Fedor de Groot – Missoula *Blogtour*

Al een hele tijd voordat het boek verscheen, heeft Fedor ons gevraagd of we mee wilden doen aan de blogtour rondom zijn nieuwe boek. Aangezien de korte inhoud ons aansprak, wilden we hier zeker aan meedoen, en kort voor de verschijningsdatum ontvingen wij dan ook een exemplaar van Missoula in onze brievenbus. Hier willen we Fedor de Groot en Godijn Publishing hartelijk voor bedanken.

Informatie die op de achterflap van dit boek te lezen is: Britta Mahler werkt als cold case expert bij de FBI in New York. De inval waarbij ze assisteert loopt volledig mis en door het trauma dat ze daarbij oploopt, strandt haar relatie. Gedesillusioneerd keert ze terug naar haar geboorteplaats Missoula. 

Een oud-collega van het FBI-kantoor in Missoula vraagt haar de dood van een jonge vrouw te onderzoeken. De zaak kent veel overeenkomsten met een aantal moorden uit het verleden. De vraag rijst of er een seriemoordenaar actief is. 

Tijdens de bloedstollende zoektocht naar de moordenaar vindt Britta het dagboek van haar oudoom Otto Mahler. Ze duikt in zijn schimmige verleden, dat teruggaat naar het begin van de Tweede Wereldoorlog. Britta’s onderzoeken wekken de interesse van een machtige organisatie die geweld niet schuwt om haar belangen veilig te stellen. Welk plan probeert de groepering geheim te houden? 

Als haar verbroken relatie een verrassende wending neemt, moet Britta de belangrijkste beslissing van haar leven maken. 

De cover

Op de cover loopt een jonge vrouw op een bospad. Ze kijkt achter zich. Wordt ze achtervolgd? Ik ben benieuwd wie deze vrouw is en wat er aan de hand is. De cover maakt nieuwsgierig. Hij zou mij dan ook zeker opgevallen zijn in de boekhandel.

De auteur

Fedor de Groot (1967) schrijft thrillers in de geest van Clive Cussler: leerzaam, spannend en met een vleugje geschiedenis. Zijn debuutthriller ‘Sønderho’ behaalde de derde plek bij de publieksfavorieten in de VN thrillergids. De eerste druk was al na tien weken uitverkocht. In zijn tweede thriller ‘Novitsjok’ is het hoofdthema de overbevolking van de aarde. ‘Novitsjok’ stond op de shortlist voor de ThrillZone Thrilleraward 2022. Fedor woont in Den Hoorn (Zuid-Holland) met zijn vrouw en hond.

Het verhaal

Tijdens een inval door de FBI gaat van alles mis en hierdoor belandt Britta Mahler, cold case expert bij de FBI in New York, opgesloten en misbruikt in een peeskamertje in Lagos, Nigeria. Hierbij loopt ze zo’n trauma op dat haar relatie niet veel later strandt. En ze besluit terug te gaan naar haar geboorteplaats Missoula.

Een oud-collega van het FBI-kantoor in Missoula vraagt haar hulp bij de dood van een jonge vrouw. In het verleden heeft zij zelf ook in Missoula gewerkt en deze zaak kent overeenkomsten met een zaak die zij in het verleden onderzocht heeft, maar die nooit opgelost is. Zou er een seriemoordenaar actief zijn?

Ze woont tijdelijk in de B&B van haar nicht, die haar eigen huis ook aan het verbouwen is. Door toeval stuit ze op het dagboek van haar oudoom Otto Mahler. Hij blijkt een heel schimmig verleden te hebben, dat terug gaat naar het begin van de Tweede Wereldoorlog. De nieuwsgierigheid van Britta blijkt niet onopgemerkt en een machtige organisatie doet er alles aan om haar belangen veilig te stellen en is er ook niet vies van om hier geweld voor te gebruiken. Wat moet er voor de organisatie geheim blijven?

Dan blijkt haar verbroken relatie plots een verrassende wending te krijgen en moet ze de belangrijkste beslissing van haar leven maken.

Mijn mening

Ik had nog niks van Fedor de Groot gelezen, dus het is altijd spannend als je dan een boek van een auteur ter hand neemt. Hoe gaat de schrijfstijl bevallen? Hoe wordt het verhaal opgebouwd enz. Dit zijn allerlei vragen die altijd door mijn hoofd spoken als ik een boek van een voor mij nieuwe auteur ga lezen. Dit was nu ook het geval. Het was wel al een pluspunt dat bepaalde lezers, waar ik veel al dezelfde smaak mee heb, al erg enthousiast waren over de voorgaande boeken van Fedor, dus ik was al een tijdje nieuwsgierig naar zijn verhalen. Ik begon dan ook erg nieuwsgierig aan zijn nieuwste boek ‘Missoula’. Het voordeel is dan dat we mee doen aan de blogtour en ik het boek vrijwel direct na binnenkomst kon oppakken. 🙂

Het verhaal begint met een proloog in Lagos, Nigeria. Er wordt een vrouw vastgehouden en tot seks gedwongen. Ze werkt bij de FBI en kan zich vaag dingen herinneren van voor dat ze vastgehouden werd. Dit zorgt er voor dat ik meteen verder wil lezen. De proloog klinkt in ieder geval al veelbelovend. Hierna maken we een grote sprong terug in de tijd en zijn we in 1940. Het begin van de Tweede Wereldoorlog, een hoofdstuk wat een belangrijke rol in het verhaal gaat spelen. Hierna springen we naar 1993, het moment waarop Britta, (het hoofdpersonage) acht jaar oud is. Je merkt dat de eerste hoofdstukken echt bedoeld zijn ter introductie van de personages en om de verhaallijn uit te vouwen. Dit zorgt er voor dat ik als lezer meteen een goed beeld heb, en meteen midden in het verhaal zit en maar één ding wil…. Doorlezen!

Dat doe ik dan ook en zodra de verhaallijn uitgevouwen is, merk ik dat er meer vaart in het verhaal komt, en dat stopt eigenlijk ook nergens. Dit zorgt er ook voor dat ik het boek bijna niet aan de kant kon leggen. Het was dat ik toch nog even moest proberen om te slapen en enkele afspraken had, waar ik helaas absoluut niet onderuit kon, want anders had ik het boek echt in één ruk uitgelezen.

Wat Fedor erg goed doet is, ondanks dat er zoveel vaart in het verhaal zit, ook voldoende aandacht besteden aan de privélevens van de hoofdpersonages. Zo gebeurt er in het privéleven van Britta een hoop waardoor je haar beter leert kennen en zij een geloofwaardig personage blijft, ondanks de vele acties die zij uitvoert. Natuurlijk is het niet echt geloofwaardig dat een thrillerschrijfster zo makkelijk mag meewerken met de FBI en AIVD, maar dat is Fedor heel snel vergeven, doordat het verhaal zo goed geschreven is. Astrid wordt neergezet als een intelligente vrouw, die soms wat naïef kan reageren. Hier houd ik van. Dit zorgt voor een goede balans tussen Astrid en Britta.

Ook het onderwerp heeft Fedor goed over nagedacht. Ik denk in deze tijd is dit best een actueel onderwerp. De macht over willen nemen over de hele wereld, zoals Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog wilde, is beslist iets waar Trump, in de voorloop naar zijn presidentschap, van gedroomd heeft, en dat heeft Fedor op een geweldige manier ten uitvoer gebracht in dit boek. Het is een scenario waar ik niet eens gek van op zou kijken als dat bij het nieuws zou zijn. En door de starheid van instanties kan het inderdaad ook misgaan en ook dit heeft Fedor duidelijk laten zien in het verhaal, dat hoger geplaatsten vaak van de standaard dingen uit gaan en de personen uit het veld meer op hun gevoel vertrouwen en hier dus ook vaker gelijk hebben. Dit komt niet snel in een boek voor, vaak doet een rechercheur het dan zonder overleg, maar nu werd de leidinggevende er echt bij gehaald en met de neus op de feiten gedrukt, dat vond ik verfrissend.

Als je van een goede actiethriller houdt die met veel vaart geschreven is, dan kan ik alleen maar zeggen, ren naar de winkel en ga Missoula kopen. Ik weet zeker dat je hier geen spijt van gaat krijgen, maar zorg wel dat je een aantal uurtjes niks te doen hebt, want eenmaal begonnen in dit boek, kun je niet meer stoppen totdat je de laatste pagina gelezen hebt.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker het inkijkexemplaar op Bol.com.

Ik lees Nederlands Challenge

Dit is het zevende boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Blogtour

Bij dit boek mogen we mee doen aan de blogtour. Er zullen naast onze recensie ook nog een aantal andere bloggers aandacht aan dit boek geven. Neem zeker ook eens een kijkje op hun website om hun mening te lezen over dit boek.

Gegevens van dit boek:
Titel: Missoula
Auteur: Fedor de Groot
Uitgever: Godijn Publishing
Aantal pagina’s paperback: 385
Aantal pagina’s e-book: 385
ISBN paperback: 9789464640861
ISBN e-book: 9789464640878
Prijs paperback: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Libris.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge