Eva Keuris – Over het spoor

Van Uitgeverij Prometheus ontving ik het boek “Over het spoor” om er een recensie over te schrijven. Hier wil ik Uitgeverij Promeheus dan ook hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Op donderdag 21 augustus om 20.30 uur verschijnt de naam van Jordi de Wit op de politietelex. Het tienjarige jongetje is door zijn moeder als vermist opgegeven. Om 23.34 uur ziet agente Wilma de Rijk iets drijven in het riet van een vijver in het natuurgebied tussen Hilversum en Bussum, ongeveer anderhalve kilometer van de speelplaats waar Jordi voor het laatst werd gezien. De staat waarin het lichaam wordt aangetroffen maakt al snel duidelijk dat het jongetje niet uit zichzelf in het water beland is. Jordi de Wit wordt op 30 augustus begraven. Zijn hele school is aanwezig, hij is nog nooit zo populair geweest. Kort na de moord worden drie puberjongens opgepakt. Wanneer zij na hun gevangenisstraf vrijkomen, besluit ghostwriter Stella uit fascinatie voor de zaak en de dubieuze schuldtoekenning een boek te schrijven over de meest charismatische, hoogopgeleide van het stel, de enige van ‘de goede kant van het spoor’ in Hilversum: Ingmar. Voor hem en zijn reputatiegerichte familie is het de kans om zijn onschuld te bewijzen en zijn imago te verbeteren, zodat zijn toekomst er zonniger uit komt te zien. Echter, naarmate Stella en Ingmar dichter bij elkaar komen, lijkt de waarheid steeds verder weg te raken. Maar íemand moet toch weten wat daar gebeurd is, die avond? Over het spoor is een geniale psychologische thriller. Eva Keuris zet de lezer met volle overtuiging voortdurend op een ander spoor, zij verwart en vervult tot aan de laatste pagina.

Ik was erg nieuwsgierig naar dit boek. Ik had op Hebban al een sneak preview gelezen en dit maakte me nog nieuwsgieriger. De schrijfstijl van Eva Keuris leek me erg makkelijk leesbaar en toegankelijk geschreven. Dus toen ik het pdf bestand van dit boek binnen kreeg ben ik vrijwel direct gaan lezen in dit boek.

De cover laat een jongen zien in een blauwig licht. Ik stel me voor dat dit Ingmar is. Hij kijkt onverschrokken in de camera. En geeft mij het gevoel van “Wie doet me wat?” Deze cover vind ik wel bij dit boek passen. De titel “Over het spoor” wordt ook heel duidelijk in het verhaal waar de titel vandaan komt, maar vind ik persoonlijk niet geheel bij het verhaal passen.

Het verhaal begint met een, naar mijn gevoel, korte opsomming wat er gebeurt is met Jordi de Wit. Hierna springen we vrij snel over na 2015. Stella Lammers heeft een creatieve schrijfopleiding gevolgd en wil nu eindelijk wel eens haar naam onder een boek kunnen zetten, ze heeft wel verschillende boeken geschreven maar nergens staat haar naam onder. Dit is ook het moment dat de veroordeelden van de moord op Jordi de Wit vrijkomen. En Stella in contact komt met Ingmar, een van de veroordeelden. Ingmar wil een boek uitbrengen zodat hij zijn verhaal kan vertellen en zijn naam kan zuiveren. Tussen Stella en Ingmar begint er langzaam wat te bloeien, maar komt dit ten goede van het boek en de waarheid?

Het verhaal leest makkelijk weg. Het zit ook erg goed in elkaar. Echter miste ik de spanning die bij een thriller hoort. Het las meer als een roman, waarbij de schrijfster iets met haar hoofdpersonage krijgt. Ingmar, de hoofdpersonage wordt afgeschilderd als een verwend, rijke jongen die alles naar zijn hand probeert te zetten en zo ook het boek wil vormen. Echter Stella wil hier haar eigen draai aan geven en ook eigen onderzoek doen. Dit vind Ingmar niet altijd prettig. Deze gevoelens komen duidelijk naar voren in dit boek.
Echter worden vooral veel details en de onderliggende familierelaties belicht, waardoor het verhaal ietwat saai wordt.

Op het eind krijgt het boek toch nog een ongekend plot waardoor het verhaal toch nog onverwachts heel even spannend wordt en het toch anders loopt als ik verwacht had.
Aan het eind wilde ik vooral doorlezen en had ik moeite om het boek weg te leggen, terwijl ik in het begin en midden van het boek toch vrij makkelijk af te leiden was. Ik denk als Eva Keuris iets minder gedetailleerd gaat schrijven ze zeer zeker een topboek neer zet, en ik zal haar zeker in de gaten gaan houden.

Gegevens van dit boek:
Titel: Over het spoor
Auteur: Eva Keuris
Uitgever: Prometheus
Aantal pagina’s Paperback: 256
ISBN Paperback: 9789044629330
ISBN E-book: 9789044629347
Prijs Paperback: € 19,99
Prijs E-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & Ako.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge