Evi Dekker – Stormachtig Berlijn

We ontvingen een persmail van HarperCollins Holland over het boek ‘Stormachtig Berlijn’ geschreven door Evi Dekker. Bryan las haar voorgaande boek ‘Zomers Madrid‘ en was hier enthousiast over. Dus na deze persmail wisten we al snel deze wilden we ook graag lezen. Dus de persmail beantwoord en we kregen al snel een bevestiging. Rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we HarperCollins Holland dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Suzanne begint steeds meer naam te maken als grensverleggend interieurontwerpster. Haar inspiratie haalt ze uit het bruisende Berlijn, waar ze minstens eens per maand komt om indrukken op te doen. ’s Nachts gaat ze er helemaal los in de clubs, waar iedereen haar kent als Zoey.

Jarenlang weet ze haar twee levens gescheiden te houden. Totdat ze aan de bar van de Berghain, haar favoriete club, door een man bij haar echte naam wordt aangesproken. Hij blijkt akelig veel van haar te weten en maakt al snel duidelijk wat hij wil: haar bedrijf overnemen, met haar erbij. Suzanne moet vechten voor onafhankelijkheid, want deze tegenstander is meedogenloos…

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw die naar de Oberbaumbrücke kijkt. De Oberbaumbrücke kenmerkt zich door de verschillende torentjes. Hij voert over de Spree en verbindt Friedrichshain en Kreuzberg met elkaar. Onder de titel staat de quote ‘Interieurontwerpster Suzanne leidt een dubbelleven. Maar iemand weet wie zij werkelijk is…’ Deze quote maakt mij nieuwsgierig, dit in combinatie met de kleurrijke cover zou er zeker voor gezorgd hebben dat ik het boek opgepakt zou hebben in de boekhandel.

De auteur

Evi Dekker (1986) is een telg uit een vooraanstaande zakenfamilie uit het westen van het land. Omdat ze als cultureel attachee werkt op een Nederlandse ambassade in de Europese Unie, gebruikt ze een pseudoniem.

Het verhaal

Suzanne heeft een goed lopend interieur bedrijf. Ze maakt industriële ontwerpen en deze vallen erg goed in de smaak. Ze gaat minstens één keer per maand naar Berlijn om inspiratie op te doen. Als ze in Berlijn is, gebruikt ze die dagen ook, om flink los te gaan in het nachtleven en tot in de kleine uurtjes te dansen. Omdat haar leven in Berlijn zo anders is als haar leven hier, staat ze in Berlijn bekend als Zoey.

Dit gaat ook jarenlang goed, totdat opeens een man haar aanspreekt met haar echte naam in de bar van haar favoriete nachtclub. Hij blijkt niet alleen haar naam te weten, maar ongeveer alles. Hij maakt haar al snel duidelijk dat hij haar bedrijf over wil nemen, inclusief haarzelf. Suzanne weet dat ze onafhankelijk wil blijven, maar deze man schuwt geen enkel middel om gedaan te krijgen wat hij wilt. Lukt het Suzanne om haar bedrijf te behouden?

Mijn mening

‘Stormachtig Berlijn’ was voor mij de eerste kennismaking met Evi Dekker. Bryan was al enthousiast over deze auteur dus nu was het mijn beurt om een boek van haar hand te lezen. En ik kan je zeggen, ook ik ben enthousiast.

Suzanne is interieurontwerpster en haar bedrijf Indisign loopt erg goed. Ze gaat minimaal één keer per maand naar Berlijn, niet alleen om inspiratie op te doen, maar ook om te genieten van het nachtleven van Berlijn. In Berlijn gaat ze door het leven als Zoey, dus als er op een nacht iemand haar aanspreekt met Suzanne gaan haar haren meteen recht overeind staan. Dit is het begin van een kat en muisspel tussen Suzanne en haar belagers. Ze, het bedrijf Desintarch, willen hoe dan ook haar bedrijf in handen krijgen en schuwen hier geen enkele methode voor.

Wat hierbij naar mijn gevoel wel ietwat ongeloofwaardig overkwam, is dat de bedrijven waar Suzanne mee samen werkten midden in hun contract opeens niet meer komen opdagen bij de klus die ze voor Suzannes bedrijf aan het uitvoeren waren of gingen uitvoeren. Dit lijkt me ongeloofwaardig, en hierbij had ik ook het gevoel dat er snel een weg gezocht moest worden zodat er een draai aan het verhaal gegeven kon worden. Dit had wat mij betreft wel wat beter uitgewerkt mogen worden.

Echter ondanks dat dit wat ongeloofwaardig was, las het boek heel erg fijn. Evi heeft een hele fijne schrijfstijl. Ze schrijft eenvoudig en hierdoor leest het verhaal ook makkelijk. Door de filmische schrijfstijl had ik het gevoel alsof ik zelf aanwezig was op de plekken waar Suzanne was. Ik kon deze plekken echt zo voor me zien.

De hoofdpersonages zijn goed uitgewerkt. Ondanks dat het bedrijf Desintarch meteen onsympathiek overkomt, vond ik Suzanne in eerste instantie ook niet zo heel aardig. Vooral niet tegenover haar collega Niels. Ik had in eerste instantie nog niet meteen het gevoel dat ik voor team Suzanne was, ondanks dat het boek wel op deze manier geschreven is. Maar nadat er echt enkele rotte streken uitgehaald waren, en Suzanne toch opeens vriendelijk blijkt te zijn dan ik in eerste instantie dacht, kwam ik toch nog redelijk snel in team Suzanne terecht en leefde ik echt met haar mee.

Ik had wel de ontknoping niet aan zien komen en deze vond ik echt geniaal bedacht. Dit zorgde ervoor dat ik dit boek met een gigantische grijns kon dichtslaan.

Wel moet je geen thriller verwachten waarbij je continue op het puntje van je stoel zit, het is naar mijn gevoel meer een vakantiethriller in de stijl van Suzanne Vermeer en Linda van Rijn, waarbij je een heerlijke zondagmiddag relaxt onderuit gezakt van een verhaal kunt genieten. Ik kijk in ieder geval weer uit naar een vervolg van de hand van Evi Dekker.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan onderstaand leesfragment.

Stormachtig-berlijn

Gegevens van dit boek:
Titel: Stormachtig Berlijn
Auteur: Evi Dekker
Uitgever: HarperCollins Holland
Aantal pagina’s paperback: 352
Aantal pagina’s e-book: 296
Verteller luisterboek: Thirsa van Til
Duur luisterboek: 07:04:05
ISBN paperback: 9789402708974
ISBN e-book: 9789402762990
ISBN luisterboek: 9789402763294
Prijs paperback: € 15,99
Prijs e-book: € 5,99
Prijs Luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge