Gaby Rasters – Bij jou ben ik echt *Blogtour*

Wij werden gevraagd of we mee wilden doen aan de blogtour rondom ‘Bij jou ben ik echt’ geschreven door Gaby Rasters. Aangezien de boeken van Gaby altijd met veel plezier gelezen worden hier in huis, hoefden we niet lang te twijfelen hierover en konden we snel volmondig ja antwoorden op deze vraag. Niet veel later ontvingen wij dan ook het recensie-exemplaar zodat wij het boek konden gaan lezen. Hier willen we VBK Uitgevers uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Luuk en Sandy worstelen met het gedrag van hun zoontje Ravi. Hij heeft een ingewikkelde gebruiksaanwijzing en zij kunnen geen goed contact met hem krijgen. Dit heeft ook zijn weerslag op hun relatie. Frustratie en onbegrip krijgen de overhand, helemaal als na een aantal slopende maanden bij Ravi officieel de diagnose autisme wordt gesteld. Na lang twijfelen besluiten ze als gezin samen op vakantie te gaan naar Cyprus. Daar hopen ze uit te rusten en hun liefde weer te laten bloeien. Maar op Cyprus gebeurt er iets bijzonders, Ravi ontmoet een straathond waarmee hij – in tegenstelling tot met anderen- wél contact kan maken. Sandy wil de prachtige grote witte hond, Beni, mee naar Nederland nemen. Maar daarvoor moeten zij, Luuk en Ravi eerst elkaar én Beni weer terugvinden…

De cover

De cover is kleurrijk en hierdoor wordt je aandacht meteen hiernaar toe getrokken. Dan vallen meteen de hondenpootjes en het hondenbot vooraan op de cover op en dat is voor mij meteen een teken om meer over het boek te willen weten. Dit in combinatie met de naam van Gaby op de cover zou er voor gezorgd hebben dat ik het boek zeker opgepakt zou hebben in de boekhandel.

De auteur

Gaby Rasters schrijft romans die je raken. Ze debuteerde met de ‘Nogal ingewikkelde trilogie’ en schreef daarna o.a. de romans ‘Hou me vast zoals ik was’, ‘Hemelse Modder’, ‘Nooit meer bang’ en ‘Een vleugje Londen.’ Haar werk werd bekroond met de Valentijnprijs en werd lovend besproken in De Telegraaf, Vriendin, Story en Koffietijd. Vandaag is haar nieuwe roman ‘Bij jou ben ik echt’ verschenen.

Het verhaal

Luuk en Sandy hebben een zoontje Ravi. Ravi is anders dan andere kinderen en heeft een ingewikkelde gebruiksaanwijzing. Ze kunnen geen goed contact met hem krijgen. Dit zorgt ook voor strubbelingen in hun relatie. Onbegrip en frustraties steken de kop op en Luuk en Sandy zijn het steeds vaker oneens. Als ze dan toch besluiten om Ravi te laten onderzoeken krijgt hij officieel de diagnose autisme. Om even wat tijd samen te hebben besluiten ze als gezin op vakantie te gaan naar Cyprus. Daar willen ze even bij tanken en hopen Luuk en Sandy elkaar weer terug te kunnen vinden in de liefde. Maar als ze op het strand in Cyprus zijn gebeurt er iets bijzonders. Er loopt een grote witte straathond over het strand en deze loopt op Ravi af. En wat normaal nooit gebeurt, gebeurt nu wel. Ravi maakt contact. Sandy wil alles op alles zetten om de grote witte hond met de naam Beni mee naar Nederland te nemen. Echter daarvoor moeten Luuk, Sandy en Ravi eerst elkaar weer terug vinden en moet de hond weer gevonden worden op het eiland…

Mijn mening

Bij ‘Een vleugje Londen‘, het vorige boek van Gaby, had ik als opmerking dat ik het hoofdpersonage Tomas wat minder vond. Hij werd neergezet als persoon met autisme maar dit haalde ik destijds niet echt uit het verhaal. Zij gaf destijds al aan dat ze wellicht ooit een verhaal ging schrijven waar ze meer de focus op het autisme zou leggen en dit boek is er nu. Sneller dan ik verwacht had. En dit is echt weer een ‘Gaby-boek’. Tot nog toe vond ik ‘Hou me vast zoals ik was‘ het mooiste boek wat ze tot nog toe geschreven had, vooral ook door de persoonlijke touch aan dat verhaal. Maar ik denk dat ze met ‘Bij jou ben ik echt’ dit verhaal heeft geëvenaard of wellicht zelfs overtroffen. Ze heeft duidelijk aandacht besteed aan het inlezen over autisme. Hierdoor heeft ze geloofwaardige personages neergezet. Dat wat ik persoonlijk miste bij ‘Een vleugje Londen’ heeft ze in dit boek meer dan goed gemaakt.

Het verhaal is verteld vanuit Sandy. Ook lezen we soms kleine fragmentjes voorafgaand aan een hoofdstuk. Dit zijn de gedachten van Ravi en hierdoor heb ik tijdens het lezen het gevoel alsof ik een beetje in het hoofd kan kijken van Ravi en dat zorgt ervoor dat je meteen het gevoel hebt alsof je Ravi een beetje kent. Sandy heeft haar hele leven in het belang gesteld van Ravi en haar man Luuk heeft daar soms moeite mee, aangezien hij vaak het gevoel heeft dat hij zijn maatje is kwijtgeraakt.

Het verhaal geeft, voor mijn gevoel, een realistisch beeld, hoe je als ouder kunt worstelen met de uitdagingen als een kind anders is en je niet goed weet hoe je contact kunt krijgen met je kind. Gaby laat duidelijk zien hoe de ouders vertwijfeld raken of ze het wel goed doen en wat ze kunnen doen om het voor Ravi makkelijker te maken. Als ze tijdens hun vakantie een witte zwerfhond tegen komen zien ze opeens een heel andere Ravi. Hij maakt contact. Deze hond zorgt niet alleen voor een ommekeer in Ravi, maar ook in de relatie tussen Sandy en Luuk.

Het is een verhaal waar de personages menselijk blijven en niet alleen positieve karaktereigenschappen hebben. Dit vind ik altijd fijn aan de personages van Gaby. De personages hebben ook altijd minder leuke eigenschappen die ieder gewoon mens ook heeft, maar die in boeken toch regelmatig vergeten worden. Zoals bijvoorbeeld het gevoel wat Sandy toch heeft als ze een gezin op een terras ziet zitten zonder uitdagingen zoals zij met Ravi hebben. Dat zij dan soms denkt dat ze dit ook wel eens zou willen. Dit is voor mijn gevoel een vrij normale gedachte maar vaak wordt dit niet benoemd omdat dit ook negatief uitgelegd kan worden. Terwijl dit juist heel menselijk is.

Wil je een roman met diepgang lezen, dan kan ik dit boek zeer zeker aanraden en zul je een aantal hele fijne leesuurtjes hebben.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit verhaal? Lees dan het inkijkexemplaar op bol.com.

Ik lees Nederlands Challenge

Dit is het elfde boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Blogtour

Bij dit boek mogen we mee doen aan de blogtour. Er zullen naast onze recensie ook nog een aantal andere bloggers aandacht aan dit boek geven. Neem zeker ook eens een kijkje op hun website om hun mening te lezen over dit boek.

Gegevens van dit boek:
Titel: Bij jou ben ik echt
Auteur: Gaby Rasters
Uitgever: VBK uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s e-book: 281
Verteller luisterboek: Willemijn de Vries
Duur luisterboek: 07:21:00
ISBN paperback: 9789032520328
ISBN e-book: 9789032520250
ISBN luisterboek: 9789032520311
Prijs paperback: € 17,50
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en te beluisteren bij Storytel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge