Gaby Rasters – De Lissabon Brieven

Gaby Rasters benaderde mij of ik mee wilde doen aan de blogtour van haar nieuwe boek ‘De Lissabon Brieven’. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging, leek me dit erg leuk. Waar ik altijd extra enthousiast over word, is als het verhaal zich gedeeltelijk in het buitenland afspeelt. Laat dat bij dit verhaal nu net het geval zijn. Dus mijn interesse was extra gewekt. Ik zei dan ook volmondig ‘Ja’ op deze blogtour. Hierbij wil ik Gaby Rasters en Uitgeverij Bagage dan ook hartelijk bedanken voor het recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Merijn reist zijn vriendin achterna naar Lissabon, maar dat loopt anders dan verwacht. Hij blijft alleen achter. Hij ontmoet de fadozangeres Carolina en dit is de start van nieuwe ontwikkelingen.

Merijn reist zijn vriendin Chantal achterna, die voor een paar dagen in Lissabon is. Zijn bezoek verloopt echter anders dan hij vooraf heeft bedacht. Hij blijft vertwijfeld achter in Lissabon. Op het dakterras van zijn hotel ziet hij aan de overkant van de weg een jonge vrouw op een balkon zitten. Hun ogen ontmoeten elkaar en dit is de start van verrassende maar soms ook dramatische ontwikkelingen in de levens van Merijn, Chantal en de Portugese Carolina.
Verwachtingen en dromen in weerwil van de realiteit. Gaby Rasters weet als geen ander te karakteriseren en te ontroeren.

Cover

Op de cover zien we een jonge vrouw van achteren met een zonnehoedje op en een rood jurkje aan. Ze loopt door een smal straatje in een oude stad. Ik neem aan dat dit Lissabon is. Ik neem aan dat de vrouw Carolina is. Wat ik toepasselijker had gevonden was als we een jonge vrouw op een balkon gezien hadden op de cover. Dan had ik de cover echt bij het verhaal vinden passen. Nu geeft het verhaal me wel een vakantiegevoel, maar vind ik hem minder bij het verhaal passen. Het boek zou me wel opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Gaby Rasters is een veelzijdig auteur die bijna alle genres aankan. Ze is op haar best wanneer ze diep onder de huid van de personages kan kruipen. De tweede plaats bij de Hebban Feelgood awards 2018 laten zien dat haar boek “Nooit meer bang’ een groot publiek heeft weten te bereiken. In De Lissabon Brieven word je als lezer opnieuw verrast door de levensverhalen waarin Gaby je meeneemt.

Het verhaal

Merijn is vooral bezig met zijn werk. Als zijn vriendin Chantal voorstelt om een weekendje naar Lissabon te gaan, zegt hij dat hij hier geen tijd voor heeft. Uiteindelijk wil hij haar verrassen en besluit hij haar achterna te reizen naar Lissabon. Maar dat loopt anders dan hij gedacht had. Hij blijft alleen in Lissabon. Op het dakterras van zijn hotel gaat hij zitten en overdenkt de situatie. Dan ziet hij aan de overkant een jonge vrouw die voor een oudere vrouw zorgt. Ze maken oogcontact en dit is de start van een nadere kennismaking. Deze kennismaking zorgt voor verrassende ontwikkelingen in de levens van Merijn en Chantal en de Portugese Carolina.

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar dit boek. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging werd ik nieuwsgierig… Wat gaat er gebeuren. Want dat er iets ingrijpends staat te gebeuren in het verhaal wordt wel duidelijk als je de achterflap leest, maar wat, weet je eigenlijk niet. Dus ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten behalve een romantisch verhaal met als decor Lissabon. Maar het is veel meer dan dat. Het boek heeft echt een boodschap. Aan de ene kant gaat het over een jonge vrouw met een nierziekte, maar ook over een psychische stoornis, taalproblemen en wat leugens met iemand kunnen doen. En toch ondanks al deze heftige onderwerpen wordt het verhaal nergens overdreven of ongeloofwaardig. Het verhaal is zo geschreven dat het net zo goed jezelf of je buurvrouw zou kunnen gebeuren. En dat vind ik erg goed gedaan. Het is geschreven alsof het heel dichtbij je staat. Deze emoties heeft Rasters heel goed weten te omschrijven. De gevoelens van o.a. Chantal, Merijn en Carolina worden heel goed omschreven.

Dit boek laat je serieus nadenken over nierziekte, doneren en wat je zelf hierin kunt doen. Ik heb bijvoorbeeld aangegeven dat ik donor ben. Wie weet is dat al een keuze die iedereen eens serieus zou moeten overwegen. Wil je wel of geen donor zijn. Dit zijn dingen waar je wel over nadenkt onder het lezen van dit boek. Maar toch ondanks deze heftige onderwerpen leest het boek heerlijk weg en kon ik het bijna niet aan de kant leggen.

Leesfragment

Ben je na het lezen van mijn recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan ook zeker het inkijkexemplaar bij Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: De Lissabon Brieven
Auteur: Gaby Rasters
Uitgever: Uitgeverij Bagage
Aantal pagina’s paperback: 268
Aantal pagina’s E-book: 268
ISBN paperback: 9789491880155
ISBN E-book: 9789491880162
Prijs paperback: € 18,50
Prijs E-book: € 9,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

One thought on “Gaby Rasters – De Lissabon Brieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge