Hendrik Jan Korterink – Maffiameid

Van Just Publishers ontving ik het boek “Maffiameid” geschreven door Hendrik Jan Korterink om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik Just Publishers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap: Haar moeder is half-Duits/half-Antilliaans met blond haar en groene ogen; haar vader is een donkere Colombiaan. Nina is het mooiste meisje van Curaçao, een prinsesje. Maar haar ouders kunnen haar niet gebruiken, ze groeit op bij stiefouders.

Op haar twaalfde wordt ze weggerukt van het eiland en naar haar moeder gebracht, die als prostituee in Arnhem werkt en samen met haar nieuwe partner Nina genadeloos terroriseert en mishandelt. Ze vlucht. Er volgt een bizar leven tussen junks en hoeren, in Groningen, Twente, Friesland, Amsterdam en Rotterdam.

Nina raakt diep verstrikt in de drugshandel, krijgt een relatie met een van de grootste – maar onbekende – drugshandelaren van Rotterdam, Suriname en de Antillen. Ze wordt een belangrijke drugskoerierster en draait volop mee in de top van het syndicaat.

Jarenlang leeft Nina op het scherpst van de snede. Een aantal keren ontsnapt ze op het nippertje aan de dood. Dankzij haar charme weet ze te overleven. Zelfs de zwaarste crimineel kan niet echt boos op haar worden.

Het boek met Nina’s levensverhaal biedt een ongekende inkijk in de even fascinerende als gewelddadige wereld van een misdaadsyndicaat met wortels op de Antillen, in Suriname en in Nederland.

‘(…) Een unieke en fascinerende blik achter de schermen van de Hollands-Caribische netwerken. Een duistere onderwereld waar slechts weinigen toegang krijgen.’

Hendrik Jan Korterink (1955) schrijft o.a. voor Nieuwe Revu en Panorama. Eerder verschenen o.a. de bestsellers BV Bruinsma, Haagse penoze en Cor (over Heineken-ontvoerder Cor van Hout). Op zijn website www.misdaadjournalist.nl houdt hij dagelijks het misdaadnieuws bij.

Ik las de achterflap van dit boek en was erg benieuwd naar dit verhaal. Op de een of andere manier heb ik toch altijd interesse in boeken die over true crime gaan. Dus dit was wel een boek naar mijn smaak. Toen ik het boek kreeg was ik ook erg geïnteresseerd om te beginnen. Ik moest eerst mijn andere boek natuurlijk uitlezen.

Het boek begint met een voorwoord van Hendrik Jan Korterink waarin hij verteld hoe hij in contact komt met Nina.Omdat Nina iemand zoekt die haar levensverhaal kan opschrijven. Claudia Schoemacher brengt Hendrik Jan Korterink en Nina daarom samen in contact.

Het verhaal vertelt hierna het leven van Nina. Het wordt voornamelijk vertelt door Nina, echter soms breekt de schrijver in als Nina dingen door elkaar haalt of dingen onjuist verteld. Dit vond ik persoonlijk soms erg verwarrend. Doordat je opeens van de 1e persoon naar de 3e persoon gaat wordt het verhaal heel verwarrend. Je weet dat de schrijver het verhaal onderbreekt maar dit maakt het verhaal niet altijd duidelijker.

Ook is het verhaal voor mijn gevoel een beetje herhalend. Na een bepaalde tijd weet ik wel hoe het zit met het koerieren en de drugshandel en de relatie met Woodie. Dat deze relatie niet erg lekker loopt en dat Nina steeds geld wegneemt en Woodie hier kwaad over wordt. Dit verhaal herhaalt zich regelmatig.

Wel had er voor mijn gevoel iets duidelijker gekeken kunnen worden naar het naamgebruik van de personen. De ene keer wordt Woodie, gewoon Woodie genoemd de volgende keer Jaro, dit had naar mijn idee met redactiewerk wel eruit gehaald kunnen worden, want ook dit maakte het boek ietwat verwarrend. Voor mij was vooral in het begin niet echt duidelijk wie Jaro was. Naar mate het boek vorderde werd dit echter wel duidelijk en las ik gewoon verder als ik Jaro of Woodie zag staan. Dan weet je dat het om de zelfde persoon gaat.

Aan het eind krijgt het boek mij toch weer goed te pakken, als er een zoon en dochter van Nina aan het woord zijn en vooral de zoon ook aangeeft wat het leven van Nina voor invloed op hen heeft. Ook als de zoon van Nina noodgedwongen bij zijn oma moet gaan wonen, terwijl Nina weet wat voor verschrikkelijke dingen hij daar mee gaat maken. Zo maakt het boek toch nog een hoop goed.

Gegevens van dit boek:
Titel: Maffiameid
Auteur: Hendrik Jan Korterink
Uitgever: Just Publishers
Aantal pagina’s: 256
ISBN: 9789089750389
Prijs: € 18,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge