Hannah Moskowitz & Kate Helgeson – Gena & Finn


Via New Book Collective ontving ik van Davidsfonds het boek “Gena & Finn” geschreven door Hannah Moskowitz & Kate Helgeson om te lezen en een recensie over te schrijven. Hier wil ik New Book Collective en Davidsfonds hartelijk voor ontvangen.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Gena en Finn zouden elkaar nooit hebben leren kennen als ze niet allebei fan geweest waren van dezelfde televisieserie. De achttienjarige Gena is een populaire blogster die zich staande probeert te houden als eerstejaars aan de universiteit. De tweeëntwintigjarige Finn probeert de eindjes aan elkaar te knopen in een grootstad en vraagt zich ondertussen af hoe het verder moet met haar vriendje. Hoe verschillend ze ook zijn, de meisjes beseffen dat hun relatie dieper gaat dan de fanfictie die ze online schrijven. Als het noodlot toeslaat en Gena’s leven overhoop gooit, kan enkel Finn haar helpen. En ook dat gaat niet zonder slag of stoot.
E-mails, sms-berichten, dagboekfragmenten en blogposts vertellen het verhaal van Gena en Finn, een verhaal van digitale vriendschap en liefde.

De cover van dit boek laat 2 meiden zien die op hun rug op het bed liggen met beiden een telefoon in de handen. Ze zijn beiden druk bezig op de telefoon. Bovenaan staat in roze de titel Gena & Finn en in het zwart eronder de namen van de schrijvers. Een stukje daaronder staat “In een vertaling van Aline Sax & Maren Stoffels”. Wat ik wel mooi vind is dat de vertalers in dit geval ook zo’n prominente rol op de cover krijgen. Dit zie je niet zo snel en zou van mij wel vaker mogen gebeuren. Ik weet niet of de cover me echt opgevallen zou zijn in de boekhandel.

In het boek leren we Gena & Finn kennen. Beiden schrijven online over fanfictie. Finn probeert een baan te vinden en een leven op te bouwen met haar vriendje. Gena begint net aan een opleiding aan de universiteit en moet daar haar weg vinden. Via e-mail, sms-berichten, dagboekberichten en blogposts wordt het verhaal van Gena & Finn verteld.

Dat dit boek geen standaard verhaal is, is vrij snel duidelijk. Zodra je al even door het boek bladert, merk je dit eigenlijk al. Het boek is opgedeeld in 3 delen. In deze 3 delen krijg je weer een onderverdeling de stukjes worden vanuit Gena, vanuit Finn of vanuit Gena/Finn geschreven. Dit is duidelijk aangegeven. Het eerste deel is dat Gena & Finn elkaar online leren kennen. In deel 2 gaan ze elkaar ontmoeten en in het derde deel is er iets dramatisch in het leven van Gena gebeurt en probeert Finn er echt voor Gena te zijn.

Ik vond vooral deel 1 en 2 leuk om te lezen. Door de afwisseling van blogs, mail en smsberichten vloog ik ook echt door het boek en had ik soms een beetje het gevoel van gluren bij de buren. Doordat je de communicatie van Gena & Finn leest, heb je echt het gevoel alsof je een beetje in hun leven meekijkt. In het laatste deel gaat Finn een soort dagboek bij houden voor Gena en hier vond ik het verhaal een beetje wazig en apart worden. Ik had ik soms het gevoel wat moet ik ermee. Ik heb hier soms ook bladzijden opnieuw moeten lezen om te begrijpen hoe het verhaal nu in elkaar zat. Dit vond ik een beetje jammer.

Ik denk dat de doelgroep (jongeren die gek zijn met fanart/fandom) helemaal gek zullen zijn van dit boek. Al denk ik dat zij de drama die toegevoegd is in het boek, wellicht ook wat minder zullen vinden. Dit vond ik zelf ook te veel van het goede en niet echt passend in het boek. Wat ik zelf heel erg waardeer in dit boek, is dat het erg origineel opgebouwd is. Je ziet niet snel een boek dat bijna geheel opgebouwd is uit email, sms en blogberichten. Dit vind ik echt wel goed bedacht en ik heb dit dan ook met veel plezier gelezen. Vooral ook om op deze manier duidelijk te maken dat er een speciale vriendschap ontstaat is de schrijvers goed gelukt. Al hebben de schrijvers het continue over een dieper gevoel tussen Gena & Finn, maar ik heb eigenlijk nergens het gevoel gehad dat er tussen Gena & Finn meer was dan vriendschap. Als het de bedoeling van de schrijvers was dat er een liefde tussen Gena & Finn ontstond, dan had dit er wat mij betreft wel wat duidelijker in naar voren mogen komen.

Dit boek is zeker voor de jongere doelgroep een leuk boek om te lezen, vooral door de originele manier van schrijven.

Gegevens van dit boek:
Titel: Gena & Finn
Auteur: Hannah Moskowitz & Kate Helgeson
Uitgever: Davidsfonds
Aantal pagina’s paperback: 296
ISBN paperback: 9789059088368
Prijs paperback: € 15,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge