Francien Regelink – Francien, laat je tieten nog eens zien


Ik was afgelopen week met Bryan even in de nieuwe bibliotheek in Kerkrade en tja… eigenlijk gingen we alleen maar even de nieuwe bibliotheek bekijken, maar als er dan zoveel boeken staan, dan is de verleiding toch wel heel groot om ook tussen die boeken te kijken. Ik zag hier een aantal waargebeurde boeken staan en dat trekt altijd wel mijn aandacht… Dus ik was verkocht en moest het boek “Francien, laat je tieten nog eens zien” mee naar huis nemen.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het donker van de fietsenkelder maakt dat ik even moet wennen aan het daglicht. Die zin heb ik vast niet goed verstaan. Ik zoek naar de stem die er bij hoort. Ik weiger te geloven dat het echt zo is. De jongens staan daar, wijzen naar me. Lachen me keihard uit. Weer dat irritante gelach. Ik voel me verraden. In mijn hoofd gaat het licht uit. Ik stap op mijn fiets en rijd keihard weg.
Francien Regelink maakte toen ze 15 jaar oud was een screenshot van haar borsten en stuurde die aan de coolste jongen van de school. Ze deed dat in de veronderstelling dat hij ‘for your eyes only’ was. Daar dacht hij anders over. Want enige tijd later hingen er kopieën door de hele school.
Regelmatig verschijnen er berichten over ‘sexting’ in het nieuws. Door WhatsApp en social media als Instagram en Snapchat gaat de verspreiding van dit soort foto’s nu met één klik veel sneller en verder – en zijn de gevolgen veel ingrijpender.
Met Francien laat je tieten nog eens zien vertelt Francien haar verhaal met kracht en humor, ook om jongeren van nu bewust maken van de gevolgen. De manier waarop zij deze negatieve ervaring uiteindelijk, met vallen en opstaan, in haar voordeel heeft laten werken is overweldigend en indrukwekkend.

De cover

Op de cover zien we een jonge vrouw, die een beetje verstoord, in de camera kijkt. Ik neem aan dat dit Francien is. En deze foto geeft mij het gevoel dat ze druk doende is en dat de fotograaf haar riep en dat ze hierop op keek en er onverwachts een foto gemaakt is. De cover in combinatie met de korte inhoud hebben er voor gezorgd dat ik interesse kreeg voor het boek en het boek meegenomen heb uit de bieb.

De auteur

Francien Regelink (1986) wordt op haar vijftiende slachtoffer van sexting. Deze nare ervaring verwerkt ze door veel hard te lopen en uiteindelijk start ze het hardloopblog girlslove2run. Naar aanleiding van een breed uitgemeten sextingschandaal in de media in 2014 besluit Francien Regelink een boek te schrijven over haar eigen ervaringen. Regelink wil met haar boek andere meisjes (en jongens) die zoiets overkomt vertellen dat het weer goed komt; de ondertitel van haar boek luidt: ‘hoe sexting een leven kan breken – en maken’. Regelink is betrokken bij een campagne om jongeren te waarschuwen voor de gevolgen van sexting; ze spreekt daar ook over op scholen.

Het verhaal

Francien wordt als ze vijftien is, verliefd op de populairste jongen van de klas, Kai. Kai en Francien hebben veel contact en na een tijdje chatten ze ook veel met elkaar via MSN en worden de gesprekken ook intiemer. Ze durven elkaar steeds meer te vragen. Francien voelt zich veilig en is verliefd. Als Kai vraagt of hij haar borsten ma zien, ziet ze dat in eerste instantie niet zitten. Maar als hij het nog eens vraagt, denkt ze niet na over de gevolgen en maakt ze een foto. Misschien wil Kai dan wel verkering met haar? Maar dan blijkt dat Kai de foto van haar bovenlijf niet voor zichzelf gehouden heeft. Hij deelt de foto met de hele school: uitgeprinte foto’s hangen aan de muren van de school. Ondanks dat ze niet herkenbaar op de foto staat, lijkt iedereen te weten dat het haar borsten zijn. Iedereen roept haar na: “Francien, laat je tieten nog eens zien!”. Francien is hot nieuws op haar school. Waar is ze in terecht gekomen? En wat gebeurt er als haar ouders hierachter komen?

Mijn mening

Het boek is eenvoudig geschreven, maar ik had soms moeite om mijn aandacht er bij te houden. Het verhaal is soms wat onsamenhangend geschreven, vooral wat betreft de jeugdherinneringen. Het boek is bedoeld als educatief boek, om jongeren te waarschuwen om na te denken voor ze intieme foto’s doorsturen naar anderen. Echter dit stukje mis ik een beetje in het boek. Ondanks dat Francien dit meegemaakt heeft en er gelukkig geen betuttelend toontje in het boek is, vind ik er echter ook geen educatieve toon in. Want zoals de ondertitel al zegt “hoe sexting een leven kan breken – en maken” en ik heb het idee dat in dit boek vooral de focus ligt op “een leven maken”. Want eigenlijk wordt in dit boek vooral verteld hoe succesvol Francien geworden is, ondanks haar borstenfoto op vijftienjarige leeftijd. Ondanks dat er wel aangetipt wordt dat ze zich rot voelde toen ze als vijftienjarige haar borsten op foto’s tegenkwam op school lees je eigenlijk nergens in het boek wat dit echt emotioneel met haar doet. Dit is naar mijn gevoel een gemiste kans, en hier had, om het boek vooral ook een educatief boek te laten zijn, meer aandacht aan besteed mogen worden. Het is ontzettend fijn dat Francien ondanks het gebeuren op zo’n moeilijke leeftijd zich hier toch redelijk goed overheen heeft kunnen zetten en haar leven en carrière zonder problemen van de grond zijn gekomen. Echter, ik denk, vooral in de huidige tijd, waarbij foto’s ook op pornosites terecht komen en het dus een veel grotere impact heeft op iemand, zal dit verhaal een beetje rooskleurig overkomen. Ik denk dat het boek zijn doel een beetje misloopt. Door de tekst op de achterflap had ik het idee dat het boek echt over sexting zou gaan en handvatten zou bieden. Als de tekst op de achterflap anders was geweest, was ik het boek met andere verwachtingen gaan lezen en zou ik beslist een stuk enthousiaster zijn geweest.

Inkijkexemplaar

Ben je na het lezen van mijn recensie, nieuwsgierig geworden naar het boek? Hieronder vind je een gratis leesfragment.

Gegevens van dit boek:
Titel: Francien, laat je tieten nog eens zien
Auteur: Francien Regelink
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Aantal pagina’s paperback: 192
Aantal pagina’s E-book: 179
ISBN paperback: 9789021561813
ISBN E-book: 9789021561820
Prijs E-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge