Gunnar Staalesen – Gevallen engelen

Ik had al vaker de boeken uit de Varg Veum serie gezien, maar ik wist eigenlijk nooit of deze los te lezen waren, na mailcontact met de uitgever, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of deze losstaand te lezen waren. Dit was zeker het geval en zo geschiedde het dus dat we een recensie-exemplaar ontvingen van de uitgever. Hier willen we uitgeverij Marmer hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op de begrafenis van een vroegere klasgenoot ontmoet privédetective Varg Veum een oude schoolvriend, Jakob, gitarist van de ooit beroemde rockband The Harpers en getrouwd met Rebecca, Veums eerste echte liefde. Varg en Jakob hervatten hun vriendschap, maar die komt al snel in gevaar als een gruwelijke moord wordt gepleegd: de leadzanger van The Harpers is koelbloedig doodgestoken. En is er sprake van toeval als blijkt dat twee andere leden van de band ook zijn overleden onder verdachte omstandigheden? Wanneer Varg Veum ontdekt dat de slachtoffers onheilspellende, anonieme, kaarten hebben ontvangen met de afbeelding van een gevallen engel, verandert de kerstsfeer van Bergen in een sfeer van angst. Veum zal diep in zijn eigen tienerjaren en donkerste herinneringen moeten graven om het motief te ontdekken en daarmee de moordenaar te ontmaskeren.

De cover

Op de cover zijn enkele huizen in een sneeuwlandschap te zien. Het lijkt alsof er een schittering van de zon op de foto te zien is. De foto geeft mij eerder een vakantiegevoel dan het gevoel van een thriller, echter na het boek gelezen te hebben, vind ik hem wel bij het verhaal passen.

De auteur

Gunnar Staalesen is een Noorse bestsellerauteur van tientallen thrillers. Hij is vooral bekend geworden door zijn boeken met privédetective Varg Veum, een serie die in Nederland en Vlaanderen op televisie is uitgezonden. Inmiddels heeft Staalesen 22 thrillers met Varg Veum in de hoofdrol geschreven. ‘Gevallen engelen’ is het achtste deel in de serie. Gunnar Staalesen woont, evenals Varg Veum, in Bergen.

Her verhaal

Privédetective Varg Veum komt op de begrafenis van een oude klasgenoot zijn oude schoolvriend Jakob tegen. Jakob was ooit de gitarist van de bekende rockband The Harpers en getrouwd met Rebecca, de eerste liefde van Varg Veum en hij heeft nog steeds een zwak voor Rebecca. Varg en Jakob verdiepen hun vriendschap weer, maar al snel komt er een kink in de kabel als er een gruwelijke moord wordt gepleegd. De leadzanger van The Harpers is koelbloedig doodgestoken. Als Veum op onderzoek gaat, komt hij er al snel achter dat twee andere bandleden ook onder verdachte omstandigheden om het leven zijn gekomen. Is dit toeval?
Veum komt er achter dat alle slachtoffers van te voren een kaart, met verschillende engeltjes erop, hebben ontvangen. Dit zorgt meteen voor angst en de kerstsfeer is meteen bedorven. Veum zal diep in zijn verleden moeten graven om het motief te ontdekken en de moordenaar te ontmaskeren.

Mijn mening

Ik had al regelmatig de boeken met Varg Veum voorbij zien komen in de catalogus van uitgeverij Marmer en ik was hier iedere keer nieuwsgierig naar, maar omdat deze serie al liep, durfde ik het niet aan, om er zo in te stappen. Maar nu was ik uiteindelijk zo nieuwsgierig dat ik in gesprek met de uitgeverij, gewoon gevraagd heb of deze wellicht ook losstaand te lezen waren en ik kreeg al vrij snel een bevestigend antwoord. Dit zorgde er voor dat ik eindelijk de stap durfde te nemen om een boek van Gunnar Staalesen te gaan lezen en recenseren. Ik begon enthousiast te lezen, maar wat mij al snel opviel was dat alles wel heel uitgebreid omschreven werd. Zo zijn ze in het begin van het boek op een begrafenis en er wordt veel, voor mijn gevoel nutteloze informatie weggegeven.

De deuren van de kapel werden geopend en de mensen gingen naar binnen. Er waren twee kapellen, met hun ingangen recht tegenover elkaar. De kleinste heette Hoop. Die was voor de uitverkorenen. De grootste heette Geloof, gereserveerd voor de grote, witte kudde. Zo ziet het er tijdens een doorsneedienst op een gewone zondagochtend niet uit. Maar zo is de dood. Die zet zoveel voorstellingen op zijn kop.
Jan Petter zou worden bijgezet in Geloof.

Dat Jan Petter in de kapel Geloof de dienst heeft, heeft eigenlijk absoluut geen meerwaarde voor het verhaal en had dus veel beknopter gekund. En dit viel mij dus regelmatig op dat er informatie bijgehaald werd, waarvan ik dacht wat moet ik met deze informatie. Dit vind ik op zich heel jammer, want het haalt de vaart uit het verhaal en haalt de aandacht weg van de belangrijke dingen.

Ik merkte dat ik me op een bepaald moment steeds meer ging ergeren aan de vele onnodige details die gegeven werden en hierdoor werd het lezen van het boek voor mij geen pretje. Normaal lees ik erg graag Scandinavische thrillers, maar deze was helaas geen succes.

De verschillende personages waren wel goed uitgewerkt en ik kon me wat dat betreft goed in de personages inleven en ook de omgeving werd zo goed omschreven dat ik me zelf in het Noorse Bergen waande. Ook kon je je heel goed in het verleden van Varg Veum verplaatsen. Echter ook het verleden werd soms tot in den treuren uitgekauwd, waardoor het verhaal soms wat langdradig werd en ik mezelf echt moest aanzetten om verder te lezen.

De ontknoping zag ik dan niet meteen aankomen en dat vond ik dan wel erg goed uitgedacht en hier wist Staalesen mij dan ook nog mee te verrassen. Echter denk ik persoonlijk dat dit boek, zeker de helft dunner had kunnen zijn, als alle overbodige opsommingen eruit gehaald zouden worden.

Helaas was mijn kennismaking met Gunnar Staalesen niet positief en de kans dat ik wederom een boek uit de Varg Veum serie op zal pakken is daarom ook heel klein.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gevallen-engelen

Gegevens van dit boek:
Titel: Gevallen engelen
Serie: Varg Veum
Auteur: Gunnar Staalesen
Uitgever: Marmer
Vertaald door: Annemarie Smit & Paula Stevens
Aantal pagina’s paperback: 352
ISBN paperback: 9789460683893
ISBN e-book: 9789460687334
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge