Hans Faber – De zondaar

Toen wij online zagen dat er een nieuw boek in de Vince van Zandt-serie, van Hans Faber, zou verschijnen, wist ik dat ik dit verhaal graag wilde lezen. Na een kort mailtje te hebben gestuurd, ontvingen wij een positief antwoord en vlak na de verschijning van ‘De zondaar’ ontvingen wij ook een recensie-exemplaar van deze titel. Hier willen wij The House of Books uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Misdaadverslaggever Vince van Zandt heeft een moeilijke tijd. Een grote spraakmakende reportage van zijn hand moet gerectificeerd worden en van de nieuwe hoofdredacteur mag Vince allee nog maar bureaudiensten draaien. Tijdens een van die diensten stuit Vince op een duistere moord op Urk. Op eigen rekening reist hij af naar de plaats delict waar de moordenaar een Bijbeltekst in het strand heeft achtergelaten. Niet veel later wordt Urk opgeschud door een tweede moord. Vince’ interesse wordt gewekt als iemand op een blog details over de moorden publiceert die alleen de moordenaar kan weten…

De cover

Op de cover is een avondscene te zien van, voor mijn gevoel, Urk. ‘De zondaar’ speelt zich voor een groot gedeelte op Urk af en daardoor past de cover goed bij het verhaal. De titel van het verhaal staat er in fel gele letters op, hierdoor knalt de titel van de cover af. De tekst ‘Een reeks moorden houdt de gesloten gemeenschap op Urk in de greep. Kan Vince de moordenaar ontmaskeren?’ maakt mij nieuwsgierig.

De auteur

Hans Faber was journalist voor onder meer de Volkskrant en Het Financieele dagblad. Voor de Volkskrant schreef hij vaak over het schemergebied tussen onder- en bovenwereld en was hij twee keer genomineerd voor Het Gouden Pennetje, de prijs voor talentvolle journalisten. Hij is tegenwoordig copywriter en eigenaar van een communicatiebureau. Hij schreef eerder in de Van Zandt-serie De Rus en De minister, die genomineerd werden voor respectievelijk de MAX Bronzen Vleermuis en de ThrillZone Awards.

Het verhaal

Vince van Zandt, in het dagelijks leven misdaadverslaggever, heeft het momenteel niet gemakkelijk. Hij heeft een grote en veelgelezen reportage gepubliceerd, echter moet deze gerectificeerd worden. Daarnaast ligt hij niet op één lijn met zijn nieuwe hoofdredacteur. Van hem mag Vince alleen nog maar bureaudiensten draaien. Tijdens een van deze saaie diensten stuit Vince op een bijzondere zaak op Urk: Een moordenaar die een Bijbeltekst heeft achtergelaten op het strand. Vince weet één ding zeker, als hij opnieuw zijn plekje wil veroveren, is dit dé zaak die hij moet onderzoeken en publiceren. Hij besluit om op eigen houtje af te reizen naar Urk. Niet veel later vindt er een tweede moord plaats en Vince raakt steeds meer in de ban van deze bizarre zaak. Ook gaat hij op jacht naar een blogger. De blogger die alle details over de moorden publiceert op zijn blog: informatie die alleen de moordenaar kan weten…

Mijn mening

Wij volgen het schrijverschap van Hans Faber al geruime tijd. Zo las ik eerder al de Vince van Zandt-thrillers ‘De rus‘ en ‘De Minister‘. Nu er een vervolg verschenen is op deze twee thrillers, wilde ik deze uiteraard ook graag lezen. Ik was benieuwd in wat voor bizarre situaties journalist Vince van Zandt nu weer terecht zou komen.

In de proloog is te lezen hoe een stoet van rouwende mensen door een dorp trekt. Ik neem aan dat dit door Urk is, aangezien het verhaal zich daar afspeelt. In eerste instantie kan ik de proloog niet echt plaatsen en blijft het een beetje vaag. Ik besluit snel verder te lezen.

Met ‘De zondaar’ laat Hans Faber weer duidelijk zien dat hij weet wat schrijven is. Ook zijn achtergrond als journalist komt hem wederom goed van pas. Een verhaal over De Zwarte Kousen gemeenschap op Urk schrijven lijkt mij niet zo eenvoudig. Aangezien je als auteur graag wilt dat alles klopt. Persoonlijk heb ik niet veel kennis van deze gemeenschap. Ik weet nog, tijdens Covid-19 dat de Urkers wel eens op televisie waren, maar verder zegt het mij niet veel. Door het lezen van ‘De zondaar’ heb ik hier wel meer over geleerd en dat vind ik altijd ook fijn bij het lezen van een boek.

Tijdens het lezen merkte ik dat het met de spanning ook goed zat. Er is niet constant een op-het-puntje-van-mijn-stoel-spanning aanwezig, maar wel een onderhuidse. Je hebt de hele tijd het gevoel dat er iets niet klopt. Maar wat het is, kun je niet precies de vinger op leggen. Faber heeft het verhaal zo geschreven dat je echt kunt mee speuren met hoofdpersonage Vince van Zandt. Heerlijk!

Ondanks dat dit een derde deel is, is het, naar mijn mening ook goed als stand alone te lezen. Ik denk dat als je dit verhaal op die manier leest, je niet echt iets mist uit het verleden van Vince. Ondanks dat wij het recenseren af gaan bouwen, kijk ik uit naar een vierde deel in deze reeks, want één ding is zeker, ik ben benieuwd naar nieuwe avonturen van hoofdpersonage Vince van Zandt.

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit verhaal? Lees dan ook zeker het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: De zondaar
Serie: Vince van Zandt
Auteur: Hans Faber
Uitgever: The House of Books
Aantal pagina’s paperback: 318
Aantal pagina’s e-book: 306
Verteller luisterboek: Roel Fooij
Duur luisterboek: 10:18:00
ISBN paperback: 9789044366624
ISBN e-book: 9789044364200
ISBN luisterboek: 9789044364217
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge