’s toegevoegd zijn aan het boek, krijg je een nog realistischer beeld van het verhaal. Er zijn foto’s gebruikt die uit het persoonlijk album van de familie Franschman afkomstig zijn, maar er zijn ook foto’s gebruikt uit het landelijk archief. Doordat de foto’s door het verhaal geplaatst zijn, krijg je als lezer nog meer het gevoel dat je snel door het verhaal gaat. En ik denk, dat dit ook erg fijn is voor jonge lezers, die wellicht wat moeite met lezen hebben en op deze manier toch het gevoel krijgen dat ze het verhaal snel lezen.

Ik denk dat dit een boek is, die best als verplichte leeskost ingevoerd zou mogen worden. Hierdoor krijgen de jonge lezers een interessant verhaal te lezen en ook nog een verhaal wat boeiend is en hun aandacht vast zal houden, zonder dat het verhaal ergens te beangstigend wordt. Wel is het einde natuurlijk redelijk verdrietig, maar zelfs hier heeft Henriëtte er een mooie draai aan gegeven dat je ondanks het verdrietige einde als lezer toch het boek met een tevreden gevoel kunt dichtslaan.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Uit-de-rij

Gegevens van dit boek:
Titel: Uit de rij
Auteur: Henriëtte van `t Wout
Uitgever: Scholten uitgeverij
Aantal pagina’s hardcover: 120
ISBN hardcover: 9789492959263
Prijs hardcover: € 13,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge