Heel Holland bakt – Leer bakken met Hans

Wie kent “Heel Holland bakt” nu niet? Het bakprogramma waar je gewoon naar moet kijken en waar je gewoon vrolijk van wordt. Afgelopen jaar stond ik al meteen versteld van Hans Spitsbaard. En dan vooral zijn creaties met chocolade. Ik, of beter gezegd wij, hadden meteen een favoriet, want Bryan kijkt net zo graag mee. En onze favoriet werd ook nog eens de winnaar van het seizoen. Dus mocht hij een boek uitbrengen. Dit boek ligt nu hier voor me. Ik mocht dit boek “Heel Holland bakt – Leer bakken met Hans” recenseren en ontving dit van Kosmos uitgevers. Ik wil Kosmos uitgevers hier dan ook hartelijk voor bedanken.

Wat zegt de uitgever over dit boek?

In leer bakken met Hans deelt Heel Holland Bakt-winnaar Hans Spitsbaard zijn bakgeheimen.

Heel Holland Bakt winnaar Hans Spitsbaard verklapt je in het bakboek Heel Holland Bakt – Leren bakken met Hans al zijn bakgeheimen. Als beste thuisbakker van Nederland leert Hans je stap voor stap hoe je de prachtige taarten uit het programma thuis zelf kunt maken: van een simpel koekje tot echte patisserie. Met de leukste recepten uit het tv-programma en vele extra’s.

Hans Spitsbaard is de jongste winnaar van Heel Holland Bakt ooit. Deze student Technische Bedrijfskunde wist de harten van de jury en de kijkers te veroveren met zijn overheerlijke baksels en vrolijke persoonlijkheid.

De cover

De cover spreekt me heel erg aan. Hij is mintgroen van kleur. In het midden zie je Hans staan in zijn schort van Heel Holland bakt. Er naast staat een foto van een gebakje en een cirkel met de tekst “Met de lekkerste recepten van tv”. De tekst “Heel Holland Bakt” en “Leer bakken met Hans” zijn in 3-d geschreven. Echter dit valt pas goed op, op het moment dat je het boek schuin houdt. Aangezien ik bakken en het programma “Heel Holland bakt” heel leuk vind, zou ik dit boek ook zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Hans Spitsbaard (1994) is de jongste winnaar van het bakprogramma Heel Holland Bakt. De voormalig student Technische Bedrijfskunde past zijn technische kennis toe op de meest prachtige baksels.

Mijn mening

Het boek begint natuurlijk met een inhoudsopgave. Hier wordt al snel duidelijk dat het opgedeeld is in 4 onderwerpen. Patisserie, Chocolade, Friandises en taarten. Dit geeft je meteen een duidelijk overzicht.

Vervolgens krijg je niet alleen een voorwoord van Hans, maar ook van Robèrt. En dit vind ik wel extra leuk. Robèrt vertelt hier iets over hoe hij Hans ervaren heeft. Wat zijn idee over Hans is. En dat vind ik persoonlijk toch altijd wel leuk om te lezen. Ik als huis-tuin en keuken hobby bakker kijk naar een programma en heb dan enorme bewondering voor bijvoorbeeld zijn molen van nougatine. Blijkt dat Robèrt dat ook gewoon heeft. Dat is toch geweldig om te lezen. Hierna lezen we natuurlijk ook het voorwoord van Hans.

Hierna krijg je handige baktips van Hans. Welke handige materialen gebruikt hij. Wat voor chocolade gebruikt hij, enz. Dit zijn dingen die toch net dat beetje extra informatie geven en waardoor een baksel soms kan lukken of mislukken. Ik vind de baktips in een boek altijd erg waardevol.


Na deze baktips komen we bij de recepten uit. Een van de eerste dingen die mij opvalt is de duidelijke opbouw bij het recept. Mocht een recept erg moeilijk zijn dan staat er bij “Wow! Wel moeilijk”, maar is het recept goed te doen, dan staat dit er ook bij. Dus dan weet je ook meteen waar je aan toe bent. Ideaal.

De beginpagina is opgebouwd met links de ingrediënten, eventueel onderverdeeld in de verschillende soorten die je moet maken. Dit kan ook nog verder lopen op de volgende pagina’s. In de middenkolom staat de bereiding duidelijk beschreven.
Dit recept “Beer & Brownies” beslaat meerdere pagina’s. Op de volgende pagina’s wordt alles verder uitgelegd en krijg je ook veel stap voor stap foto’s. Wat ik zelf ook weer erg fijn vind, zodat je altijd kunt vergelijken of je op de goede weg bent met je gebak.

Wat ik net nog niet beschreven had, is de kolom “Dit is je bakgerei”. Deze kolom vind je op de eerste pagina van je recept. Hierdoor kun je in een oogopslag zien wat je nodig hebt voor het maken van je recept en kun je alles alvast klaarzetten. Want ik ben zo’n chaoot ik zou de helft vergeten en nu kan ik het mooi afvinken.

Daarnaast vind je ook nog bij veel recepten een “Tip van Hans” dit zijn handige weetjes die je net dat extra beetje informatie geven, waardoor een recept net wat makkelijker lukt, of waardoor je beter begrijpt, waarom het deeg moet rusten of waarom je het net op die manier moet doen. Deze tips zijn echt waardevol.


Dit boek zal ik nog veelvuldig gaan gebruiken en er zal beslist ook wel eens iets mislukken, maar dan zal ik me het voorwoord van Robèrt en Hans herinneren en gewoon eruit leren en de volgende keer opnieuw proberen. En als het wel lukt zullen we zeker weten smullen van de heerlijke recepten die in dit boek staan. Ik kan alleen maar zeggen, als je van bakken houdt, en je wilt een duidelijk bakboek met recepten in verschillende moeilijkheidscategorieën dan kan ik je dit boek zeker aanbevelen.

Inkijkexemplaar

Mocht je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden zijn, hieronder heb ik nog een gratis inkijkexemplaar voor je, waarin je zelf nog een idee kunt vormen over het boek.

Gegevens van dit boek:
Titel: Heel Holland bakt – Leer bakken met Hans
Auteur: Hans Spitsbaard
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Aantal pagina’s: 96
ISBN: 9789021568683
Prijs: € 20,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge