Frances Liardet – Denk aan mij

In de aanbiedingsfolder van uitgeverij Nieuw Amsterdam zagen we een boek staan, waarbij de cover mij meteen aansprak. Nadat ik de korte inhoud gelezen had, was ik meteen enthousiast en wist ik dit boek wilde ik lezen. Na een mailtje naar de uitgever, viel het boek rond de verschijningsdatum in onze brievenbus. Hier willen we uitgeverij Nieuw Amsterdam uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: 1942, Egypte. In een schuilkelder in Alexandrië grijpen Yvette en James voor het eerst elkaars hand vast als boven hun hoofd een bombardement losbarst. James, een Britse gevechtspiloot, weet Yvette na de oorlog weer te vinden en hun liefde houdt stand. Als kersvers echtpaar vertrekken ze naar Engeland, waar een tragische gebeurtenis hun huwelijk in gevaar brengt.

1974, Engeland. Tien jaar na de dood van zijn vrouw solliciteert James in een opwelling op een nieuwe baan in het dorpje Upton. Daar vindt hij op een dag een sjaal die hem vreemd bekend voorkomt. Zijn verleden is blijkbaar nog niet klaar met hem. Als hij dan ook nog op Yvettes dagboeken stuit, komt zijn hele leven in een ander daglicht te staan.

De cover

Op de cover staan een man en een vrouw innig omarmd, alsof ze afscheid van elkaar moeten nemen. Ik stel me voor dat dit Yvette en James zijn. De titel staat groot hier over heen. Door de titel ‘Denk aan mij’ wordt het gevoel van afscheid nemen voor mij nog versterkt en ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Frances Liardet is romanschrijver en vertaler van Arabische literatuur. Ze woont in Sommerset, Engeland met haar gezin. Net als haar vorige roman, ‘We moeten dapper zijn’, is ‘Denk aan mij’ een New York Times-bestseller.

Het verhaal

Yvette en James leren elkaar kennen in Alexandrië, Egypte, tijdens de tweede Wereldoorlog. Ze houden voor de eerste keer elkaars hand vast in een schuilkelder als er boven hun hoofd een bombardement losbarst. James is een Britse gevechtspiloot en na de oorlog weet hij Yvette weer terug te vinden en hun liefde blijkt nog te bestaan. Ze trouwen en als kersvers echtpaar verlaten ze Alexandrië om in Engeland hun geluk te beproeven.

Tien jaar na de dood van zijn vrouw Yvette, besluit James spontaan te verhuizen naar Upton nadat hij hier een nieuwe baan aangenomen heeft. Als hij hier op een dag een sjaal vindt, die verdacht veel lijkt op een sjaal die zijn vrouw ooit gehad heeft, vraagt hij zich af wat dit te betekenen heeft. Hun zoon Tom vindt op een dag de dagboeken van Yvette en als James deze gaat lezen, zet dit zijn hele leven op de kop.

Mijn mening

Dit was voor mij de eerste kennismaking met de boeken van Frances Liardet. Ik had wel al veel positieve geluiden over ‘We moeten dapper zijn’ gehoord, dus dit maakte mij extra nieuwsgierig naar dit nieuwe boek van haar hand.

Het boek begint met een proloog. James is in Tunesië gelegerd en vertelt hoe zijn gevechtsvliegtuig uit ziet en dat hij altijd bidt voor hij opstijgt en waarom hij dit doet. Hieruit blijkt duidelijk dat James verliefd is op Yvette. Hierna maken we een sprong in de tijd en zijn we in 1974 in Engeland aanbelandt, waar James bij de diaken op gesprek is omdat hij graag pastoor wil worden in een andere parochie.

Deze sprongen in tijd tekenen het boek een beetje, want deze zul je regelmatig tegenkomen en ondanks dat ik dit in veel boeken fijn vind, vind ik het hier een nadeel. De auteur heeft er voor gekozen om erg vaak in tijd te switchen, maar ook van vertelpersoon te wisselen. Hierdoor moet je erg goed je aandacht bij het verhaal houden, anders ben je op een bepaald moment de draad van het verhaal kwijt en moet je terug bladeren. Ik had dan ook regelmatig de gedachte ‘Wat ben ik in Godsnaam aan het lezen?’. En dit is jammer, want ik had hoge verwachtingen van dit boek. De personages wisten mij niet echt te raken en ik kreeg geen band met ze. Ze bleven voor mijn gevoel erg oppervlakkig. Zo komt James, via de dagboeken van Yvette ergens achter, er wordt wel gezegd dat hij woedend is, maar je voelt het niet onder het lezen. Maar ook zijn zoon Tom is op een bepaald moment kwaad op James, maar als ze elkaar dan weer zien wordt het niet echt duidelijk dat het uitgepraat wordt. Het blijft allemaal aan de oppervlakte en gaat nergens de diepte in. En vooral met de thema’s die in dit boek besproken worden zoals, de geheimen waar James achter komt, het verdriet om een doodgeboren kind, de ziekte waar Yvette aan gestorven is. Al deze thema’s worden wel aangestipt, maar blijven daarna een beetje in de lucht hangen. Daar had naar mijn gevoel meer uitgehaald kunnen worden.

De achterflap gaf mij het gevoel dat ik een bijzonder verhaal zou gaan lezen, maar eenmaal aan het lezen, merkte ik dat dit gevoel al snel verdween en ik aan het worstelen was met het verhaal. De schrijfstijl is wat oudbollig, en door dat Liardet regelmatig switcht in tijd en persoon, moest ik echt mijn best doen om de aandacht bij het verhaal te houden. Dit lukte mij jammer genoeg niet zo goed. Naar het einde toe werd het verhaal naar mijn gevoel wel beter, maar dat was voor mij te laat. Ik had toen al zoveel met de personages geworsteld dat ik het helaas niet meer met plezier kon lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Denk aan mij
Auteur: Frances Liardet
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Vertaald door: Mariella Duindam
Aantal pagina’s paperback: 368
Aantal pagina’s e-book: 345
ISBN paperback: 9789046829370
ISBN e-book: 9789046829387
Prijs paperback: € 24,99
Prijs e-book: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge