Giles Kristian – Waar bloed bevriest

In de aanbiedingsfolder van uitgeverij Boekerij zagen we een boek wat meteen mijn aandacht trok. Na de korte inhoud gelezen te hebben, was ik nog nieuwsgieriger en wist ik dat ik dit boek wilde lezen. Na een mailtje naar de uitgever, kreeg ik al snel een bevestigend antwoord en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij Boekerij dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Erik Amdahl en zijn dochter Sofia vertrekken op een lang beloofde skitocht tot diep voorbij de noordpoolcirkel. Voor Erik is dit de kans om de band met zijn enige overgebleven dochter te herstellen, nadat haar zus om het leven kwam bij een tragisch ongeval. Voor Sofia is dit het bewijs dat haar vader haar vertrouwt en haar als een volwassene behandelt.

Op de eerste dag in de besneeuwde wildernis, als de temperatuur ver onder nul daalt, dwingt een ongeluk hen op zoek te gaan naar hulp en onderdak. Vlakbij vinden ze het huis van een stel dat ze eerder hebben ontmoet en dat hen welkom heet. Erik is opgelucht. Hij gelooft dat het ergste voorbij is. Hij denkt dat Sofia nu veilig is. Maar het tegendeel is waar.

Want Erik en Sofia zijn die avond niet de enige bezoekers van het echtpaar, en als ze getuige zijn van iets verschrikkelijks, moeten ze vluchten voor hun leven. In het onherbergzame sneeuwlandschap ontstaat een huiveringwekkend gevecht tegen hun achtervolgers en de natuur.

De cover

Op de cover zie je aan de bovenrand een stukje bos met ervoor een uitgerekt sneeuwlandschap. In dit landschap zie je één spoor van ski’s. Dit spoor wordt op een bepaald moment rood, en ik moet meteen aan bloed denken. Ook zie je twee kleine gestalten die aan het langlaufen zijn. In het gedeelte van de sneeuw, staat in opvallend rode letters de titel van het boek. Ook staat de quote ‘Verstoppen is zinloos. Je kunt alleen maar vluchten’ op de cover. De cover in combinatie met deze quote maakt mij razend nieuwsgierig en hierdoor zou ik hem zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Giles Kristian werkte als copywriter voor een reclamebureau toen zijn Noorse familiegeschiedenis hem inspireerde om historische fictie te schrijven. Inmiddels is hij een gevierd Sunday Times-bestsellerauteur en werd zijn boek ‘God of Vengeance’ door The Times uitgeroepen tot boek van het jaar. Kristian woont in Leicester, Engeland.

Het verhaal

Elise, de vrouw van Erik Amdahl is voor haar werk overgeplaatst om een nieuwe start te maken, daarom verhuizen ze samen met hun dochter Sofia. Eenmaal gesetteld viert Sofia haar dertiende verjaardag. Erik heeft altijd beloofd dat hij als Sofia dertien wordt een meerdaagse skitocht met haar gaat maken. Echter, ondertussen is er zoveel verandert dat Erik niet meer durft. Hij is al één dochter kwijt geraakt bij een ongeluk. Na lang twijfelen besluit hij dat hij toch met Sofia deze tocht moet maken en gaan ze samen op pad. Al tijdens de eerste dag zorgt een klein ongeluk ervoor dat Sofia en Erik de bewoonde wereld moeten opzoeken. Gelukkig wonen de Helgelands, een van de collega’s van Elise met haar man, die ze reeds ontmoet hebben, in de buurt en ze besluiten bij hun langs te gaan. Ze zijn meer dan welkom en krijgen meteen een slaapplek aangeboden. Erik is opgelucht en denkt dat het ergste nu voorbij is en dat Sofia gelukkig veilig is. Maar niks is minder waar.

Erik en Sofia blijken niet de enige bezoekers van het echtpaar Helgeland. Die avond worden ze getuige van een afschuwelijk drama en ze moeten vluchten om te overleven. De bezoekers hebben hun echter gezien en zetten meteen de achtervolging in. Wat volgt is een gevecht, niet alleen om uit handen van hun achtervolgers te blijven, maar ook een gevecht tegen de natuur.

Boektrailer

Mijn mening

Het verhaal begint als het gezin Armdahl in de auto zit, op weg naar de bergen, waar ze een nieuw begin zullen maken, na het overlijden van hun dochter en zus Emilie. Als Sofia dertien wordt, besluit Erik, na lang wikken en wegen dat hij samen met Sofia, ondanks alles, toch de beloofde meerdaagse skitocht moet maken. Sofia krijgt hierdoor het gevoel dat haar vader haar eindelijk als volwassene ziet en Erik ziet dit als een kans om een betere band met zijn dochter te krijgen.

Kristian heeft een beeldende schrijfstijl en hierdoor kon ik mij, tijdens het lezen, de omgeving heel goed voor de geest halen, maar dat niet alleen, ook voelde ik de kou die in dit sneeuwlandschap heerste echt tijdens het lezen. En je kunt je voorstellen als echte Koukleum, is dit nog eens, eens zo koud. 😀 Dus dit boek heb ik echt gelezen met een dekentje op en nog voelde ik de kou door alles heen gaan.

Het boek is niet spannend in de traditionele zin van een thriller, maar ik zat toch continue op het puntje van mijn stoel, want de setting alleen is al spannend te noemen. Tel daar de achtervolging bij op en je zit gebeiteld. Tijdens het hele verhaal voel je de dreiging van de kou en de natuur. Overleven ze dit? En als ze dit overleven, weten hun achtervolgers hen dan te vinden? Of kunnen ze aan hun ontkomen. Door deze vragen blijf je steeds doorlezen en is het boek gewoon niet aan de kant te leggen.

Dit boek gaat echter veel verder dan dat. Kristian heeft veel meer in het verhaal ingebouwd. Hij heeft ruimte gevonden om ook een aantal psychologische aspecten toe te voegen. Zoals rouwverwerking en het daarbij horende schuldgevoel, naastenliefde en de band tussen vader en dochter. En wat vooral opvalt is, des te verder je in het boek komt, de overdenkingen van Erik, waardoor hij voor zijn dochter nog steeds de kracht vindt om door te gaan. Hier wordt echt de oerkracht van een ouder aangesproken.

Het verhaal eindigt naar mijn gevoel nogal wat abrupt en hier zijn voor mijn gevoel wel nog wat losse eindjes blijven liggen, wat ik persoonlijk dan wel weer jammer vindt. Ik denk met een epiloog waar deze losse eindjes afgerond zouden worden, het verhaal echt helemaal afgemaakt zou hebben.

Wat het verhaal wel extra bijzonder maakt, is het nawoord van Kristian, waarin hij beschrijft hoe hij tot het schrijven van dit verhaal is gekomen. Dit geeft het verhaal voor mij een extra meerwaarde.

Als je een boek wilt lezen, waar bij je de setting van het verhaal levendig voor je ziet en je de kou bijna echt kunt voelen dan kan ik alleen maar zeggen, pak dit boek op en ga hem snel lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Waar-bloed-bevriest

Gegevens van dit boek:
Titel: Waar bloed bevriest
Auteur: Giles Kristian
Uitgever: Boekerij
Vertaald door: Mireille Vroege
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 320
ISBN paperback: 9789022596913
ISBN e-book: 9789402319996
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge