Femke Krijger – De evenwichtskunstenaar + Winactie

We ontvingen een persmail over het boek ‘De evenwichtskunstenaar’. Nadat ik gelezen had waar het boek over ging, was mijn interesse gewekt. Na een mailtje terug gestuurd te hebben naar de uitgever, ontvingen we het boek rond de verschijningsdatum. Hier willen we uitgeverij Ten Have uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Femke Krijger heeft het syndroom van Usher. Door deze progressieve ziekte verliest ze langzaam haar zicht en gehoor – en daarmee haar leven als jurist, echtgenote en moeder. Beeldend, eerlijk en met humor beschrijft Krijger het proces van rouw en revalidatie.

Maar er is niet alleen verlies. Door haar beperkingen onder ogen te zien, realiseert ze zich dat waarnemen zoveel meer is dan zien en horen. Ze ontdekt een manier van waarnemen waarmee ze intenser verbonden is met de wereld. Dit is een belangrijk inzicht voor ons allemaal. Beperkingen hebben nooit het laatste woord; er zijn ook altijd mogelijkheden. Samen geven ze het leven vorm.

De cover

De cover is heel eenvoudig en doet mij meer aan een studieboek denken. Waarschijnlijk zou het boek mij niet zo snel opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Femke Krijger (Leiden) was jurist bij het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad. Tegenwoordig is ze werkzaam als lichaamsgericht coach/trainer, internationaal onderzoekster op het gebied van waarneming en doofblindheid, en keynote-speaker.

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar dit boek. Ik las eerder het boek ‘Niet horen niet zien niet zwijgen‘ geschreven door Joyce de Ruiter. Ook dit boek gaat over het Syndroom van Usher. En dit boek wist mij zo te raken dat ik nieuwsgierig werd toen ik las dat dit boek ook over dit syndroom ging. Want het lijkt me hoe dan ook ontzettend moeilijk als je op een bepaald moment langzaam zowel je zicht als je gehoor verliest. Dit zijn toch de eerste zintuigen waarmee je contact maakt met andere personen. Dit verliezen lijkt me op de een of andere manier toch een eenzaam leven. En dit proefde ik ook tussen de regels door bij Femke. Ze is getrouwd en heeft twee zoontjes, maar ik had toch het gevoel dat ze met haar ziekte er vaak alleen voor stond. Haar man is altijd druk met werken en zij zit hierdoor veel alleen en moet haar problemen daardoor ook alleen oplossen. Dit doet ze ook op een geweldige manier, maar toch proefde ik dat stukje ‘alleen’ tussen de regels en dat vind ik best pijnlijk. Ik heb zelf een spierziekte, maar ik mag me gelukkig prijzen met een partner die er voor me is en die me volledig begrijpt. Dit gun ik Femke ook, vooral als je je zicht en gehoor kwijt raakt denk ik dat je een steunpilaar nodig hebt die echt naast je staat en je indien nodig stuurt.

Echter daarnaast haal je uit dit boek ook heel veel meer. Femke laat heel duidelijk zien dat je ook op een andere manier balans kunt vinden in je leven. Dat er andere belangrijke zintuigen zijn, die je ook veel beter kunt ontwikkelen als je gehoor en zicht minder wordt. Je gevoel wordt anders. Je leert mensen op een andere manier aanvoelen. Dat vond ik wel erg interessant om te lezen. Ook heb ik respect dat ze ondanks de ziekte van Usher haar leven in balans heeft, misschien wel net door de ziekte van Usher. Hierdoor heeft ze veel geleerd over je lichaam in balans houden en brengen en heeft ze hier ook haar werk van gemaakt. Je merkt onder het lezen dat ze van zoekende ‘hoe moet ik mijn leven leiden met deze ziekte’ naar een sterke vrouw gegroeid is, die door deze ziekte zoveel meer kracht gekregen heeft en geleerd heeft om op een andere manier naar haar lichaam te luisteren. Ze heeft nu zelfs een eigen praktijk onder de naam ‘Levensvonk’, waarbij ze anderen leert om de kracht van het waarnemingsvermogen toe te passen in het leven. Respect voor Femke. Ik zeg zelf vaak, doordat ik ziek geworden ben, heb ik ook geleerd om van andere, kleinere, dingen te genieten. Je staat meer bewust stil bij het leven. En ik denk dat dit ook bij Femke het geval is.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek. Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-evenwichtskunstenaar

Gegevens van dit boek:
Titel: De evenwichtskunstenaar
Auteur: Femke Krijger
Uitgever: Ten Have
Aantal pagina’s paperback: 272
Aantal pagina’s e-book: 176
ISBN paperback: 9789025910655
ISBN e-book: 9789025910662
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Wij mogen één fysiek exemplaar van ‘De evenwichtskunstenaar’, geschreven door Femke Krijger, verloten. Hier willen wij Uitgeverij Ten Have natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Wat moet je hier voor doen?

  • Geef antwoord op de vraag: Hoe heet het bedrijf dat Femke Krijger nu heeft?
  • Stuur het antwoord in een mailtje naar Winacties@koukleum.nl o.v.v. ‘De evenwichtskunstenaar’ en achternaam, je adresgegevens en de eventuele extra stappen (Zie hieronder) die je gedaan hebt om extra kans te maken.

Wil je extra kans maken?

  • Like Koukleum.nl op Facebook en like en/of deel onze recensie + winactie op Facebook.
  • Volg Koukleum.nl via mail, deze mogelijkheid vind je rechts bovenin hier, op de website. (let op dat je de mail die je ontvangt bevestigt).
  • Volg Koukleum.nl op Bloglovin en save het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Twitter en like en retweet het bericht over deze recensie + winactie.
  • Volg Koukleum.nl op Instagram, like de foto over deze recensie + winactie en plaats deze foto 24 uur in je story en tag ons in het bericht.
  • Volg Koukleum.nl op LinkedIn. Geef het bericht over deze recensie + winactie een duimpje en deel het bericht.

Per woonadres 1 inzending. Meerdere inzendingen per adres worden verwijderd.

Deze winactie loopt tot en met 31 mei 2022. De maandag hierop volgend zullen we de winnaar bekend maken.

Succes.

3 thoughts on “Femke Krijger – De evenwichtskunstenaar + Winactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge