Eva Visser – Huisje, boompje… borstkanker

Ik zag op de website van Growingstories dat er een nieuw non-fictie boek uit zou komen bij hun, wat over borstkanker ging. Nadat ik de korte inhoud gelezen had, wist ik, dit boek wil ik lezen. Na een korte mail naar de uitgever ontving ik al snel een bevestigend antwoord en het boek viel niet lang na verschijning dan ook op onze deurmat. Hier wil ik Growingstories dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: In 2018 voelt Eva een knobbel in haar borst. ‘Niets om je zorgen over te maken’, zegt haar huisarts. Logisch ook. Borstkanker krijg je toch niet als je 21 bent?

Nou, dus wel. Een jaar later wordt ontdekt dat de knobbel wel degelijk kwaadaardig is. Eva belandt in een medische en psychologische achtbaan vol onderzoeken, operaties en vragen. Kan mijn borst behouden blijven? Wat gebeurt er met mijn haar? Zal ik nog moeder kunnen worden? Maar vooral: Overleef ik dit?

‘Doodsangst. Ik ken de term natuurlijk wel, maar ik kon me er tot nu toe niks bij voorstellen. Doodsangst heeft iemand in een film die bedreigd wordt met een pistool, of iemand die met zijn blote handen aan de rand van een diep ravijn hangt. Niet een vrouw van 22 die een gewoon leven leidt, met een baan en een vriend en een familie. Maar ja, zo iemand heeft meestal ook weinig reden om bang te zijn dat ze doodgaat.

‘Huisje, boompje… borstkanker’ is geen somber verslag van het verloop van een ernstige ziekte, maar een verhaal vol moed, doorzettingsvermogen, veerkracht en humor. Met dit boek geeft Eva een boodschap aan jonge vrouwen: kanker kent geen leeftijdsgrens, dus pas op jezelf, want niemand kan dat zo goed als jij.

De cover

De cover is in roze/grijs gedrukt en dit vind ik zelf opvallend. Hierdoor valt het boek meteen op. Op de cover staat een foto van Eva, als vrolijke twintiger. Doordat het woord borstkanker dikker gedrukt is als de rest wordt hier de aandacht meteen naar toe getrokken. En ik zou het boek dan ook zeker opgepakt hebben in de boekhandel om de achterflap te gaan lezen.

De auteur

Eva is 22 als ze te horen krijgt dat ze borstkanker. Ze was bezig met de PABO en werkte in de kinderopvang. Hier is ze mee moeten stoppen om zich volledig op haar gezondheid te richten.

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar dit boek. De meesten die Koukleum al een tijdje volgen weten dat ik, Veronique, geïnteresseerd ben in de verhalen rond ziektes. Dus dit bijzondere verhaal van een jonge vrouw van 21 die borstkanker kreeg, trok natuurlijk meteen mijn aandacht. Op zo’n jonge leeftijd al borstkanker. Dat hoor je niet vaak. En dat dacht de huisarts van Eva dus ook, waardoor ze eerst nog een jaar verder gelopen heeft. Totdat Eva toch besluit nog eens terug te gaan naar de huisarts en ze bij een andere huisarts terechtkomt en deze voor alles uit te sluiten, Eva toch maar even door stuurt. Er zal wel niks aan de hand zijn. Maar de huisarts sluit het liever uit dan dat ze er straks spijt van zou hebben. En wat blijkt…. De knobbel in de borst blijkt kanker… De wereld van Eva staat op haar kop.

Eva neemt ons mee in haar ziekteproces. Ze vertelt over de onderzoeken. Wat ze prettig en minder prettig vindt, en hierdoor heb je het gevoel dat je samen met Eva op de bank zit en ze je het verhaal persoonlijk vertelt. Ook vertelt ze over de kleine lichtpuntjes die haar steeds op de been houden. Want ondanks alle onderzoeken, bestralingen en emoties blijft Eva ontzettend positief. Maar natuurlijk kan dat tijdens zo’n ziekteproces niet zo zijn dat ze altijd positief is en ook de momenten dat ze wat minder positief is en er even doorheen zit, laat ze de lezer hier getuige van zijn.

Wat mij echt opviel onder het lezen is dat het verhaal nergens dramatisch is. Eva is heel realistisch en heeft een heerlijke vorm van humor die ze ook tijdens haar ziekte niet kwijtgeraakt is. Dit zorgt er voor dat het boek nergens te zwaar is, maar gewoon luchtig te lezen is en zelfs soms moet grinniken om de dingen die Eva vertelt.

Eva laat je wel bewust worden dat iedereen borstkanker kan krijgen en dat dit geen ver van mijn bed show is voor vrouwen die nog geen 50 zijn. En ik denk dat het daardoor alleen al een heel belangrijk boek geworden is.

Gegevens van dit boek:
Titel: Huisje, boompje… borstkanker
Auteur: Eva Visser
Uitgever: GrowingStories
Aantal pagina’s hardcover: 172
ISBN hardcover: 9789493089556
Prijs paperback: € 19,90

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge