Eveline Karman – Verknipt

In de aanbiedingsfolder zagen wij het nieuwe boek van Eveline Karman staan. Nadat we gelezen hadden waar het boek over ging waren we erg benieuwd naar dit boek van haar hand. We stuurden een mail naar de uitgever en korte tijd later kregen we een bevestiging. Rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Uiteraard willen we uitgeverij De Fontein hier hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Emma Doyle worstelt al jaren met de dood van haar broer Arvid, met wie ze een intense band had. Het verdriet deed haar vluchten in drank maar inmiddels is ze, met hulp van een therapeut, alweer geruime tijd clean.
De vondst van een ketting, op de plek waar haar broer zich van het leven beroofde, zet een zoektocht in gang naar wat er wérkelijk gebeurde op die noodlottige dag in de schuur achter de boerderij van haar ouders.
Het lijkt er op dat er mensen zijn die het verleden liever begraven laten. Mensen die tot het uiterste gaan om Emma ervan te weerhouden de waarheid boven tafel te krijgen.
En welke rol speelt haar vader Jonathan eigenlijk in dit verhaal…?

De cover

Op de cover staat een jonge vrouw met langs haar gezicht een kreeft. De cover vind ik goed bij het verhaal passen en ik vroeg me vooraf meteen af wat die kreeft voor betekenis had. Dus ik zou het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Eveline Karman debuteerde succesvol met de thriller Verstrikt. Ze schrijft voor diverse kranten en tijdschriften. Samen met haar partner runt ze een B&B in Frankrijk.

Het verhaal

Arvid heeft een aantal jaar geleden zelfmoord gepleegd. Zijn zus Emma Doyle worstelt hier al die jaren mee. Ze had een intense band met Arvid. Ze is jaren gevlucht in de drank om haar verdriet te vergeten, maar met behulp van een therapeut staat ze nu al geruime tijd droog.
Als ze na lange tijd in de schuur is, achter de boerderij van haar ouders, waar Arvid destijds zelfmoord gepleegd heeft, vindt ze een ketting. Wat is dit voor ketting? Emma besluit op onderzoek uit te gaan, maar er lijken mensen te zijn die willen dat Emma het onderzoek staakt en zij doen er alles aan om te voorkomen dat Emma de waarheid boven tafel krijgt.
En wat speelt haar vader Jonathan eigenlijk voor rol in dit geheel…?

Mijn mening

Het verhaal begint op het moment dat Emma Doyle in een discotheek is en in contact komt met een man die ze al snel mee naar huis neemt voor seks. Emma wordt de volgende dag ontspannen wakker. De man die ze mee naar huis genomen heeft is ’s nachts vertrokken. We komen er achter dat Emma ondertussen al 487 dagen niet meer gedronken heeft, maar hier wel nog steeds naar verlangt. En naar mijn gevoel draait het boek hier ook voornamelijk om. Emma is in behandeling bij een therapeute, die zij zelf als een vriendin beschouwt, maar waar al vrij snel merkbaar is dat het de therapeut allemaal niet zo veel interesseert en dingen zegt die niet helemaal kloppen.

Als Emma Doyle een ketting vindt op de plek waar haar broer zelfmoord pleegde, besluit ze op onderzoek te gaan, want ze heeft nooit geaccepteerd dat haar broer zichzelf van kant gemaakt heeft en daardoor heeft zij ook een drankprobleem gekregen. Ze wil nu weten wat er echt aan de hand was. Nadat ze het kettinkje gevonden heeft, laat ze flyers drukken om er achter te komen voor wie die ketting bestemd was en dan merk je al meteen dat er iets niet klopt. Haar vader Jonathan is het er niet mee eens en verwijdert de posters weer. Dit wordt vrij gelaten geaccepteerd. En dat snap ik niet. Emma Doyle wordt neergezet als een vurig persoon en als ik zo graag wilde weten wat er destijds gebeurd was, dan hield ook mijn vader mij niet tegen. Maar dit accepteert ze heel gelaten, zonder vraagtekens erbij te zetten.

Het verhaal draait naar mijn gevoel vooral over de dagen dat Emma Doyle niet gedronken heeft en de verhouding tussen haar en de therapeut. Ik vroeg me regelmatig af waar het verhaal in hemelsnaam heen moest leiden, maar aan het einde was mij dit nog niet helemaal duidelijk.

Het was voor mij al vrij snel duidelijk dat bepaalde personen niet hun ware aard lieten zien en dit bleek ook naar het einde van het boek zo te zijn. Ook was het beeld dat Emma Doyle van haar broer Arvid had niet geheel kloppend en dit werd ook al snel duidelijk, maar ook hier bleef Emma erg naïef en geloofde ze alleen haar eigen beeld. Dit zorgde er voor dat Emma voor mijn gevoel niet erg geloofwaardig neergezet is, en hierdoor moest ik me echt door het verhaal worstelen. Dit verhaal maakte mijn verwachtingen helaas niet waar.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Verknipt

Ik lees Nederlands challenge

Dit is het zeventwintigste boek van dit jaar wat ik lees voor de ‘Ik lees Nederlands Challenge 2023’. Ik wil dit jaar minimaal 50 boeken gaan lezen die oorspronkelijk in de Nederlandse taal geschreven zijn. Mijn overzicht van de gelezen boek vind je hier. Wil je ook meedoen aan deze challenge? Lees er dan hier alles over.

Gegevens van dit boek:
Titel: Verknipt
Auteur: Eveline Karman
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s paperback: 304
Aantal pagina’s e-book: 274
Verteller luisterboek: Maartje van de Wetering, Huub Dikstaal
Duur luisterboek: 10:22:00
ISBN paperback: 9789026164705
ISBN e-book: 9789026164712
ISBN luisterboek: 9789026164729
Prijs paperback: € 20,99
Prijs e-book: € 4,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge