Eva Mozes Kor – De tweeling van Auschwitz

In de catalogus van uitgeverij De Fontein zagen we dat er een nieuw oorlogsboek zou verschijnen. Deze keer over de tweelingen van Mengele. Dit maakte mij nieuwsgierig en na een mailtje naar de uitgever, ontvingen we al snel een positief antwoord. En rond de verschijningsdatum vonden wij het recensie-exemplaar dan ook in onze digitale brievenbus. Hier willen we uitgeverij De Fontein hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Eva en Miriam Mozes waren tien jaar oud toen ze aankwamen in Auschwitz. Toen de nazi’s zagen dat ze een tweeling waren, werden ze onmiddellijk gescheiden van de rest van hun familie. Vanaf dat moment waren ze onderdeel van dr. Mengeles ‘verzameling’ tweelingen, en werden onderworpen aan mensonterende experimenten.
Eva en haar zus overleefden de gruwelen van het kamp, de bevrijding door de Russen en de barre tocht terug naar huis.
Dit is Eva’s verhaal.

De cover

Bij de cover moet ik meteen aan de oorlog denken. De ingang van vernietigingskamp Auschwitz staat erop met een kleine foto als inzet van een van de gevangenen. Hierdoor werd mijn aandacht ook meteen naar de cover getrokken om de korte inhoud te gaan lezen. Ik vind de cover dan ook zeker geslaagd.

De auteur

Eva Mozes Kor was een van de weinige overlevenden van Mengeles experimenten in Auschwitz. Na de oorlog zette ze zich in voor Holocaustoverlevenden wereldwijd, en voor haar mede-tweelingen in het bijzonder.

Mijn mening

Iedereen die een beetje kennis van de tweede wereldoorlog heeft, zal wel eens van ‘De engel des doods’, Dr. Mengele, gehoord hebben. Hij was de arts die allerlei experimenten deed met eeneiige tweelingen. Doordat ze zo op elkaar lijken werd het voor hem interessant om op hun allerlei testen uit te voeren. De Joden stelden voor Mengele al niet veel voor, dus of de tweelingen door de experimenten pijn zouden lijden of zouden sterven, maakte voor hem niks uit.

Het verhaal wordt vanuit Eva’s perspectief verteld en hierdoor krijg je als lezer heel goed mee, hoe zij het leven in Auschwitz ervaren heeft, maar ook hoe moedig zij was. Ondanks haar jonge leeftijd, op het moment dat ze in Auschwitz aankomt, besluit ze om te overleven. Haar vader heeft haar geleerd om door te zetten. En dit krachtige karakter zorgt ervoor dat ze vecht voor haar leven, ondanks alle gruwelijkheden die zij en haar zusje Miriam moeten doormaken. Dit is iets wat mij vaker opvalt in de boeken over de tweede wereldoorlog. Ondanks alle gruwelijkheden die de mensen aangedaan wordt in de kampen, ze blijven altijd vechten. En dit vind ik ontzettend moedig. Je leest ook in dit verhaal, Eva en Miriam worden op tienjarige leeftijd gescheiden van de rest van het gezin en moeten het alleen zien te redden, dat ze vechten om te blijven leven, ondanks alle gruwelijkheden en de onzekerheid over de rest van hun gezin.

Het verhaal alleen is al ontzettend indrukwekkend, maar dan volgt aan het einde nog het nawoord van de redacteur-uitgever en van de auteur Lisa Rojany Buccierri. Hier lees je uitgebreid hoe het verdere leven van Eva uitgezien heeft en hoe ze bereikt heeft wat ze wilde. Maar ook hoe ze geleerd heeft om mensen vergiffenis te schenken en ik denk als dit je lukt, dan ben je een bijzonder mens, en dat haal je ook uit het verhaal. Eva was als jong meisje al bijzonder, door de manier waarop ze de tijd in Auschwitz wist te doorstaan. En ondanks dat ze klein van stuk was, was ze als persoon iemand waar je niet omheen kon. Ik denk dat dit wellicht nog het mooiste is om te lezen. Dat ondanks alle gruwelijkheden die ze meegemaakt heeft en de verliezen die ze geleden heeft de Holocaust haar niet klein gekregen heeft, maar er uiteindelijk voor gezorgd heeft dat zij sterker door het leven ging.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

De-tweeling-van-Auschwitz

Gegevens van dit boek:
Titel: De tweeling van Auschwitz
Auteur: Eva Mozes Kor
Uitgever: De Fontein
Vertaald door: Els Franci-Ekeler
Aantal pagina’s paperback: 256
Aantal pagina’s e-book: 154
Verteller luisterboek: Irma Hartog, Tanneke Hartzuiker
Duur luisterboek: 4:20:27
ISBN paperback: 9789026156250
ISBN e-book: 9789026156267
ISBN luisterboek: 9789026157097
Prijs paperback: € 17,50
Prijs e-book: € 9,99
Prijs Luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge