Gillian King – Je moest eens weten

We ontvingen een persmail van HarperCollins Holland over het nieuwe boek van Gillian King. Het vorige boek van haar hand beviel mij zo goed, dat ik niet lang hoefde te twijfelen, dit boek wilde ik ook weer lezen. Na de persmail beantwoord te hebben, kregen we al snel een positief antwoord terug en het boek werd dan ook rond de verschijningsdatum door de postbezorger bij ons afgegeven. Hier willen we HarperCollins Holland uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Billy heeft het flierefluitersyndroom. Haar vriendinnen wonen samen, krijgen kinderen en hebben een indrukwekkende carrière. Maar Billy heeft geen huisje, boompje of beestje. Alleen een nietszeggende baan op een afdeling waar niemand haar ziet staan en directeur Matthew haar nog steeds Jilly noemt. Superirritant natuurlijk, dus waarom ze zich dan toch stiekem tot hem aangetrokken voelt, is haar een raadsel. Maar toch heeft hij iets.

Nadat ze op een werktrip per ongeluk bij elkaar op de hotelkamer zijn beland, krijgt Billy steeds meer gevoelens voor hem. Maar waarom probeert hij haar op afstand te houden? En waarom is zijn verleden zo’n verboden onderwerp? Tot overmaat van ramp duikt er ook nog iemand op die beweert meer over Matthew te weten…

De cover

Op de cover staat een silhouet van een jonge vrouw die aan het water staat en aan het water zie je de weerspiegeling van een stel met een kindje tussen zich in. Er is mooi gebruik gemaakt van kleuren. Ik vind de weerspiegeling in het water erg goed gekozen en perfect bij het boek passen. Door het kleurgebruik zou de cover mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Gillian King (1978) is een van de meest gewaardeerde feelgoodschrijvers van Nederland. Haar boeken kenmerken zich door een combinatie van herkenbare emotionele gebeurtenissen, levensechte personages en een diepere, maatschappelijke laag. Ze woont en werkt in Den Haag.

Het verhaal

Billy heeft het minder goed voor elkaar als haar vriendinnen. Ze is meer van lange leve de lol en in tegenstelling tot haar vriendinnen heeft zij nog geen kinderen, vriend of indrukwekkende carrière. Ze heeft een nietszeggend baantje, waar niemand oog voor haar heeft en een uiterst chagrijnige directeur Matthew die haar steevast Jilly noemt. Met Paula, de enige collega die haar wel ziet staan, noemt ze de directeur stiekem Scrooge, vanwege zijn chagrijnige gedrag. Tijdens een skitrip met haar collega’s belandt Billy op de kamer van Matthew en besluit ze hem in een dronken bui te zeggen wat ze denkt.

Billy krijgt een opdracht waarvoor ze samen met Matthew mee naar Londen moet. Hoewel ze ontzettend hier tegenop zag, wordt deze trip veel gezelliger dan verwacht en Billy krijgt steeds meer gevoelens voor Matthew. Matthew is niet erg open over zijn verleden en waarom is hij zo gesloten?

Mijn mening

Het verhaal begint terwijl Billy op skitrip is en ze overmoedig een te hoge berg af wilt gaan, maar niet echt durft. Haar collega Paula heeft besloten hulptroepen in te schakelen… Dit blijkt net diegene die Billy niet wil zien… Haar chagrijnige directeur Matthew… Maar hij helpt haar wel de berg af.

Na een kroegentocht en te veel drank, komt Billy Matthew tegen op de gang van het hotel, als ze haar kamer binnen wil gaan. Ze besluit dat ze nu voldoende moed heeft om hem de waarheid te zeggen. En dat is meteen het kantelpunt. Ik merk dat ik al met een dikke grijns aan het lezen ben. Wat een heerlijke humor heeft King toch. Ze weet dingen op zo’n manier op te schrijven, dat je het gevoel hebt, dat je zelf in zo’n gênante situatie terecht komt en dit soort dingen zou doen.

Het boek wordt vanuit twee verschillende personages geschreven. Uiteraard vanuit Billy, maar ook vanuit Carmen. In het begin is nog niet helemaal duidelijk wie Carmen is. Wel dat ze iets met Matthew te maken heeft, maar hoe en wat wordt pas gedurende het verhaal duidelijk.

Matthew is in het begin van het verhaal gesloten, echter door de onbeholpen en onhandige eerlijkheid van Billy, wordt Matthew ook opener, en laat hij met en met wat los over zijn verleden. Hierdoor merkte ik onder het lezen al snel dat ik beide personages in mijn hart sloot. Ze zijn zo goed uitgewerkt door Gillian King, dat je het gevoel hebt dat je ze echt kent.

Zoals ik al van Gillian King wist is ze niet bang om heftige onderwerpen in een feelgood te verwerken en dat doet ze in dit boek ook weer op een feilloze manier, die ik van te voren echt niet aan zag komen. Daarom wil ik ze niet specifiek benoemen, omdat het mysterieuze wat in het begin van het boek hangt, gewoon behouden moet blijven, en als ik de thema’s die ze onder woorden brengt in het boek benoem, ga je het boek heel anders lezen en dat zou zonde zijn.

Ze weet de thema’s wederom op zo’n manier in het verhaal te verwerken dat je zelfs voor de heftige voorstellen nog sympathie kunt hebben en deze persoon ook volledig kunt begrijpen. Al had ik aan de andere kant ook zo iets, nu is het te laat. Gelukkig komt het, zoals het in het feelgood natuurlijk hoort, gelukkig toch nog allemaal goed met alle personages en blijft er niemand ongelukkig achter. Dit vind ik wel een goede afsluiter.

Het is zoals Gillian King zelf in haar nawoord al aangeeft, eerder een Realgood dan een feelgood. En ik vond vooral de reden waarom ze dit boek is gaan schrijven erg bijzonder. Ze is dit gaan schrijven, vanwege het drama dat zich op 11 mei 2020 in Scheveningen afgespeeld heeft, waar een groep ervaren surfers het water in ging en vijf van hun dit niet overleefden. Over één van deze vijf jongens las ik het boek ‘Rauw‘. En met dit in het achterhoofd komt het verhaal wat Gillian bedacht heeft, nog even wat heftiger binnen en blijkt dat ze de emoties op zo’n goede manier beschreven heeft, alsof ze precies weet hoe het voelt om zoiets heftigs mee te maken.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Je-moest-eens-weten

Gegevens van dit boek:
Titel: Je moest eens weten
Auteur: Gillian King
Uitgever: HarperCollins Holland
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s e-book: 258
Verteller luisterboek: Lotte Horlings
Duur luisterboek: 08:45:19
ISBN paperback: 9789402709759
ISBN e-book: 9789402764611
ISBN luisterboek: 9789402764871
Prijs paperback: € 16,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs Luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge