Esther Boek – Het leven dat ik kende *Blogtour*

Aangezien wij in het blogtour-team van Hamley books zitten, wisten wij al geruime tijd dat er een nieuw boek van Ester zou verschijnen. Na gelezen te hebben waar deze roman over ging, waren wij erg enthousiast en wilden dit boek graag lezen. Nog voor de verschijning van dit boek ontvingen wij eerst het e-book en erna de paperback van ‘Het leven dat ik kende’. Hier willen wij Hamley books natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Als je speelt met vuur, ben je nergens veilig.

Informatie die te lezen is op de achterflap van dit boek: Nadat Roelf alles waar hij van hield is verloren, lijkt het leven hem weer toe te lachen wanneer hij het geluk opnieuw vind met Sophie.

Tot die nacht waarop hun huis, met daarin alle onvervangbare herinneringen, tot de grond toe afbrandt. Als de politie hem enkele maanden later arresteert voor deze brand is het drama compleet.

Maar is hij wel schuldig of heeft justitie de verkeerde te pakken? Voor Roelf blijkt: wanneer je speelt met vuur, ben je nergens meer veilig.

De cover volgens Veronique

Op de cover is een stuk van een vlinder te zien. Een deel is verbrand en het andere deel staat nog in brand. Naast het vuur staat ‘Als je speelt met vuur, ben je nergens veilig’. De cover is verder bijna geheel zwart. Ik vind de cover erg goed gekozen. Bij alle boeken van Esther kom je tot nog toe eigenlijk altijd wel een vlinder tegen. Deze staat voor mij voor hoop. En voor veel mensen staat de vlinder toch symbool voor veel dingen. Vaak zien ze hier een overledene in of geeft dit een stukje positiviteit weer. Deze positiviteit (de vlinder) gaat op de cover in rook op. Dit past op zich wel goed bij het verhaal van Roelf en Sophie.

De cover volgens Bryan

De cover is voornamelijk zwart. Op de cover is een vlinder te zien die voor een gedeelte in brand staat. Dit vind ik a: goed bij de boeken van Esther passen aangezien, op haar boeken, altijd een of meerdere vlinders terug komen. En b: omdat het boek over een brand gaat. De quote ‘Als je speelt met vuur, ben je nergens veilig’ maakt mij erg nieuwsgierig.
Op de cover staat ook dat ‘Het leven dat ik kende’ gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Dit vind ik ook altijd erg interessant en zorgt ervoor dat ik het boek wil oppakken in de boekhandel. Wat mij betreft past deze cover uitstekend bij het verhaal.

De auteur

Esther Boek, 1967, woont met haar man en zonen in De Betuwe. Naast schrijven is ze werkzaam in de zorg rondom kinderen.

Haar vorige boeken Geen Kind Meer en De Perfecte Moeder kregen veel lof van zowel recensenten als lezers. Het Leven Dat Ik Kende is haar derde roman.

Het verhaal

Roelf is in zijn leven veel kwijt geraakt, maar nu, samen met Sophie, lacht het geluk hem weer toe.
Als er op een nacht brand uitbreekt in hun boerderij, die vol ligt met onvervangbare herinneringen, stort het leven van Roelf in. Tot overmaat van ramp wordt hij enkele maanden later gearresteerd op verdenking van brandstichting.
Maar hebben ze wel de juiste persoon gearresteerd? Of loopt de dader nog vrij rond? Roelf wordt het al snel duidelijk dat als je met vuur speelt je op geen enkele manier meer veilig bent…

Gesigneerd

Eind vorige maand was Esther Boek een van onze gasten tijdens ons eigen evenement ‘Koukleum meets auteurs’. Op deze dag kwam ze iets vertellen over ‘Het leven dat ik kende’. De dag was erg geslaagd en wat het extra leuk maakte was dat Esther o.a. haar nieuwste boek voor ons wilde signeren. Heel erg bedankt hiervoor Esther.

Mening Veronique

‘Het leven dat ik kende’ is op waargebeurde feiten gebaseerd. Dit spreekt mij altijd extra aan. Dit maakt een boek altijd toch net iets intenser om te lezen. Je weet dat er ergens mensen zijn die dit echt meegemaakt hebben en dat zij bereid waren hun verhaal te vertellen zodat wij, als lezer, dit mogen lezen. Ik heb hier altijd een gevoel van nederigheid bij. Als je zo’n verhaal leest, ben je weer eens extra bewust dat we niet zo hoeven te klagen, want zo slecht hebben we het nog niet.

In ‘Het leven dat ik kende’ komt het verhaal van Roelf, Sophie en Ellen aan bod. Het is zo heftig dat dit gewoon niet verzonnen kan zijn.
De korte hoofdstukken zorgen er voor dat je razendsnel door het verhaal vliegt en het boek maar met moeite weg kan leggen, omdat je toch bijvoorbeeld echt dat eten moet koken. Anders was ik gewoon door blijven lezen. Ik kan de keuzes die Roelf maakt heel goed begrijpen en dat hij bepaalde uitspraken doet, waardoor hij uiteindelijk in de problemen gekomen is.
Wat ik erg goed vind, is de emoties die Esther Boek heeft weten te vangen in het boek en die je als lezer ook echt voelt. Hierdoor leef je nog meer met de hoofdpersonen mee en vraag je je soms werkelijk af hoeveel een persoon kan verdragen in zijn leven. Ook vraag ik me, ook na het lezen van dit boek, weer af hoe krom de rechtspraak in Nederland is. De laatste tijd lees ik steeds meer boeken waarbij onschuldigen onterecht beschuldigd worden en hiervoor een straf uitzitten. Hierdoor ga ik me langzaam de vraag stellen, hoe betrouwbaar is de rechtspraak in Nederland.

Het einde van dit boek, waarbij Roelf vooral een rol speelt, had wat mij betreft iets bondiger geschreven mogen worden en haalt de kracht een beetje uit het verhaal. Dit is een heel klein minpuntje, als dit einde iets anders was verlopen, had dit boek me echt omver geblazen.

Wat ik wel erg origineel vind is dat de hoofdpersonen Roelf en Sophie ook zelf nog ruimte in het boek krijgen om iets over het nu te vertellen.

Dit is het derde boek wat ik lees van Ester, en ik merk dat haar schrijfstijl steeds beter wordt. Ook dat Esther de keuze gemaakt heeft om wederom een waargebeurd verhaal te schrijven, kan ik waarderen, dit is haar echt op het lijf geschreven.

Mening Bryan

Blogtours van Hamley books zijn alijd een feest. Dus toen wij de kans kregen om mee te doen met de blogtour rond het nieuwe boek van Esther, hebben wij volmondig ja gezegd. Niet alleen omdat het verhaal ons erg aansprak. Maar ook omdat Sandra en Cathy er altijd zoveel aandacht aan besteden. Of het nu om de afwerking van de boeken gaat, of om de manier van het versturen. Dit is echt iets waar de dames van Hamley books zich mee weten te onderscheiden van andere uitgevers. En ik word hier altijd enorm blij van. 🙂

‘Het leven dat ik kende’ is Esther’s derde boek. Zelf heb ik alleen haar eerste boek ‘Geen kind meer’ gelezen. Dit is toch alweer een hele tijd geleden, maar is een boek wat me echt is bijgebleven.
Aangezien dit nieuwe boek ook weer gebaseerd is op een waargebeurd verhaal was ik erg benieuwd of dit boek mij ook weer zo zou aanspreken. Nu nadat ik het gelezen heb kan ik zeggen dat dit bij ‘Het leven dat ik kende’ ook weer het geval was.

Toen ik begon in ‘Het leven dat ik kende’ merkte ik al snel dat ik er echt in werd gezogen. Door de makkelijke schrijfstijl en de korte hoofdstukken vlieg je echt door het boek heen. Wat ik persoonlijk erg knap vind, is dat Esther het gevoel van de personages zo goed weet te vangen en dit weet over te brengen op de lezer.

Ondanks dat het voor de hoofdpersonages, Roelf en Sophie, erg tragisch is wat er is gebeurd, heeft Esther hun verhaal op een mooie en waardige manier weten vast te leggen in dit boek. Persoonlijk vond ik wel het einde een beetje langdradig en had dit van mij ook iets beknopter verteld mogen worden. Maar ondanks dit heb ik echt genoten van dit boek.

Leesfragment

Ben je na het lezen van onze recensie nieuwsgierig geworden naar dit boek, lees dan zeker het inkijkexemplaar op Bol.com.

Gegevens van dit boek:
Titel: Het leven dat ik kende
Auteur: Esther Boek
Uitgever: Hamley books
Aantal pagina’s paperback: 300
Aantal pagina’s e-book: 300
ISBN paperback: 9789463886086
ISBN e-book: 9789463886093
Prijs paperback: € 19,95
Prijs e-book: € 9,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge