Hayley Long – Een verre plek vlakbij

Ik kreeg een persmail van HarperCollins Holland of ik het boek “Een verre plek vlakbij” geschreven door Hayley Long zou willen lezen als vooruitleesexemplaar. De korte inhoud sprak mij heel erg aan dat ik dit zeker zag zitten. Ik wil HarperCollins Holland dan ook hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op de terugweg van vakantie, raken de broers Dylan en Griff samen met hun ouders betrokken bij een vreselijk auto-ongeluk. Van de ene op de andere dag zijn de jongens wees, en staan ze er helemaal alleen voor. Tot een verre oom en tante zich melden en ze naar Wales verhuizen.
Ondanks het grote verdriet lijkt hun leven in een wat rustiger vaarwater te komen, maar Dylan maakt zich zorgen om zijn broertje. Griff lijkt niet om te kunnen gaan met het verlies; hij praat niet en trekt zich steeds verder terug.
Maar ook Dylan heeft moeite de moed erin te houden en vlucht in zijn hoofd naar plekken waar hij gelukkig was. En nog meer dan Griff heeft hij moed nodig, want er is iets heel belangrijks waarmee hij in het reine moet zien te komen voor hij verder kan.
Een hartverscheurend mooi verhaal over liefde, verdriet en hoop, met een onverwachte wending.

Cover

Op de cover zien we 2 silhouetten achter bomen verschuild staan tegen een donkere hemel. Toen ik in het begin snel keek naar de cover dacht ik dat het het decor van een toneelstuk was. De cover houdt mijn aandacht vast en ik zou hem zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Hayley Long (Groot-Brittannië, 1971) schreef een aantal boeken en lesmethodes, maar had vooral succes met enkele populaire series voor jongeren. Haar boeken werden genomineerd voor diverse prijzen, waaronder de Costa Children’s Book Award en de East Anglian Book Award. Met Een verre plek vlakbij won ze de Mal Peet Children’s Book Award.

Het verhaal

Het verhaal gaat over twee broers Dylan (15 jaar) en Griff die tijdens een auto-ongeluk hun beide ouders verliezen. Griff wordt op de dag van het ongeluk dertien. Er staat hun een moeilijke periode vol rouw te wachten. Dylan helpt zijn broertje Griff hierbij. De ouders van Dylan en Griff waren leraar Engels en ze hebben over de hele wereld gewerkt. Hun laatste baan was in New York. Oorspronkelijk komen ze uit Wales en daar gaan de jongens dan ook naartoe na het overlijden van hun ouders. Ze worden hartelijk ontvangen door de voor hun onbekende tante Dee, van de kerstkaarten met boekenbon die ze nergens kunnen inleveren, en oom Owen.

Ze krijgen een compleet ander leven in het kleine stadje Aberystwyth waar beide broers, ieder op zijn eigen manier met het verdriet om gaat. Dylan wil vooral zijn broertje steunen en houdt zich dan ook groot. Griff kan bijna niet praten over wat er gebeurd is. Dylan trekt zich soms terug en gaat dan naar
een
verre
plek
vlakbij.

Deze verre plek vlakbij zijn de herinneringen, soms mooie, soms minder mooie, over het leven voor het ongeluk… 

Mijn mening

Ik had het boek al in de catalogus van HarperCollins Holland gezien en de korte inhoud sprak me al heel erg aan. Een boek met een gevoelig onderwerp. Dit zijn boeken die ik meestal wel interessant vind. Dus toen ik een persmail kreeg met de vraag of ik een vooruitleesexemplaar wilde lezen… hoefde ik natuurlijk geen twee keer na te denken. Dit was een boek wat ik wilde lezen.
Het verhaal begint vrolijk. Dylan en Griff zitten met de ouders in de auto op de terugweg van vakantie. En zoals elke puber vinden Dylan en Griff het niks dat hun ouders gek doen. Dylan ziet het ongeluk gebeuren en vanaf dat moment is het een boek over rouw. Maar toch, ondanks dit heftige onderwerp, is dit boek luchtig en humoristisch geschreven. En dat maakt een schrijver voor mij een top schrijver als een schrijver dit voor elkaar krijgt. De verschillende emoties die je tijdens een rouwproces doorloopt komen ook in dit boek allemaal heel realistisch aan bod. En dat maakt het boek zo goed.

Op een bepaald moment had ik wel een gevoel er klopt iets niet… En even later bleek inderdaad dat mijn gevoel goed zat. Dit zorgde er eigenlijk voor dat je nog meer meeleefde met Dylan en Griff en de verschillende emoties nog beter snapte. Als je van boeken houdt met een gevoelig onderwerp, waarbij de schrijver het gelukt is het niet te zwaar beladen te maken dan kan ik je dit boek echt aanraden. Een erg mooi boek wat nog een tijdje in je hoofd blijft hangen.

Zelfs onze kat Luna deed een poging om dit boek te lezen, aangezien ik erg te spreken over dit boek ben. 🙂

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker ook het onderstaande leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Een verre plek vlakbij
Auteur: Hayley Long
Uitgever: HarperCollins Holland
Aantal pagina’s paperback: 288
Aantal pagina’s E-book: 206
ISBN paperback: 9789402701722
ISBN E-book: 9789402756005
Prijs paperback: € 15,00
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge