Gerard van der Krogt – Geland, x

Ik had ‘Geland, x’ op internet gezien en het verhaal sprak mij heel erg aan. En voordat ik het wist, stond er een onbekend pakketje in onze PostNL app. Wat bleek, toen de postbode dit pakketje kwam afgeven, hier werd als verrassing ‘Geland, x’ afgeleverd. Dit zijn toch altijd weer leuke verrassingen. Hier willen we uitgeverij van Brug hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: “Dit kan niet waar zijn”, is het enige dat de broers Gerard en Steven denken, wanneer ze een bericht van hun vader krijgen en lezen dat hun moeder zojuist overleden is. ‘Geland, X’ is het waargebeurde verhaal van Peter en Marion, die tijdens een vakantie in Australië een fataal auto-ongeluk krijgen. Een persoonlijk drama, een onverwachte kennismaking met een land waar mensen vriendelijk zijn maar vaak keihard op de inhoud.

Er volgt een rechtzaak, Peter wordt aangeklaagd en ten laste gelegd dat hij het ongeluk veroorzaakt heeft. Hij mag het land niet verlaten. De broers kunnen het idee dat pa niet bij het afscheid van hun moeder kan zijn niet verdragen en zetten alles in het werk om hem toch mee naar Nederland te krijgen. In deze periode beseffen ze hoe anders dit drama zou zijn wanneer ze niet assertief, zakelijk en volhardend zouden zijn. Meer nog realiseren ze zich hoe belangrijk alle hulp van hun netwerk is in deze tijd.

Hun moeder overleden, hun vader die een straf moet uitzitten aan de andere kant van de wereld, je moet er niet aan denken.

De cover

Op de cover is een vlag te zien met de naam Marion met een hartje erachter. Ook zie je de contouren van Australië, waar bij de weg van Sydney naar Melbourne aangegeven is, met een stipje op ongeveer de helft, bij Cann river. De plek waar Peter het ongeluk gekregen heeft. Bij de cover moet ik meteen eraan denken dat het waargebeurd is en hierdoor viel deze cover mij meteen op.

De auteur

Gerard van der Krogt is de auteur van dit boek en tevens de zoon van Marion en Peter. Samen met Steven, zijn broer, besluit hij na het afschuwelijke berichtje van zijn vader, naar Australië af te reizen en dit verhaal op te schrijven.

Mijn mening

Zoals de meesten wel weten die ons volgen, zijn waargebeurde verhalen aan ons wel besteed. Ik lees deze altijd met veel interesse. En ik denk dat iedereen wel iemand kent die familie gaat bezoeken in Australië en daar meteen het land gaat verkennen. Maar na het lezen van dit boek, word je wel even met de neus op de feiten gedrukt dat Australië toch een heel ander land is dan Nederland.

Het boek begint met herinneringen van de kleinkinderen Bo, Pip, Tien en Fien. De herinneringen die zij aan hun oma Marion hebben. Deze woorden komen meteen binnen. De woorden van de nog jonge kinderen die onverwachts met het verlies van hun oma om moeten gaan. Hierna gaat het verhaal verder op het moment dat Gerard het whatsappberichtje van zijn moeder binnen krijgt. Of eigenlijk van zijn vader via het toestel van zijn moeder. In eerste instantie denkt hij nog dat het een wrede grap is, maar zoiets lugubers moet wel waar zijn. Als hij zijn broer eindelijk aan de telefoon krijgt blijkt het echt waar te zijn. En wat me dan meteen opvalt is dat ze vrij snel in de regelstand schieten. Zo snel mogelijk naar Australië om hun vader te ondersteunen. Hier merk je ook dat het een hecht gezin is, waar Gerard en Steven in opgegroeid zijn.

De verschillende hoofdstukken worden verteld vanuit Gerard, Steven of Peter. Als locatie wordt naast de plaatsnaam ook altijd de lengte en breedtegraad aangegeven. Dit komt mij bekend voor doordat ik regelmatig doe geocachen en daar deze notatie ook vaker gebruikt wordt. Voor Gerard zal dit vooral bekend zijn, omdat zij vaker doen zeilen en daar deze notatie vaker zullen gebruiken.

Op het moment dat Peter te horen krijgt, dat hij beschuldigt wordt van roekeloos rijgedrag met de dood als gevolg en hij hierdoor tien jaar in de gevangenis kan komen, zit ik volgens mij echt verbijsterd naar mijn boek te kijken. Dit verwacht je niet. Alsof Peter niet al hard genoeg gestraft is dat zijn vrouw gestorven is en hij niet weet wat er gebeurd is.

Gerard en Steven weten dat het menens is en de Nederlandse ambassade doet helaas weinig voor ze. Gelukkig hebben Gerard, Steven en Peter een uitgebreid netwerk in Nederland wat hun zoveel mogelijk kan helpen en dit ook doet. Ik denk zonder dit netwerk waren ze er veel slechter aan toe en zou de kans veel groter zijn geweest dat ze de dingen niet geregeld hadden gekregen. Bijvoorbeeld de mogelijkheden om grote sommen geld vanuit Nederland op een nieuwe Australische bankrekening te krijgen. Maar ook als ze zelf niet vermogend waren geweest was de borg waarschijnlijk moeilijker bij elkaar te krijgen geweest. Ik denk als mijn ouders dit gebeurd zou zijn, zou ik niet weten hoe ik zo snel even 100.000 Australische dollars bij elkaar zou moeten krijgen om de borg te betalen.

Je staat er eigenlijk nooit bij stil dat er tijdens een vakantie iets kan gebeuren, buiten je schuld om, waardoor je dan toch zo in de problemen kunt komen. Ik heb respect voor Gerard, Steven en Peter hoe ze zich door deze moeilijke periode heen geworsteld hebben, en zich zelfs in Nederland verder zijn gaan zoeken wat de echte reden was, waardoor Peter het ongeluk kreeg en hierna niks meer ervan wist. Gelukkig is het een verhaal, wat iets minder schokkend af loopt dan dat je vermoedt als je het boek begint te lezen. Gerard, Steven en Peter kunnen samen rouwen om het verlies van hun geliefde moeder en vrouw zonder dat Peter, ver weg in een Australische cel, weg zou kwijnen.

Uiteindelijk is er geen zaak geweest. Vooral ook doordat ze hebben kunnen aantonen dat er medisch iets aan de hand was met Peter op het moment van het ongeluk. Dat is achteraf gezien letterlijk een geluk bij een ongeluk geweest. Maar moet je er blij mee zijn? Een goede vraag, want, door het ongeluk is Marion wel overleden.

Aangezien een hartritmestoornis de oorzaak van het ongeluk was, en Marion, de moeder van Gerard en Steven en de partner van Peter, voor altijd in hun hart zit, hebben ze besloten met de opbrengst van het boek de Hartstichting te steunen. En dit vind ik een erg mooi gebaar.

Gegevens van dit boek:
Titel: Geland, X
Auteur: Gerard van der Krogt
Uitgever: Uitgeverij van Brug
Aantal pagina’s paperback: 242
ISBN paperback: 9789065239839
Prijs paperback: € 22,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge