Gillian King – Belofte maakt schuld

Tijdens het World of Romance-event was ook meteen de boekpresentatie van het nieuwe boek van Gillian King. Daar zijn we natuurlijk ook bij aanwezig geweest, want de boeken van Gillian worden graag gelezen in huize Koukleum. Na de korte inhoud van het boek gelezen te hebben, was het eigenlijk vrij duidelijk…. Dit boek wilde ik lezen en na het persbericht positief beantwoord te hebben, kregen we het boek rond de verschijningsdatum toegestuurd. Hier willen we HarperCollins Holland uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Hannah weet het zeker: dit ongeplande weerzien met haar ex Jamie zal op één grote teleurstelling uitdraaien. Niet alleen liet hij haar ooit ongelooflijk in de steek, vervolgens liet hij ook jarenlang niks meer van zich horen. En nu blijkt hij beroemd, vanwege zijn rugbyskills en – toegegeven – zijn goede looks.

Het was dan ook zeker niet Hannahs idee om hem te gaan opzoeken in Engeland. Maar als haar zoon Sem eenmaal iets in zijn hoofd heeft, is er geen houden meer aan. Hannah heeft maar één doel: Sem beschermen. Maar dat blijkt niet eenvoudig wanneer Jamie opeens een rol wil spelen in hun leven. Kan ze hem vertrouwen? En waarom leidt de aantrekkelijke manager van Jamie haar zo af? Zij kunnen elkaar toch ook niet uitstaan? Of wel?

De cover

De cover is in mooie kleuren. Het lijkt een heide landschap waarop in de verte twee silhouetten van mannen staan. Vooraan staat het silhouet van een vrouw. Door het kleurgebruik zou de cover mij zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Gillian King (1978) is een van de meest gewaardeerde feelgoodschrijvers van Nederland. Haar boeken kenmerken zich door een combinatie van herkenbare emotionele gebeurtenissen, levensechte personages en een diepere maatschappelijke laag. Ze woont en werkt in Den Haag.

Het verhaal

Hannah staat op het punt om te verhuizen samen met haar zoon Sem. Maar dan vindt Sem een niet verstuurde brief aan haar ex Jamie, waar ze het over hun zoon hebben. Sem wist tot dan toe niet wie zijn vader was en is vastbesloten zijn vader te bezoeken. Hannah is zeker, dit ongeplande weerzien zal op één grote teleurstelling uit lopen. Hij liet haar ooit op een belangrijk moment gruwelijk in de steek om vervolgens nooit meer iets van zich te laten horen. En nu blijkt hij ook nog eens beroemd vanwege zijn rugbykwaliteiten en zijn goede looks.

Het was dan ook zeker niet het idee van Hannah om Jamie in Engeland te gaan bezoeken. Maar als haar zoon Sem eenmaal iets in zijn hoofd heeft, krijgt ze hem dit niet meer uit zijn hoofd gepraat. Hannah is vastbesloten om mee te gaan, met maar één doel: Sem beschermen. Maar dit is niet eenvoudig als Jamie opeens een rol wil spelen in het leven van Sem. Kan ze Jamie hierin vertrouwen? En waarom leidt de veel te aantrekkelijke manager van Jamie haar zo af? Ze kunnen elkaar niet luchten of zien… Of toch wel?

Mijn mening

De boekpresentatie van Belofte maakt schuld was tijdens het World of Romance-event in Amsterdam en wij hadden hier een reisje voor over en zijn met onze Koukleum mobiel richting Amsterdam getoerd. Het was een supergezellig event met heel wat oude en nieuwe bekenden. Ook waren er een hoop andere auteurs van HarperCollins Holland aanwezig. Je kunt je voorstellen dat dit een gezellige bedoening was.

Maar nu naar het verhaal. Daar gaat het tenslotte om. Het verhaal begint met een stukje uit het verleden, waarbij Jamie aangeeft dat hij het niet kan en Hannah alleen achter laat. Dit zorgt er voor dat ik meteen verder wil lezen en mij meteen afvraag wat Jamie voor persoon is. Hierna komen we in het heden waarbij Jamie naar, haar inmiddels vijftienjarige zoon Sem, appt, maar geen antwoord terug krijgt. De verhouding tussen Jamie en Sem is slecht en dit zorgt voor schuldgevoelens bij Hannah.

Gillian heeft weer een verhaal neer weten te zetten met personages die levensecht overkomen. Haar boeken staan niet voor niks bekend als realgood in plaats van feelgood. En dit komt vooral door de onderwerpen die ze steeds weer durft aan te snijden, maar ook door de personages die herkenbaar zijn en geloofwaardig neergezet zijn.

Het verhaal is opgebouwd uit korte hoofdstukken en wordt verteld vanuit de ik-persoon. De ik-persoon is Hannah en hierdoor kon ik mij als lezer erg goed verplaatsen in haar. We lezen een verhaal in het verleden en in het heden en hierdoor begrijp je de keuzes die Hannah in het heden maakt ook veel beter. Ze heeft als kind een hoop meegemaakt en hierdoor is ze voorzichtig en wil ze dat het voor haar zoon Sem anders is. Vooral de keuzes die haar vader maakte toen Hannah tiener was en waardoor zij de steun en liefde miste heeft veel indruk op Hannah gemaakt.

Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn ouderschap en keuzes die ouders maken, zwangerschap, liefde en relaties, vergeving en loslaten. Ondanks al deze toch best heftige onderwerpen, weet Gillian dit verhaal ook weer zo te schrijven dat het je raakt, maar dat het nergens te zwaar wordt. Je sluit het verhaal met een goed gevoel af, ondanks dat er dingen in het verleden gebeurd zijn die de personen altijd bij zich dragen en die gevolgen hebben gehad voor de rest van hun leven. Ook is het niet alleen maar een happy end zoals het toch vaak is bij een feelgood. Er zijn, net als in het echte leven, ook minder leuke dingen gebeurd die zorgen voor een onzekere toekomst. Maar ondanks dat klap ik het boek met een tevreden gevoel dicht, al is het altijd weer jammer dat een boek van Gillian uit is.

Houd je van boeken met echte personages die je zo als buren of vrienden zou kunnen hebben? Dan kan ik je alleen maar zeggen, pak een boek van Gillian op en ga lezen. Maar wees gewaarschuwd. De boeken van haar hand leg je pas aan de kant nadat je de laatste pagina gelezen hebt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit verhaal? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Belofte-maakt-schuld

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het drieëntwintigste boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Belofte maakt schuld
Auteur: Gillian King
Uitgever: HarperCollins Holland
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s e-book: 284
Verteller luisterboek: Susan Muskee
Duur luisterboek: 09:33:00
ISBN paperback: 9789402712247
ISBN e-book: 9789402768121
ISBN luisterboek: 9789402768596
Prijs paperback: € 19,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge