Hanna Lindberg – Stockholm confidential

Hanna Lindberg wordt op verschillende websites al de nieuwe Scandinavische thrillersensatie genoemd. Dus ik was natuurlijk benieuwd naar deze, voor mij, onbekende schrijfster. De korte inhoud van het boek sprak me erg aan, dus ik was toch wel benieuwd of ik hier echt te maken had met een nieuwe Scandinavische thrillersensatie. Ik heb van uitgeverij Boekerij een recensie exemplaar ontvangen. Hier wil ik hun natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Solveig Berg is een in diskrediet geraakte jonge journaliste, op zoek naar een sappig verhaal voor haar comeback. Dit verhaal hoopt ze te vinden in de Stockholmse modellenwereld en dan vooral bij Lennie Lee, een beruchte glamourfotograaf. Wanneer een van Lee’s lievelingetjes plotseling dood gevonden wordt in de rivier, realiseert Solveig zich dat ze een gevaarlijk spel speelt. Ze is terechtgekomen in een web van intriges, hebzucht, jaloezie en chantage waar niemand is wie hij lijkt. Maar komt ze er ook weer levend uit?

Cover

Op de cover zien we een vrouw in een gele regenjas in de straat van een stad. Ik gok van Stockholm. Het is avond. De cover heeft op mij een mysterieuze indruk. Er komen meteen een aantal vragen naar voren o.a.  Waar kijkt de vrouw naar? Wat is daar aan de hand?
Onderaan op de cover staat de quote: “Journaliste Solveig Berg speelt een gevaarlijk spel in een wereld vol hebzucht, jaloezie en chantage” . Deze quote maakt me wel nieuwsgierig naar het verhaal. En ik denk dat door de mysterieuze cover in combinatie met de quote ik deze zeker opgepakt zou hebben in de boekhandel om te lezen waar het boek over ging.

De auteur

De zweedse Hanna Lindberg heeft met Stockholm Confidential haar debuut geschreven. En het ziet er naar uit dat ze enkele persoonlijke dingen in het personage Solveig gestopt heeft. Solveig woont namelijk in de wijk waar Hanna opgegroeid is. En Hanna heeft zelf ook als journalist gewerkt. Echter verder zijn er geen overeenkomsten en is het leven van Hanna heel anders. Hanna heeft een man en drie kinderen.  Ze studeerde sociologie, mediastudies en management aan de Lancaster University Management School. Haar debuut Stockholm Confidential stond direct hoog op de Zweedse bestellerlijst en werd verkocht aan meer dan tien landen.

Het verhaal

Solveig Berg is een jonge journaliste die in diskrediet geraakt is. Ze is op zoek naar een sappig verhaal waar mee ze terug in de journalistiek kan komen. Ze besluit zich op de modewereld te richten, en dan vooral bij Lennie Lee, een beruchte glamourfotograaf. Een van Lee’s modellen wordt plotseling dood aangetroffen bij de rivier. Solveig realiseert zich dat ze op haar tellen moet passen. Ze is terecht gekomen in een web van jaloezie, leugens, chantage en intriges. Ze kan niemand vertrouwen, komt ze hier nog levend uit en kan ze haar carrière weer op poten krijgen?

Mijn mening

In het begin had ik erg veel moeite om in het verhaal te komen.  In Scandinavische thrillers heb je vaker dat ze wat rustiger op gang komen en dat er meer sfeer om het verhaal gebouwd wordt. En dat is bij dit boek ook het geval. Hierdoor miste ik, vooral in het begin, de spanning een beetje in het verhaal. Daarbij vond ik de personages die voorbij kwamen eigenlijk allemaal niet echt sympathiek. 
Wat mij ook een beetje onwaarschijnlijk lijkt is dat je in het bed belandt van diegene die ervoor gezorgd heeft dat je je baan verliest. Echter na de eerste dode merkte ik dat het boek me meer in zijn greep kreeg en dat ik gewend was aan de schrijfstijl van Hanna. Hierna kwam er, naar mijn gevoel, ook wat meer vaart in het verhaal en had ik ook meer moeite om het boek weg te leggen, want ik wilde weten hoe het nu in elkaar zat en wie de doden op zijn geweten had. En ik moet zeggen dat Hanna het goed voor elkaar had, want ik had steeds de verkeerde dader voor ogen.
Dit boek vraagt wel echt voor een vervolg. En wat ik online gelezen heb is ze bezig met een vervolg. Dus ik mag hopen dat we niet te lang hoeven te wachten op dit vervolg.

Als je even door het begin heen bijt, krijg je een geweldige thriller, die om een vervolg vraagt…

Leesexemplaar

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Stockholm confidential
Auteur: Hanna Lindberg
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s paperback: 352
Aantal pagina’s E-book: 321
ISBN paperback: 9789022584385
ISBN E-book: 9789402311129
Prijs paperback: € 15,00
Prijs E-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge