Eva Björg Ægistdóttir – Vanuit het duister

In de catalogus zagen we dat bij uitgeverij De Fontein een nieuwe Scandinavische thriller uit zou komen. De naam van de auteur zei me niks, en na de informatie gelezen te hebben, bleek het een debuut te zijn en dit maakt mij altijd extra nieuwsgierig. Na een mailtje gestuurd te hebben na de uitgever kregen we al snel een bevestigend antwoord en rond de verschijningsdatum viel het boek dan ook op onze deurmat. Hier willen we uitgeverij De Fontein hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Het lichaam van een vrouw wordt gevonden bij de lokale vuurtoren in Akranes op IJsland. Rechercheur Elma, die na jaren weer terug is in haar geboortedorp, stuit op een ingewikkelde zaak waarbij een reeks duistere geheimen wordt blootgelegd. Zaken uit het verleden die niet alleen op de vermoorde vrouw betrekking hebben, maar op de hele gemeenschap. Geheimen die sommige mensen angstvallig verborgen houden, en waar mensen voor over lijken gaan…

De cover

Op de cover staat de vuurtoren van Akranes. De lucht is grijs/blauw. Als ik naar de afbeelding kijk heb ik meteen het gevoel dat het koud is daar. Ik vind de cover goed bij het verhaal passen, omdat er een lichaam bij deze vuurtoren gevonden wordt. Door de Scandinavische naam van de auteur en de cover die echt koud over komt, zou ik het boek zeker opgepakt hebben in de boekhandel.

De auteur

Eva Björg Ægisdóttir groeide op in Akranes, het decor van haar thrillers, maar woont en werkt inmiddels in Reykjavík. Voor haar debuut ‘Vanuit het duister’ ontving zij de Blackbird Award, de prijs voor het beste IJslandse thrillerdebuut van het jaar.

Het verhaal

Elma heeft zich, na een aantal jaar als rechercheur werkzaam te zijn geweest in Reykjavík, over laten plaatsen naar haar geboorteplaats Akranes. In deze rustige plaats gebeurt normaal gesproken niet veel spectaculairs, maar dan wordt er het lichaam van een jonge vrouw gevonden bij de lokale vuurtoren. Als ze de zaak gaat onderzoeken komen er enkele duistere geheimen aan het licht. Er komen zaken aan het licht, die niet alleen de vermoorde vrouw betreft, maar de hele gemeenschap van Akranes. Deze geheimen worden door sommige angstvallig verborgen gehouden, en er wordt zelfs voor gemoord…

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar deze nieuwe auteur. Het verhaal begint met een cursief gedrukt stuk. Hierin speelt een jong meisje de hoofdrol. Deze cursief gedrukte stukken komen gedurende het verhaal steeds weer voorbij. Dit gaat over de periode 1989/1990 in Arkranes. Over wie dit gaat blijft lange tijd onduidelijk. Wel is meteen, in dit eerste cursief gedrukte stuk, duidelijk dat het jonge meisje het absoluut niet makkelijk heeft en er wordt een vermoeden gewekt van misbruik. Hierna gaan we terug naar de tegenwoordige tijd (2017) en is Elma begonnen als rechercheur in Arkranes. Het is voor haar even aftasten hoe haar collega’s zijn en met wie ze grappen uit kan halen.

In het plaatsje Arkranes gebeurt normaal nooit veel spectaculairs, de gebeurtenissen zijn meestal snel op te lossen, echtelijke ruzies, burenruzie enz. Echter, als er een jonge vrouw dood gevonden wordt bij de vuurtoren tasten ze in het donker.

Hierna komt het boek echt goed op gang. Elma is eigenwijs en haar baas wil erg graag rekening houden met de bewoners van Arkranes, maar Elma wil vooral de zaak oplossen en heeft weinig begrip voor de gevoelens van de bewoners. Hierdoor trekt ze haar eigen plan en hier houd ik van. Wel had ze haar directe collega Begga voor mijn gevoel iets meer in haar plan mogen betrekken. Nu verdwijnt ze vaak op het werk en niemand stelt hier vragen bij en dat vind ik wel apart.

Het verhaal is een echte puzzel, waar ik echt mee kon speuren en regelmatig op het verkeerde been gezet werd. Iedere ondervraagde leek wel een geheim te hebben en ging ik me afvragen zou diegene het wellicht gedaan hebben. Echter door de cursief gedrukte stukken, kom je op een bepaald moment meer te weten en weet je dat het slachtoffer ook een duister geheim had.

De personages zijn erg goed uitgewerkt en hierdoor had ik het gevoel alsof ik ze echt een beetje leerde kennen. Onder het lezen, had ik het gevoel alsof ik zelf door Arkranes rond liep en de verschillende verdachten zelf tegen zou komen.

Het privéleven van Elma blijft nog wat vaag. Waarom is ze precies terug gekeerd naar Arkranes en wat is in haar privéleven gebeurd in haar relatie met David? Dit is mij niet helemaal duidelijk geworden en ik hoop dat dit in een van de volgende delen meer op haar privéleven ingegaan wordt, want dit is inderdaad het eerste deel van een serie. Ik kijk er dan ook naar uit om het volgende deel van haar hand te lezen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

Vanuit-het-duister

Gegevens van dit boek:
Titel: Vanuit het duister
Serie: Forbidden Iceland
Auteur: Eva Björg Ægisdóttir
Uitgever: De Fontein
Vertaald door: Willemien Werkman
Aantal pagina’s paperback: 368
Verteller luisterboek: Miryanna van Reeden
Duur luisterboek: 10:22:00
ISBN paperback: 9789026152467
ISBN e-book: 9789026152474
ISBN luisterboek: 9789026158414
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 4,99
Prijs Luisterboek: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Bruna en Bazarow.
Dit boek is ook te beluisteren via Kobo Plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge