Eva Burgers – Nachtvlucht

We zagen online dat er een nieuw deel in de Rebel-Mysteries uit zou komen. Omdat ik het eerste deel ‘Afslag Zuid‘ met erg veel plezier gelezen heb, wist ik dat ik dit tweede deel ook graag wilde lezen. Na een mailtje naar de uitgever kregen we het boek, al snel na verschijning, in de brievenbus. Hier willen we Gloude Publishing hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: De ouders van Rebel (17) zijn zes jaar eerder bij een hotelbrand omgekomen. Sindsdien woont ze samen met haar tante Marly in een dorpje aan de Nederlandse kust, waar ze een hechte vriendengroep vormt met Lilly Linn, Kai en Oliver.

Als in de herfstvakantie de oom van Oliver wordt neergestoken, terwijl de meiden net in een chaletje in België van hun vrijheid aan het genieten zijn, besluiten ze halsoverkop terug naar huis te gaan om Oliver te steunen. Olivers vader is advocaat en Oliver is bang dat zijn vader de volgende op het lijstje zal zijn. Zal het de vrienden dit keer lukken de zaak op te lossen zonder dat er gewonden vallen?

De cover

Op de cover staat een jong meisje in een tunnel met een telefoon in haar handen. Op de achtergrond staat een jongen met de handen in zijn zakken. Ik stel me voor dat dit Rebel is, die op het station is om Oliver te zoeken. Ik zou dit boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel, vooral ook omdat de naam van Eva Burgers op de cover staat.

De auteur

Eva Burgers (1969) is schrijfster, en is onder andere bekend van de jeugdthrillers ‘Afslag Zuid‘. ‘Fataal‘ en ‘Complot‘, en werkte daarvoor jarenlang als rechercheur op de afdeling zware criminaliteit. Ook bedenkt en schrijft ze tv-programma’s zoals Kroongetuige.

Het verhaal

Rebel en Lilly Linn brengen een paar dagen door in het vakantiehuisje van Lilly Linn’s ouders in België. Rebel vraagt zich af waarom Kai opeens zo afstandelijk tegen haar doet en er niks meer van zijn gevoel te merken is, wat hij eerder wel duidelijk liet zien. Dan belt Kai haar opeens op. De oom van Oliver blijkt neergestoken te zijn en Oliver is bang dat zijn vader de volgende wordt. Oliver is vastberaden om de dader te vinden en Kai weet niet hoe hij hem kan kalmeren. Daarvoor moet Rebel toch echt komen. Zij kan normaal gesproken tot hem doordringen. De meisjes besluiten halsoverkop terug te keren naar huis. Eenmaal bij Oliver besluiten ze dat ze toch iets moeten doen. Lukt het hun de dader te vinden voor er meer gewonden vallen?

Mijn mening

Nadat ik eerder ‘Afslag Zuid‘ met veel plezier gelezen had, was ik erg benieuwd naar dit tweede deel van de Rebel mysteries. Het boek begint met een proloog, waarbij een onbekende persoon in een hal is, waar niemand hem ziet. Hij geeft aan dat hij zijn vader haat en niet zonder zijn moeder kan. Ik ben meteen nieuwsgierig wie dit is, dus sla snel de pagina om. Hierna krijgen we een cursief gedeelte uit 1976. Iemand is in gesprek met een psychiater. Zou dit dezelfde persoon als diegene uit de proloog zijn? Ik had eigenlijk meteen het gevoel van wel. Ik had ook hierbij weer het gevoel dat ik meer wilde weten. Burgers weet de nieuwsgierigheid aan te wakkeren en zorgt er voor dat je meteen de pagina’s wilt omslaan. Vervolgens zijn we in het heden op een vakantiepark met Rebel en Lilly Linn. Doordat er slecht weer aangekondigd is en ze bijna door de bliksem geraakt zijn, willen ze eigenlijk de dag erna naar huis gaan, totdat Kai belt en ze hierdoor besluiten hals over kop naar huis te gaan.

Vanaf dat moment weet je dat de jongeren weer op pad gaan om dingen uit te zoeken. De politie ziet niks in het vermoeden van Oliver dat er criminelen achter de steekpartij zitten en dat diegene het ook op de vader van Oliver gemunt hebben. Rebel besluit dan al snel haar contactpersoon bij de recherche op te bellen. Deze gelooft haar wel en duikt in de zaak. Dit kwam op mij ietwat overdreven en ongeloofwaardig over. Je hoort overal dat de politie onderbezet is, dit komt ook ter sprake in het boek, maar de contactpersoon heeft naar mijn gevoel niks te doen, want hij kan zich vervolgens vol overgave op deze zaak storten en heeft geen eigen werk meer? Dit ging wel heel gemakkelijk.

Zo kwam ik nog enkele toevalligheden, of dingen die wel erg makkelijk gingen tegen, en dit vond ik persoonlijk toch jammer, want ik weet dat Burgers het in zich heeft om een heel sterk plot neer te zetten. Echter ondanks dat sommige dingen voor mij toch echt iets te gemakkelijk gingen of te toevallig waren, was het weer een heerlijk jeugdthriller om te lezen en ik denk dat vooral de jongeren hiervan zullen smullen. Doordat het woordgebruik ook eenvoudig is gehouden, denk ik dat dit boek ook uitermate geschikt is voor jongeren die minder graag lezen en minder snel een boek oppakken. Doordat er toch genoeg vaart in het verhaal zit en de jongeren zich in de hoofdpersonages kunnen verplaatsen zullen zij zich dit verhaal levendig kunnen voorstellen en mee willen puzzelen naar de dader en dat is het belangrijkste van een boek. Enkele uren leesplezier en dat heb ik met dit boek zeker gehad.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan het inkijkexemplaar op bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Nachtvlucht
Serie: Rebel Mysteries
Auteur: Eva Burgers
Uitgever: Gloude Publishing
Aantal pagina’s hardcover: 192
Aantal pagina’s e-book: 192
ISBN hardcover: 9789493041325
ISBN e-book: 9789493041349
Prijs hardcover: € 16,99
Prijs e-book: € 11,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te lezen via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge