Gregg Olsen – Onze moeder was een seriemoordenaar *Blogtour*

Via Hamley Books kregen we de vraag of we interesse hadden om de true crime ‘Onze moeder was een seriemoordenaar’ zouden willen lezen en recenseren. Aangezien wij waargebeurde verhalen eigenlijk altijd wel erg interessant vinden, hoefden we hier niet lang over na te denken. Nadat we aangegeven hadden dat we graag aan de blogtour mee wilden doen, stond de pakketbezorger rond de verschijningsdatum met het boek voor de deur. Hier willen we Lind & Co en Hamley Books uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Telkens wanneer de zussen Nikki, Sami en Tori Knotek het woord moeder horen, wekt dit zelfs na tien jaar nog steeds herinneringen op aan hun gruwelijke kindertijd. Achter de gesloten deuren van de boerderij in Raymond, Washington, onderwierp hun sadistische moeder Shelly haar dochters aan onvoorstelbaar misbruik, vernedering, marteling en psychische terreur.

Nikki, Sami en Tori ontwikkelden een band die hen veel minder kwetsbaar maakte dan Shelly zich had voorgesteld. Zelfs toen anderen in het duistere en perverse web van hun moeder werden getrokken, vonden de zussen de kracht en moed om te ontsnappen aan een escalerende nachtmerrie die zijn hoogtepunt bereikte in het plegen van meerdere moorden.

Dit is het schrijnende en hartverscheurende verhaal van overlevenden van het absolute kwaad. Het verhaal van de vrijheid en gerechtigheid waarvoor Nikki, Sami en Tori hun leven riskeerden. Ze zijn voor altijd zussen en geen slachtoffers meer. Ze vonden een licht in de duisternis dat hen vormde tot de veerkrachtige vrouwen die ze vandaag zijn: liefhebbend, geliefd en klaar voor hun verdere leven.

De cover

Op de cover zijn drie jonge vrouwen te zien die elkaar vast houden en van de camera weglopen. Ik denk dat dit Nikki, Sami en Tori zijn. Door de titel en de sticker ‘True crime’ zou ik het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te lezen.

De auteur

Gregg Olsen is een #1 New York Times en Amazon Charts bestsellerauteur. Hij heeft meer dan dertig boeken geschreven. Zowel zijn fictie- als zijn non-fictiewerken hebben lovende kritieken en talrijke prijzen ontvangen, waaronder een prominente plaats op de bestselllerlijsten van USA Today en woont met zijn vrouw op het platteland van de staat Washington.

Mijn mening

Waargebeurde verhalen worden in huize Koukleum altijd graag gelezen. Dus toen wij de oproep zagen bij Hamley Books, waren wij snel overtuigd, dit boek wilden we lezen. Wat ik persoonlijk daarbij extra leuk vind, is dat Sandra J. Paul het boek vertaald heeft vanuit het Engels.

Het verhaal is opgedeeld in zeven delen, waarin weer verschillende hoofdstukken zitten. Daarnaast begint het boek met een voorwoord en proloog en sluit af met een epiloog en nawoord. In de proloog worden de drie zussen voorgesteld zoals ze nu zijn, volwassen. Ze zijn gelukkig en hebben een eigen leven opgebouwd. Maar ze worden regelmatig aan hun verschrikkelijke jeugd herinnerd.

In het begin leren we Shelly goed kennen, hoe zij opgegroeid is, en als kind al onhandelbaar is en alles doet om haar zin te krijgen. Normaal kun je vaak uit de jeugd halen dat er bepaalde dingen gebeurd zijn, waardoor te achterhalen is, waarom iemand zo volledig ontspoort. Dit vind ik bij Shelly niet echt duidelijk, maar toch is het fijn om de achtergrond te kennen van Shelly. We leren vooral ook de mensen om Shelly heen goed kennen en die spelen later in het verhaal nog een belangrijke rol.

Hierna worden we stap voor stap meegenomen in de terreur die Shelly haar gezin aandoet. Dit begint klein, maar wordt steeds heftiger. Als haar beste vriendin Kathy bij hun intrekt, lijkt in het begin alles koek en ei, maar Kathy krijgt steeds minder rechten en haar eigendommen worden steeds meer afgenomen. Ook wordt ze stelselmatig mishandeld door Shelly. Volgens Shelly was dit goed bedoeld en vooral in het belang van Kathy. Echter tijdens het lezen, vraag ik me regelmatig af, hoe het kan dat Kathy, en later ook andere personen, zover in de macht komen van Shelly dat ze ondanks al deze vernederingen en mishandelingen gewoon bij het gezin blijven en deze mishandelingen ondergaan en niet gewoon weglopen bij het gezin. De dochters Nikki, Sami en Tori zijn ondanks dat Kathy mishandelt wordt, blij hierom, want dit betekent dat zij in die tijd minder onder de aandacht van Shelly vallen en dus ook minder mishandelt worden. Dit heeft natuurlijk wel een psychologische invloed op de zussen, vooral ook omdat ze ook regelmatig gedwongen worden om aan de mishandeling mee te werken.

Dat de zussen als kind al sterk zijn, blijkt al snel uit het verhaal, echter dit wordt later nog veel duidelijker. Ondanks hun afgrijselijke jeugd, zijn ze gelukkig geworden al worden ze nog regelmatig getriggerd door bepaalde geuren of dingen, zoals bleekmiddelen, pijnstillers, tape of onkruidverdelger. Deze dingen hebben voor zo’n onuitwisbaar trauma gezorgd dat dit ook in hun volwassenen leven voor de nodige rillingen zorgt.

Doordat je weet dat het waargebeurd is, geloof je het, als het als thriller neergezet was, had ik dit verhaal als ongeloofwaardig betiteld. Hierdoor blijkt wederom dat de werkelijkheid soms heftiger is dan fictie. Mocht je van true crime houden dan kan ik ‘Onze moeder was een seriemoordenaar’ echt alleen maar aanraden om te lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan het inkijkexemplaar op bol.com.

Blogtour

Bij dit boek doen we ook weer mee aan de blogtour. Er zullen naast onze recensie ook nog een aantal andere bloggers aandacht aan dit boek geven. Neem zeker ook eens een kijkje op hun website om hun mening te lezen over dit boek.

Gegevens van dit boek:
Titel: Onze moeder was een seriemoordenaar
Auteur: Gregg Olsen
Uitgever: Lind & Co
Vertaald door: Sandra J. Paul
Aantal pagina’s paperback: 436
Aantal pagina’s e-book: 442
Vertellers luisterboek: Frank Rigter
Duur luisterboek: 10:55:27
ISBN paperback: 9789493285903
ISBN e-book: 9789493285804
ISBN luisterboek: 9789180193160
Prijs paperback: € 24,99
Prijs e-book: € 9,95
Prijs luisterboek: € 12,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge