Gwen Strauss – De negen

In de catalogus van uitgeverij Boekerij zagen we een oorlogsboek staan en dan word ik altijd meteen nieuwsgierig. Na de korte inhoud gelezen te hebben, wist ik dat ik dit boek wilde lezen en hebben we de uitgeverij een mailtje gestuurd. We kregen al snel een bevestigend antwoord en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij Boekerij dan ook hartelijk bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: ‘De negen’ is het waargebeurde verhaal van negen vrouwelijke verzetsstrijders die zich in verschillende regio’s van Frankrijk aansluiten bij het verzet; sommigen van hen zijn dan nog maar vijftien jaar oud. De jonge vrouwen – onder wie twee Nederlandse – smokkelen wapens door Europa, herbergen parachutisten en zorgen voor onderduikadressen voor Joodse kinderen. Na hun arrestatie door de Franse politie worden ze gedeporteerd naar een werkkamp in Leipzig, waar ze een hechte vriendengroep vormen.
Als in 1945 de oorlog zich tegen Hitler keert moeten de vrouwen deelnemen aan een dodenmars; ze worden geconfronteerd met hongersnood en een bijna zekere dood. Vastbesloten om te overleven besluiten ze het heft in eigen handen te nemen, en zo begint een van de meest adembenemende verhalen over ontsnapping en veerkracht van de Tweede wereldoorlog.

De cover

Door de cover wordt mijn aandacht meteen naar het boek getrokken. Het stuk gestreepte stof die aan het prikkeldraad hangt doet meteen aan de tweede wereldoorlog denken. Je ziet voetstappen in de sneeuw achter het prikkeldraad richting het bos. Ik denk hierdoor meteen aan een ontsnapping uit het kamp. Dit boek zou me zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Gwen Strauss schreef eerder poëzie, kinderboeken, korte verhalen en essays. ‘De negen’, waarin ze het verhaal van haar oudtante Hélène vertelt, is haar eerste non-fictiewerk.

Mijn mening

Zoals diegene die ons al langer volgen weten, lees ik graag boeken over de holocaust, dus dit boek was ik erg nieuwsgierig naar, vooral ook omdat het waargebeurd was. Dit boek bevat enorm veel feiten, maar ik had verwacht dat het een echt verhaal om te lezen was, en dat is dit boek naar mijn gevoel dus echt niet. Het boek besteed aan ieder van de negen vrouwen apart een groot deel van het boek en deze stukken, waren voor mij, minder fijn om te lezen. Het boek is meer een feitelijk relaas zonder emotie waarbij de feiten vooral opgesomd worden en waarbij je als lezer geen echte band krijgt met de verschillende personen, die zeer zeker genoeg meegemaakt hebben. Echter doordat dit door de auteur zonder emoties verteld wordt, komt dit zeer afstandelijk over en had ik totaal geen band met de personen. Door de hoofdstukken van de verschillende personen heb ik me soms echt heen moeten worstelen. Daarnaast beschrijft de auteur heel uitgebreid hoe zij aan informatie gekomen is, dit vind ik, als lezer niet echt interessant en vind ik meer passen bij het research werk, maar niet bij het uiteindelijke boek.

Ik kreeg pas bij het hoofdstuk ‘De langste dag’ het gevoel dat ik een echt verhaal aan het lezen was, en op dat moment werd het boek ook iets interessanter. Op dat moment begonnen de negen vrouwen waar het boek over gaat ook echte emoties te krijgen en kwamen ze tot leven. Hierdoor wilde ik vanaf dat moment graag doorlezen in het verhaal en werd het echt verhalend, zonder de informatie waar de auteur haar informatie vandaan had. Ik had het idee, alsof de auteur er toen bewust van werd dat ze van alle feiten die ze had ook nog een verhaal moest maken. Naar mijn gevoel iets te laat in het boek.

Ik denk voor diegene die het interessant vindt hoe informatie verkregen wordt over de tweede wereldoorlog kan dit boek interessant zijn, echter denk je dat je een verhalend boek gaat lezen, zul je, ben ik bang, net als mij teleurgesteld achterblijven.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-negen

Gegevens van dit boek:
Titel: De negen
Auteur: Gwen Strauss
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Irene Goes
Aantal pagina’s paperback: 400
Aantal pagina’s e-book: 400
ISBN paperback: 9789022589595
ISBN e-book: 9789402314564
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge