Franziska Weissenbacher – Allemaal hoeren

We ontvingen van uitgeverij LetterRijn een persmail over het boek ‘Allemaal hoeren’ geschreven door Franziska Weissenbacher. Aangezien ik erg genoten heb van ‘Graf 521’ van haar hand hoefde ik niet lang na te denken. Ik wilde dit vervolg hierop zeer zeker ook lezen. Dus op de persmail positief geantwoord en rond de verschijningsdatum viel er dan ook een recensie-exemplaar op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij LetterRijn uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Een ontspannen dag in de tuin komt tot een abrupt einde, wanneer rechercheurs Hans Dijkma en Laura Mandemaker naar een plaats delict worden geroepen. Een jonge vrouw is vermoord in een nabijgelegen natuurgebied. Al snel volgen er meer moorden. Wie is deze seriemoordenaar die een merkteken achterlaat op de doden? Wat hebben de slachtoffers met elkaar gemeen? De rechercheurs storten zich op het onderzoek, dat wordt bemoeilijkt als er informatie wordt gelekt en er sprake blijkt te zijn van belangenverstrengeling. De spanning loopt op, zowel in de privésfeer als op het politiebureau. Slaagt het team erin de dader te stoppen?

De cover

Op de cover zie je het gezicht van een jonge dode vrouw. Ze ligt in folie. Het is een zonnige dag, want de zon schijnt op haar gezicht. Iets boven het gezicht staat in grote rode letters de titel ‘Allemaal hoeren’. De titel alleen al maakt me nieuwsgierig, deze vind ik echt goed uitgekozen. Dit boek zou ik zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

‘Zout op de friet?’ Het is een vraag die Franziska Weissenbacher al honderden keren heeft gesteld. Ze is allround medewerkster in een frietzaak/automatiek. In haar vrije tijd schrijft ze misdaadverhalen. Ze is getrouwd, moeder van twee dochters, en oma van een groeiend aantal kleinkinderen.

Het verhaal

Hans Dijkma en Laura Mandemaker zijn partner in het leven, maar ook op het werk. Als er een jonge vrouw dood wordt gevonden, wordt de ontspannen dag van Hans en Laura abrupt onderbroken. Ze spoeden zich naar de plaats delict. Al snel volgen er meer moorden. De seriemoordenaar laat een merkteken op de doden achter. De rechercheurs storten zich op het onderzoek, maar op een bepaald moment wordt duidelijk dat er informatie gelekt is. Wie heeft de informatie gelekt? De spanning loopt op het werk op, maar ook in de privésfeer wordt de spanning steeds tastbaarder. Kunnen ze de moordenaar stoppen?

Mijn mening

Dit is het tweede boek wat ik van Franziska Weissenbacher lees en haar vorige boek ‘Graf 521‘ las ik met veel plezier. Ik had destijds wel wat opmerkingen en ik moet zeggen dat ik deze opmerkingen nu helemaal niet meer heb. Dus ze heeft of de opmerkingen ter harte genomen, of het is gewoon toevallig, dat weet ik natuurlijk niet, maar het was nog prettiger lezen deze keer.

De proloog maakt meteen nieuwsgierig. Wat is hier gebeurd en wie is de vrouw die in het gras ligt? En wie vertelt er zo liefdevol over deze vrouw? Dat betekent snel de pagina omslaan om verder te lezen. Daarna ontmoeten we meteen Hans en Laura weer, die op dat moment genieten in de tuin en aan het mijmeren zijn over het huis. Totdat Laura een telefoontje krijgt dat er een lijk gevonden is. Daar ging hun rustige waakdienst. Ik merk dat ik meteen weer in het verhaal zit. Ondanks dat het toch al een dik jaar geleden is dat ik ‘Graf 521’ gelezen heb, merk ik dat ik de personages direct weer herken en het voelt meteen vertrouwd. Dat vind ik altijd prettig bij een serie.

De personages van Hans en Laura zijn het diepst uitgewerkt en deze leer je ieder deel weer beter kennen, en wat ik erg prettig vind, is dat ze niet zo’n perfecte personages zijn. Laura durft haar irritatie gewoon te uiten en hierdoor staat ze niet op zo’n goede voet met de hoofdinspecteur,maar hierdoor komen de personages wel juist levensecht over. Dit vind ik echt goed gedaan. Ook andere terugkomende personages leer je steeds beter kennen en de verhoudingen tussen de verschillende personages wordt steeds duidelijker. Echter het boek is ook goed losstaand te lezen, de voorgaande gebeurtenissen worden soms kort aangestipt, maar krijgen dan voldoende aandacht, dat, mocht je het voorgaande deel niet gelezen hebben, je het wel begrijpt. En hierbij heeft Weissenbacher deze stukjes zo omschreven dat het niet langdradig wordt, voor degene die de voorgaande delen wel gelezen heeft.

Er komen enkele plotwendingen voor die ik niet meteen zag aankomen, en dat vind ik leuk, wel had ik op een bepaald moment door wie de dader was, en dat bleek ook zo te zijn. Dit deed voor mij echter geen afbreuk aan het verhaal, omdat dit nog spannend genoeg bleef en er voldoende ingegaan werd, op het waarom het gedaan is.

Je merkt duidelijk de groei die Weissenbacher maakt tijdens het schrijven en ik kan dan ook niet wachten op het volgend deel in deze serie. En Weissenbacher zei dat ze het eerste hoofdstuk alweer op papier had staan… Dus ik kijk er zeker weer naar uit.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Allemaal-hoeren

Gegevens van dit boek:
Titel: Allemaal hoeren
Serie: Hans Dijkma & Laura Mandemaker
Auteur: Franziska Weissenbacher
Uitgever: LetterRijn
Aantal pagina’s paperback: 260
Aantal pagina’s e-book: 243
ISBN paperback: 9789493192409
ISBN e-book: 9789493192423
Prijs paperback: € 19,00
Prijs e-book: € 6,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge