Frans Douw – Het zijn mensen

Online kwamen wij dit boek tegen en aangezien wij graag non-fictie lezen was mijn interesse gewekt. Wij hebben veel verhalen van, en over, criminelen gelezen, maar eigenlijk nog nooit iets van, en over, een gevangenisdirecteur. Nadat wij de uitgeverij een mailtje hadden gestuurd ontvingen wij niet veel later een recensie-exemplaar in onze digitale brievenbus. Hier willen wij Atlas Contact natuurlijk hartelijk voor bedankt.

Informatie die online te lezen is over dit boek: ‘Het zijn mensen’ is het verhaal van Frans Douw over het gevangeniswezen. Een gevangenis is een omgeving waarin ongelijkheid, angst en onderdrukking een grote rol spelen. Eigenlijk staat de gevangenis voor alles wat voormalig gevangenisdirecteur Frans Douw haat. En precies dat maakte hem tot een gedreven mensen-directeur. Douw ging eind 2015 met pensioen na een lange carrière die volledig in het teken heeft gestaan van wat hij ‘menswaardige detentie’ noemt: gedetineerden verdienen veel meer vertrouwen en autonomie dan ze doorgaans in een gevangenis krijgen. Dat helpt om de schade van detentie te beperken, maar ook kunnen ze zich zo beter voorbereiden op hun terugkeer in de maatschappij. Openhartig en met vaardige pen beschrijft hij in ‘Het zijn mensen’ zijn loopbaan in verschillende Nederlandse gevangenissen en klinieken en neemt hij zijn lezers mee naar een wereld die voor de meesten van ons gesloten blijft. Hij maakt invoelbaar wat in de krant of bij de politiek vaak onzichtbaar blijft: gevangenen zijn eerst en vooral mensen met recht op herstel en terugkeer.

De cover

De cover is opgedeeld in twee gedeeltes. Op het bovenste gedeelte is een foto te zien die vanuit een cel gemaakt is, met zicht op een binnenplaats. Op het onderste gedeelte staat de naam van de auteur, de titel van het boek en de uitgeverij. De ondertitel ‘Het verhaal van een gevangenisdirecteur’, die er ook staat, triggert mij om de korte inhoud te gaan lezen. De cover past goed bij het verhaal.

De auteur

Frans Douw (1955) werkte in verschillende gevangenissen en inrichtingen, waaronder het Pieter Baan Centrum. Tot eind 2015 was hij directeur van de Penitentiaire Inrichting Heerhugowaard. Nog steeds zet Douw zich in binnen- en buitenland in voor menswaardige detentie. Over zijn ervaringen als gevangenisdirecteur verschijnt in 2021 ‘Het zijn mensen’.

Mijn mening

Aangezien wij hier thuis geïnteresseerd zijn in alles wat met de bestrijding van de misdaad te maken heeft was ik ook erg benieuwd naar het verhaal van Frans Douw. Want hoe is het om gevangenisdirecteur te zijn?

In de proloog wordt al direct duidelijk dat Douw een echt mensenmens is en ook respect heeft voor de gedetineerde. Hij behandelt ze als gelijkwaardige mensen. Hierdoor krijgt hij zelf ook veel respect terug van de gedetineerde. Ook lezen we dat Frans veel te vinden is tussen de gedetineerden en altijd de mens wil blijven zien en niet de misdaad. Hij staat altijd klaar om naar iemand te luisteren. Hij is niet de directeur, maar zal zich altijd als medemens en gelijke ten opzichte van de gevangene gedragen. Dit vind ik erg bijzonder en mooi om te lezen.

In ‘Het zijn mensen’ neemt Frans ons mee door zijn leven. Hoe was hij vroeger als kind? En hoe is hij aan het hoofd van een gevangenis gekomen. Tussen zijn verhaal door, kunnen we ook lezen wat er allemaal veranderd is, in het Nederlandse rechtssysteem. En persoonlijk ben ik van mening dat Frans er zeker voor gezorgd heeft dat het dragelijker is geworden in de Nederlandse gevangenissen, want de gevangen, ‘Het zijn mensen’.

Ik heb dit boek met veel interesse gelezen. Frans neemt je echt aan de hand mee, en dat is altijd prettig. De hoofdstukken zijn wel iets aan de lange kant en hierdoor had ik niet zoiets van ‘Ik lees nog even snel een hoofdstukje’, maar dit is bij dit verhaal geen probleem, aangezien het verhaal boeiend is.

Ben jij benieuwd hoe het er achter de Nederlandse gevangenismuren aan toe gaat? Of ben jij gewoon benieuwd naar het verhaal van een gevangenisdirecteur? Dan is dit zeker een boek dat je moet lezen!

Leesfragment

Ben jij nieuwsgierig naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Het zijn mensen
Ondertitel: het verhaal van een gevangenisdirecteur
Auteur: Frans Douw
Uitgever: Atlas Contact
Aantal pagina’s paperback: 240
Aantal pagina’s e-book: 173
Verteller luisterboek: Ad Knippels
Duur luisterboek: 07:10:30
ISBN paperback: 9789045042404
ISBN e-book: 9789045042411
ISBN luisterboek: 9789045043579
Prijs paperback: € 21,99
Prijs e-book: € 12,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow of te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge