Gustaf Skördeman – Faust

We zagen in de aanbiedingscatalogus dat er een vervolg op ‘Geiger’ zou komen. Aangezien ik enorm genoten had van ‘Geiger’, wilde ik dat vervolg zeer zeker lezen. Dus na een mailtje naar de uitgever, kregen we al snel een positief antwoord en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij Cargo uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: “Wat weet Sara Nowak?” Het is de laatste vraag die dominee Jürgen Stiller te horen krijgt. Zijn antwoord blijft uit en even later wordt hij geëxecuteerd door een terrorist met de codenaam Faust. Dit is het begin van een verbeten jacht om Sara Nowak te vinden en te vermoorden. Sara zelf is zich echter niet bewust van het gevaar, ze is druk verwikkeld in persoonlijke sores. Tot de dag dat ze beschoten wordt in haar eigen huis. De aanslag mislukt, en ze gaat op onderzoek uit en komt zo een netwerk van radicale terroristen in het voormalige West-Duitsland op het spoor. Uit die tijd stamt ook Operatie Wahasha, een meedogenloos plan dat de toekomst van Europa voor altijd kan veranderen. In een race tegen de klok moet Sara de ware identiteit van Faust achterhalen.

De cover

De cover is in dezelfde stijl als ‘Geiger‘, het eerste deel in de Sara Nowak-serie. In het blauwe gedeelte is wederom een vrouwengezicht te zien. Ik neem aan dat dit Sara Nowak is. Op de cover staat een man in het bos met een wapen in de hand. Is dit de man die achter Sara aan zit? Doordat de cover in dezelfde stijl is als ‘Geiger’ zou ik hem zeer zeker oppakken in de boekhandel.

De auteur

Gustaf Skördeman werd in 1965 in Zweden geboren en is scenarist, filmregisseur en producent. Geiger was zijn debuut en het begin van een serie thrillers met Sara Nowak in de hoofdrol. Nu is Faust, het tweede deel van de serie met Sara Nowak in de hoofdrol verschenen.

Het verhaal

Dominee Jürgen Stiller wordt geëxecuteerd door een terrorist met de codenaam Faust en de laatste vraag die hem gesteld wordt is ‘Wat weet Sara Nowak?” Hier begint de jacht op Sara Nowak. Faust is er op gebrand haar te vinden en te vermoorden. Sara zelf is zich van geen kwaad bewust en heeft het druk met persoonlijke problemen. Dan wordt ze beschoten in haar eigen huis. Ze wordt niet geraakt, maar Sara besluit wel meteen op onderzoek uit te gaan. Ze stuit op een netwerk van radicale terroristen uit het voormalige West-Duitsland. Uit die tijd stamt ook het plan ‘Operatie Wahasha’. Dit plan is meedogenloos en zou de toekomst van Europa voor altijd kunnen veranderen. Kan Sara op tijd de ware identiteit van Faust achterhalen?

Boektrailer

Mijn mening

Faust wordt gezien als het los te lezen vervolg op ‘Geiger’, echter denk ik persoonlijk dat je toch wel enkele details mist als je ‘Geiger’ niet gelezen hebt en je bij sommige dingen toch wel vraagtekens zet. En daarbij als je van spionagethrillers houdt die gecombineerd worden met een detective dan zit je met de Sara Nowak-serie op de goede plek en dan ben je alleen maar dankbaar als je eerst ‘Geiger’ leest. Zoals je merkt ben ik fan van deze serie. Doordat deze Sara Nowak serie-geen standaard detective is, word ik meteen enthousiast.

Het verhaal begint met een scène waarbij een jonge vrouw mee mag gaan jagen en door de vaste groep mannelijke jagers een beetje in de maling genomen wordt dat ze beter nog wat meer kan oefenen als ze mis schiet, wanneer ze een eerste schot afvuurt. Echter als de groep verder gaat en hierbij stuit op twee obscure types die meteen het vuur openen op hen, blijkt dat de jonge vrouw toch wat beter kan schieten dan gedacht… Vervolgens gaan we naar een scène waarbij iemand een koord om de nek heeft en hierbij vragen moet beantwoorden. De spanning zit meteen goed in het verhaal en ik wil snel verder lezen. Gedurende het hele verhaal blijft er steeds een bepaalde spanning aanwezig en ik kan hierdoor het boek niet goed aan de kant leggen. Ik wil weten wat er verder gebeurd.

De hoofdtoon ligt bij de voormalige terroristen uit West-Duitsland en operatie Wahasha en hierdoor is het natuurlijk wel handig als je ook wat affiniteit hiermee hebt. Als je niks weet van de spionage activiteiten die er vroeger heersten tussen het Westen en het Oosten wordt het waarschijnlijk een moeilijk te volgen verhaal, echter doordat ik hier al meer over gelezen heb, is het voor mij erg goed te volgen.

De tweede verhaallijn gaat over een mishandelde prostituee die aan een bijzondere club gelinkt kan worden. Deze verhaallijn speelt maar een kleine rol, maar is ook razend spannend en had wat mij betreft best een grotere rol mogen spelen, want dit had een bijzondere ontknoping die ik niet had zien aankomen.

Skördeman heeft een beeldende schrijfstijl en hierdoor had ik soms het gevoel alsof ik zelf in Stockholm rondliep, al ben ik er nog nooit geweest. Dat kan ik wel waarderen en hierdoor merk ik dat ik nog meer in het boek meeleef.

Het verhaal wordt afgesloten met een cliffhanger, waardoor je nieuwsgierig wordt naar een volgend deel en ik zag dat deze in Zweden al verschenen is. Ik hoop dan ook dat uitgeverij Cargo dit derde deel ook gaat uitbrengen, want één ding is zeker… Ik ga hem weer lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Faust

Gegevens van dit boek:
Titel: Faust
Serie: Sara Nowak
Auteur: Gustaf Skördeman
Uitgever: Cargo
Vertaald door: Marit Kramer
Aantal pagina’s paperback: 416
Aantal pagina’s e-book: 416
Verteller luisterboek: Willemijn de Vries
Duur luisterboek: 12:17:28
ISBN paperback: 9789403109015
ISBN e-book: 9789403172811
ISBN luisterboek: 9789403179117
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs Luisterboek: € 15,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus of Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge