Fleur Besters – Gegijzeld door een psychopaat

Ik was afgelopen week eindelijk weer eens in de bibliotheek samen met Bryan en na even wat rondgekeken te hebben wees Bryan me het boek “Gegijzeld door een psychopaat” aan. Misschien dat dat een boek voor mij was. Ik lees namelijk graag non-fictie. Dus even gaan lezen wat op de achterflap stond… En ja deze ging zeker weten mee.

Informatie die te lezen is op de achterflap: Zes uur lang op uiterst gewelddadige wijze verkracht worden in je eigen slaapkamer. Hoe beïnvloedt dat je leven? Wies de Win overleeft die aanval in 1988, maar haar leven wordt sindsdien gekenmerkt door angst. Dader Peter H. blijkt niet alleen een
pathologische leugenaar en agressieve psychopaat, maar hij weet tijdens zijn gevangenschap bovendien keer op keer te ontsnappen. Toch wordt de tbs’er in 2001 vrijgelaten. Die beslissing blijkt vijf jaar later fatale gevolgen te hebben. De vijftienjarige
Melanie Sijbers wordt bijna 20 jaar na de afschuwelijke verkrachting van Wies de Win, gekidnapt, verkracht en vermoord. De dader is de stiefvader van haar beste vriendin.
Hij heet Peter H. Gegijzeld door een psychopaat geeft een confronterende kijk in een wereld waar anderen hopelijk nooit kennis mee hoeven te maken. Journaliste Fleur Besters zocht uit hoe ex-tbs’er Peter H. tot zijn daden kon komen en vroeg de verantwoordelijke instanties om uitleg. Het relaas van Wies de Win maakt pijnlijk duidelijk welke gevolgen ambtelijke beslissingen in de harde praktijk voor een slachtoffer hebben. 

Wies de Win overleeft de uitermate gewelddadige verkrachting en overval in haar eigen woning of beter gezegd in haar eigen slaapkamer. Ze wordt zes uur lang op brute wijze verkracht. Hoe wordt haar leven hierdoor beïnvloed? Haar leven bestaat hierna alleen nog maar uit angst. De dader Peter H. is een volleerde leugenaar en agressieve psychopaat. Daarnaast weet hij keer op keer uit zijn gevangenschap te ontsnappen. Daarbij blijkt dat hij steeds terug keert naar zijn oude slachtoffers.
In 2001 wordt Peter H. vrijgelaten, ondanks dat justitie en de Van Mesdagkliniek, waar Peter H. opgenomen is, er op tegen is. Dit heeft in 2006 fatale gevolgen voor Melanie Sijbers.
Melanie Sijbers wordt in 2006, bijna 20 jaar na de afschuwelijke verkrachting van Wies de Win gekidnapt, verkracht en vermoord. De dader is de stiefvader van haar beste vriendin. Peter H.
Gegijzeld door een psychopaat geeft je een kijkje in een wereld van een slachtoffer. Een wereld waar velen hopelijk geen kennis mee hoeven te maken. Fleur Besters, misdaadverslaggeefster bij het Eindhovens Dagblad, zocht uit hoe ex-tbs’er Peter H. tot zijn daden kon komen en vroeg de verantwoordelijke instanties om uitleg. Het verhaal van Wies de Win maakt pijnlijk duidelijk dat een slachtoffer altijd de gevolgen draagt van een ambtelijke beslissing. Daarbij wordt pijnlijk duidelijk dat er voor de dader heel veel geregeld wordt, maar dat de slachtoffers in de kou blijven staan.

Dit boek is natuurlijk al een ouder boek. Het boek is geschreven is 2009. Destijds hadden slachtoffers nog geen stem in een rechtszaak. Dat is tegenwoordig gelukkig wel anders. Slachtoffers mogen tegenwoordig ook hun zegje doen. Echter het is vooral schrijnend om te zien, dat een dader heel erg beschermd wordt door de staat. Als Wies voor haar gemoedsrust wilt weten waar Peter H. verblijft krijgt ze nee te horen. Als Wies op het moment dat ze hulp nodig heeft, na de moord op Melanie, krijgt ze ook te horen dat haar zaak verjaard is en dat Slachtofferhulp niks voor haar kan betekenen. Dat is, denk ik, tegenwoordig nog steeds het geval. En dat is erg vind ik. Een slachtoffer heeft levenslang. Er zullen altijd momenten zijn dat ze aan de daad herinnert worden. De dader krijgt heel veel hulp en mag duizenden euro’s kosten. Dit contrast is schrijnend vind ik. Ik denk dat dit boek nog altijd redelijk actueel is, al zijn bepaalde dingen gelukkig ondertussen wel geregeld.
Dit boek heb ik echt in een ruk uitgelezen. Fleur heeft de feiten zo weergegeven dat je een duidelijke inkijk krijgt wat de gevolgen zijn voor een slachtoffer.

Gegevens van dit boek:
Titel: Gegijzeld door een psychopaat
Auteur: Fleur Besters
Uitgever: De boekenmakers
Aantal pagina’s paperback: 160
ISBN paperback: 9789077740422

Dit boek is o.a. als tweedehands boek verkrijgbaar bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge