Gwenn’s bakery – De moderne Franse patisserie

Aangezien ik zelf graag bak, kun je je voorstellen dat ik ook graag naar ‘Heel Holland bakt’ kijk. Afgelopen seizoen was Gwenn Danis een van de kandidaten. Dus toen ik zag dat Gwenn een bakboek uit ging brengen, was ik meteen nieuwsgierig. Na een mailtje naar de uitgever kreeg ik het boek direct na verschijning in de brievenbus. Hier wil ik Fontaine uitgevers natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Finalist van Heel Holland Bakt, Gwenn Danis, heeft de Franse patisserie letterlijk met de paplepel binnengekregen. Hij is opgegroeid in Frankrijk en woont nu in Amsterdam met zijn Franse vrouw en dochter. Toen hij na de Hoge Hotelschool weer naar Frankrijk verhuisde, kwam hij dagelijks in contact met de verfijnde Franse pâtisseries. Hij raakte direct gefascineerd door deze mooie strakke taarten en gebakjes en door de manier waarop de grote pâtissiers daar het banketbakken weten te moderniseren en trendy weten te maken.

In Gwenn’s Bakery passeren alle Franse klassiekers de revue. Soms op traditionele wijze, maar veel vaker geeft Danis een moderne frisse twist aan eclairs, friandises, tartelettes en nog veel meer lekkers. Want als Robèrt en Janny het altijd over één ding eens waren, dan was het wel de heerlijke smaakcombinaties die Gwenn hen voorschotelde. Naast vele basisrecepten geeft hij per recept tips en trucs. Waar moet je op letten?
En hoe bereik je dat échte Franse resultaat met een moderne, frisse twist?

De cover

De cover spreekt me aan. De cover is wit en je ziet Gwenn Frambozensandwich maken. De cover is strak en modern en dat zijn ook de recepten van Gwenn. Dus daar is naar mijn gevoel goed over nagedacht. Dit boek zou zeker mijn aandacht getrokken hebben in de boekhandel.

De auteur

Gwenn is geboren in Frankrijk maar groeide op in Nederland. De klassieke Franse stijl inspireert hem het meest, strakke rijen met precies dezelfde toefjes, daar kan hij van dromen. Gwenn werkt tegenwoordig fulltime als banketbakker en is daarnaast natuurlijk druk met zijn website Gwenn’s Bakery waar je met grote regelmaat heerlijke tecepten kunt vinden.

Mijn mening

Het boek heeft een erg mooie indeling. Het boek begint natuurlijk met de inhoudsopgave. Hierbij valt meteen op dat Gwenn voor een mooie indeling gekozen heeft. Het boek is opgedeeld in verschillende onderdelen. Je begint met de Basis. Zonder basis ben je natuurlijk nergens. Deze heb je nodig om ook de overige recepten in het boek te maken. Maar een groot deel van de basis is ook fijn om als kennis te hebben, aangezien het bij veel bakrecepten of bakideeën toegepast kan worden. Daarna krijg je de onderwerpen Friandises, Desserts, Cake en taart, Klassiekers en Modern. Zoals je ziet zijn de onderwerpen erg uiteenlopend en krijg je dus een heel uitgebreid boek. Hier was ik zelf erg verrast door. Je kunt hierdoor niet alleen verrassen met een heerlijke taart maar ook bij een etentje laat je je bezoek versteld staan door het aparte dessert.

Ik wilde zelf een recept gaan maken met bladerdeeg. En nu had ik toevallig gezien dat bij de basisrecepten twee recepten stonden voor bladerdeeg. Een klassieke en een iets eenvoudiger.

Bij de snellere methode staat dat hij iets minder technisch is. En aangezien ik nog nooit bladerdeeg zelf gemaakt heb, was voor mij de keuze snel gemaakt. Ik heb voor deze snelle methode gekozen. Ik wilde het bladerdeeg verder gebruiken voor een recept buiten het bakboek om. Wat mij hierbij wel opviel, is dat bij het basisrecept geen standaardbaktijd staat. Ik weet niet of dat komt doordat dit per gebak verschillend is, of dat dit vanwege een andere reden achterwege gelaten is. Dat vind ik persoonlijk best jammer. Want nu is het toch een beetje gokwerk wanneer iets goed is en gaar. Natuurlijk ben ik de foto’s vergeten, omdat ik druk bezig was met het eerste keer dit deeg te maken. Het is niet echt ingewikkeld om te maken. Het neemt alleen wel even wat tijd in beslag. Maar dat vind ik persoonlijk alleen maar leuk bij bakrecepten.

Wel heeft Gwenn bij bijna ieder recept wel een ‘Goed om te weten’ staan, waarbij je handige tips krijgt en extra uitleg krijgt waarom je bepaalde dingen op een bepaalde manier moet doen. Dit vind ik zelf altijd erg fijn, waardoor je dan te weten komt waarom iets op die manier gedaan wordt.

Wat ook opvalt, is dat Gwenn er voor gekozen heeft om bij de meeste recepten veel foto’s tijdens de bereiding te gebruiken. Dit vind ik zelf altijd erg fijn, zo kun je je eigen bereiding een beetje vergelijken met de bereiding die Gwenn gemaakt heeft. En heb ik toch altijd het gevoel alsof ik iets zekerder aan een, voor mij onbekend, baksel begin.

Het boek is ontzettend veelzijdig en je kunt hier voor iedere gelegenheid wel een recept uit halen. Dat vind ik erg leuk aan dit bakboek. Niet alleen de meest luxe taarten maar ook een lekker gebakje voor tussendoor. Ik zal dit boek nog vaak openslaan om een lekker recept uit te zoeken om te gaan maken. Iets lekkers voor tussendoor, of om een keer wat speciaals te maken, want ook deze vind je voldoende in dit boek.

Wil je ook bakrecepten uit de Franse patisserie leren kennen en maken? Dan kan ik je dit mooie boek van Gwenn Danis alleen maar aanbevelen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Gwenn’s bakery
Auteur: Gwenn Danis
Uitgever: Fontaine uitgevers
Aantal pagina’s hardcover: 240
ISBN hardcover:789059568860
Prijs hardcover: € 29,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bruna en Bol.com.

Wist je dat de meeste boeken ook te reserveren zijn bij jouw lokale bibliotheek.

One thought on “Gwenn’s bakery – De moderne Franse patisserie

 1. Superleuke review!! Veel dank daarvoor! 🙂
  Ik snap het punt over de baktijd van het bladerdeeg. Echter is het meer bedoeld als basisrecept om toe te passen in andere recepten in het boek. Ook bakt het heel anders als je het vult (bijv, appelflap) in vergelijking met een los sliertje bladerdeeg in de oven of hele plakken voor millefeuilles of tompoezen.
  Beetje gokken dus of bakken naar smaak. Zowel Janny als Robert hebben een hele andere voorkeur dan de ander als het gaat om de garing van bladerdeeg.
  Heel veel plezier nog met het boek! En supertof dat ik je met het snellere recet heb gemotiveerd om bladerdeeg zelf te maken! 😀

  Groet,
  Gwenn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge