Greta de Nil – Renate

Greta de Nil benaderde mij of ik haar boek “Renate” wilde lezen  om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik Greta de Nil hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Renate (1939) is gevallen. Haar been kan niet meer volledig herstellen zodat ze na de revalidatie de stap naar het rusthuis moet zetten. Tijdens de lange, eenzame avonden op haar kamertje, herbeleeft Renate, aan de hand van foto’s uit het familiealbum, haar turbulente leven. Ondertussen probeert ze overdag contact te leggen met de andere bewoners en een zinvol nieuw bestaan op te bouwen. Een aangrijpend verhaal in de tijdsgeest van de vorige eeuw. Voor volwassenen, vanaf 16 jaar.

Ik lees voornamelijk thrillers, dus ik was wel benieuwd naar dit uitstapje in een andere categorie. Nadat ik benaderd was door Greta, heb ik eerst op Bol.com het inkijkexemplaar bekeken en de eerste pagina’s even gelezen. De schrijfstijl was fijn en ik sta altijd wel open voor de boeken die nog niet zo bekend zijn.

Het verhaal gaat over Renate, die na dat ze gevallen is, last heeft van haar been en hierdoor niet meer in haar eigen huis kan wonen. Na de revalidatie is ze daardoor genoodzaakt om te verhuizen naar een rusthuis. Hier kijkt ze enigszins tegenop, echter heeft ze in haar leven geleerd overal het positieve van te zien. En dit probeert ze dus ook met haar verhuizing naar het rusthuis. Haar dochter heeft in de beperkte kastruimte die ze in het rusthuis heeft, ook haar fotoalbums geplaatst en Renate brengt haar avonden in haar verleden door, door in de fotoalbums te bladeren. Ze probeert echter ook overdag een nieuw leven op te bouwen in het rusthuis.

Aan de hand van de fotoalbums gaat Renate terug naar haar jeugd en herbeleeft ze zo de leuke, maar ook minder leuke dingen die ze meegemaakt heeft. Je wordt in het boek meegenomen in haar belevenissen. De moeilijke jeugd waarin ze worstelt met de geboden van het geloof. Ze worstelt ook heel erg met de strenge regels van haar vader. Ook in haar latere leven met Ludo heeft ze moeite met deze regels. Als ze Mariëtte leert kennen komt haar leven op de kop te staan.

De schrijfstijl van Greta is erg fijn. Je leert Renate kennen als een vrouw die op een bepaald moment overal het positieve van probeert in te zien. Dit lees je ook regelmatig terug in het boek. Wel vraag ik me af of er in het rusthuis maar één verpleegster werkt, want de enige verpleegster die in het verhaal voorbijkomt is Maria. Het was geloofwaardiger geweest als hier verschillende namen gebruikt waren.

Dit boek geeft je een uniek inkijkje hoe het leven was voor een vrouw in de jaren 50/60.

Gegevens van dit boek:
Titel: Renate
Auteur: Greta de Nil
Uitgever: Brave new books
Aantal pagina’s: 300
ISBN: 9789402160116
Prijs: € 22,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge