Evi Dekker – Last-minute Londen

De verhalen van Evi Dekker worden hier thuis altijd met veel plezier gelezen, dus toen wij zagen dat er een nieuw boek van haar hand zou verschijnen waren wij er als de kippen bij om deze aan te vragen. Toen wij dus bericht kregen dat wij een exemplaar konden verwachten waren wij natuurlijk erg blij. Wij willen HarperCollins Holland natuurlijk hartelijk bedanken voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Nora werkt als museumconservator, taxateur en autoriteit op het gebied van schilderkunst uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Voor haar werk reist ze naar Londen, de stad waar ze ooit een jaar gestudeerd heeft en waar ze nog altijd gek op is. Ze is uitgenodigd voor een meerdaags congres met de commissie van experts waar ze deel van uitmaakt. Gelukkig komt haar Duitse collega Dieter, met wie ze een friends with benefits heeft, ook.

Het relaxte reisje neemt een onverwachtse wending als er een schilderij opduikt waarvan iedereen jarenlang dacht dat het verloren was. Als dan ook nog de Zweedse kandidaat-voorzitter vergiftigd wordt, komt Nora in een wespennest terecht. Ineens lijkt vrijwel iedereen verdacht. Kan ze Dieter eigenlijk nog wel vertrouwen?

De cover

Op de voorgrond is een jonge vrouw te zien. Ze heeft bruin haar, draagt een spaghettitruitje en kijkt over haar schouder naar achteren. Op de achtergrond is onder andere de welbekende London eye te zijn. Deze verwijst natuurlijk naar de plek waar het verhaal zich afspeelt. Erg goed gekozen.

De auteur

Evi Dekker (1986) is een telg uit een vooraanstaande zakenfamilie uit het westen van het land. Omdat ze als cultureel attachee werkt op een Nederlandse ambassade in de Europese Unie, gebruikt ze een pseudoniem.

Het verhaal

Nora is geen onbekende in de kunstwereld. Ze werkt als museumconservator, taxateur en autoriteit op het gebied van schilderkunst uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Nora is verkocht aan de pracht en de praal van Londen. Ze heeft er ooit een jaar gestudeerd en als ze wordt uitgenodigd voor een meerdaags congres met de commissie van experts, waar ze deel van uitmaakt, besluit ze om af te reizen naar het mooie Londen. En ze wordt nog enthousiaster als ze hoort dat Dieter, haar Duitse collega waarmee ze een friends with benefits relatie heeft, ook naar het congres komt.

Maar het leuke reisje naar Londen neemt plotseling een andere wending als er een schilderij opduikt waarvan iedereen al jaren dacht dat het verloren was. Maar is het schilderij wel echt? Of is het een replica? Als niet veel later ook nog een Zweedse collega wordt vergiftigd, weet Nora zeker dat het niet klopt. Haar reisje veranderd plotseling in een ware rollercoaster. Want wie is er eigenlijk nog te vertrouwen?

Mijn mening

‘Last-minute Londen’ is het derde boek van auteur Evi Dekker. Eerder verschenen ‘Zomers Madrid‘ en ‘Stormachtig Berlijn‘, die wij ook namens de uitgeverij mochten recenseren. Natuurlijk waren wij ook erg nieuwsgierig naar het derde boek van haar hand.

In de proloog is te lezen hoe iemand wit poeder vermaalt en dat hij dat daarna voorzichtig in een zegelring doet. Dit roept bij mij al meteen vraagtekens op, want de vraag wie deze persoon is en waarom hij dit doet, blijft natuurlijk onbeantwoord. Dit zorgt ervoor dat ik nieuwsgierig ben en snel de bladzijde omsla om verder te lezen.

Het verhaal komt langzaam op gang. Zoals de lezer ondertussen gewend is van Dekker neemt ze altijd de tijd om dingen te omschrijven en dit is bij dit verhaal niet anders. Vooral de setting is in deze erg interessant. Persoonlijk heb ik geen kennis van de kunstwereld, maar Dekker weet de werkwijze en bijzondere dingen in dit vak haarfijn uit te leggen. Hierdoor is het verhaal niet meteen razend spannend, maar wel erg interessant.

Lange tijd bleef het onduidelijk hoe de vork nou precies in de steel zat. Maar op een bepaald moment had ik zo mijn vermoedens en die bleken uiteindelijk ook te kloppen. De hoofdstukken zijn niet al te lang en in combinatie met het interessante onderwerp weet Dekker mij geboeid te houden en kan ik het verhaal moeilijk aan de kant leggen. Voor mijn gevoel zat het onderwerp ‘moord’ in dit verhaal wat meer op de achtergrond en hierdoor is het ook een interessant boek voor de mensen die niet van zware thrillers houden. De spanning kwam voor mijn gevoel wel wat laat op gang, maar ondanks dat heb ik genoten van dit boek.

Ondertussen mag Evi Dekker zich meten met auteurs zoals Suzanne Vermeer en Linda van Rijn en is ze niet meer weg te denken uit de thrillerwereld. Ik ben benieuwd waar haar volgende boek zich af zal spelen. Dat het hier gelezen gaat worden is één ding dat zeker is, want wij zijn fan!

Leesfragment

Nieuwsgierig naar dit verhaal? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Last-minute-Londen

Gegevens van dit boek:
Titel: Last-minute Londen
Auteur: Evi Dekker
Uitgever: HarperCollins Holland
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s e-book: 264
Verteller luisterboek: Thirsa van Til
Duur luisterboek: 06:58:18
ISBN paperback: 9789402710618
ISBN e-book: 9789402766202
ISBN luisterboek: 9789402766424
Prijs paperback: € 16,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com en Bruna.
Dit boek is ook te beluisteren via Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge