Eva Björg Aegisdòttir – IJskoude leugens

Nadat ik eerder ‘Vanuit het duister‘ gelezen had, wist ik dat ik het vervolg daarop ook wilde lezen. Dus toen ik deze in de aanbiedingsfolder zag staan, was ik snel overtuigd, dit boek wilde ik lezen. Na een mailtje naar de uitgever gestuurd te hebben kregen we al snel een positief antwoord en rond de verschijningsdatum belande het recensie-exemplaar dan ook in onze digitale brievenbus. Hier willen wij uitgeverij De Fontein uiteraard hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Alleenstaande moeder Maríanna verdwijnt en door het briefje op de keukentafel gaat iedereen uit van zelfmoord. Dan wordt zeven maanden later haar lichaam gevonden op de lavavelden en het wordt duidelijk dat ze slachtoffer was van moord. Rechercheur Elma neemt de zaak onder de loep en die zaak wordt steeds complexer naarmate het aantal verdachten groeit. Elma volgt het spoor terug tot aan de jeugd van Maríanna, een meisje dat nooit was zoals anderen…

De cover

Op de cover staat een persoon in de schemering tussen een aantal bomen. De bomen zijn uitgelicht. De persoon loopt op een pad waar al meer mensen gelopen hebben. De cover maakt mij nieuwsgierig. Ik zou deze zeker opgepakt hebben bij de boekhandel om de achterflap te lezen.

De auteur

Eva Björg Aegisdóttir groeide op in Akranes, het decor van haar thrillers, maar woont en werkt inmiddels in Reykjavík. Voor haar debuut ‘Vanuit het duister’ ontving zij de Blackbird Award, de prijs voor het beste IJslandse thrillerdebuut van het jaar.

Het verhaal

Op de lavavelden bij Grábrók wordt het dode lichaam van Maríanna gevonden, een alleenstaande moeder die zeven maanden geleden als vermist werd opgegeven en waarvan werd aangenomen dat zij zelfmoord had gepleegd. Rechercheur Elma onderzoekt de zaak en al snel wordt duidelijk dat het om moord gaat. Het is een ingewikkelde zaak die terug gaat naar het verleden en Elma hoopt door dat spoor te volgen de moordenaar te kunnen vinden.

Mijn mening

Ik was erg benieuwd naar dit tweede deel in de IJslandse moorden-serie. Nadat ik eerder ‘Vanuit het duister‘ gelezen had, en hier erg enthousiast over was, moest ik dit tweede deel gewoon lezen.

Het verhaal begint op het moment dat een jonge vrouw net bevallen is en weinig liefdevolle gevoelens voor de baby heeft. Het verhaal begint heel rustig en dit is passend bij dit verhaal. Dit is de eerste verhaallijn. Tijdens deze verhaallijn lees je over de moeilijkheden die zij ervaart bij het opvoeden van haar dochtertje en wat dit ook met haar persoonlijk doet. De tweede verhaallijn gaat over het politieonderzoek naar de verdwijning van Maríanna en het moeilijke verloop van het onderzoek.

Het verhaal is niet razend spannend, maar Aegisdòttir weet het verhaal wel zo te schrijven dat je nieuwsgierig blijft naar het verloop van het verhaal en hierdoor bleef ik steeds verder lezen.

Verschillende personages kenden we natuurlijk al uit het eerste deel van de serie. De personages die nieuw zijn in het verhaal zijn voldoende uitgewerkt en hierdoor kon ik me deze goed voor de geest halen tijdens het lezen. Door de beeldende schrijfstijl kon ik mij het IJslandse landschap zo voorstellen en had ik het gevoel alsof ik zelf in het verhaal aanwezig was.

Aegisdòttir geeft steeds kleine stukjes informatie die mij het gevoel geven dat ik op een bepaald moment weet, hoe het verhaal in elkaar zit, echter dan volgt er een gigantische plotwending en staat het hele verhaal op zijn kop. Hier houd ik van. Alle ideeën die ik had, worden omver geschopt en al mijn vermoedens kunnen de prullenbak in. En deze plotwending is onverwachts maar wel heel passend en als een auteur dit voor elkaar krijgt dan is dat voor mij een teken dat ze een schrijver is die ik in de gaten moet blijven houden. Dit gevoel had ik al bij het eerste deel in deze serie, maar nu ben ik helemaal overtuigd. Aegisdòttir heeft haar naam duidelijk gevestigd tussen de grote namen.

Leesfragment

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Lees dan zeker onderstaand leesfragment.

IJskoude-leugens

Gegevens van dit boek:
Titel: IJskoude leugens
Serie: IJslandse moorden
Auteur: Eva Björg Aegisdòttir
Uitgever: De Fontein
Vertaald door: Willemien Werkman
Aantal pagina’s paperback: 320
Aantal pagina’s e-book: 371
Verteller luisterboek: Miryanna van Reeden
Duur luisterboek: 09:57:16
ISBN paperback: 9789026161063
ISBN e-book: 9789026161070
ISBN luisterboek: 9789026162084
Prijs paperback: € 20,00
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 12,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Bol.com, Boekenwereld en Libris.
Dit boek is ook te lezen en te beluisteren via Kobo Plus en Storytel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge